ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Portoroški Vesuvio z najbolj vročimi napolitanami na Obali

Zoran Triglav
20. 3. 2024, 10.58
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 07.26
Deli članek:

V času, ko iz lesov dišijo divji šparglji, smo z druščino zavili v Portorož, pravzaprav v Lucijo, saj ni nobena skrivnost, da tam pečejo najboljše sodobne napolitane na Obali.

Zoran Triglav
Anej Godnič ob zaključni dodelavi pic

Picerijo Vesuvio so glasovalci v lanski kampanji izbrali za naj picerijo Slovenije 2023. Letos smo jo zato že samodejno uvrstili na prestižni seznam najboljših picerij v državi, ki jih obiskujemo po regijah in predstavljamo v naših medijih, tudi regionalnih. Poudariti velja, da se na ta seznam ni mogoče prijaviti, saj ga je na podlagi anonimnih obiskov vnaprej sestavila neodvisna žirija, sestavljena iz poznavalcev kulinarike in turizma.

Zoran Triglav
Hišna pica Vesuvio

Vesuvio je izjemno okusno urejena picerija. V njej smo se že zaradi prijetnega ambienta ob vsakem obisku doslej imeli karseda fino. Sredi prostranega in zračnega prostora stoji orjaška peč na plin, prava krasotica, v njej pa se kot velikanski mlinski kamen vrti vedno ravno prav ogreta debela plošča, na kateri se vrtijo pice, ki se na ta način z vseh strani enakomerno zapečejo. V dobri minuti se rob pice dvigne in hrustljavo zapeče ter nazadnje dobi tiste temne pegice, obvezne za pravo neapeljsko pico.

Zoran Triglav
Najbolj luksuzno obložena tartufo crudo

Pice iz Vesuvia na mizo pridejo ravno prav pečene, sočne in okusno nadevane. K temu ne pripomore samo do potankosti razvito testo, ampak tudi izbrane sestavine, ki so izključno najvišje kakovosti in z zaščitenim geografskim poreklom. Predvsem pa dejstvo, da picopeki iz Vesuvia posegajo po prestižnih nagradah na tekmovanjih. Tako je njihova glavna picopekinja Nikolina Blaževska že dvakrat osvojila stopničke na državnem prvenstvu, njen kolega, mojster Anej Godnič, ki je letos na državnem prvenstvu spekel eno najboljših pic, pa je pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Nabor pic je zgleden – od večne kraljice margerite do luksuzno obložene tartufo crudo iz razdelka malo drugače. In seveda vseh slastnih izbir za izbrane okuse vmes.

Zoran Triglav
Pri vhodu nas pričaka grappa.

Imeli smo srečo in za pečjo ujeli oba omenjena mojstra, Aneja Godniča in Nikolino Blaževsko. Slednjo smo poprosili, naj nam zaupa, zakaj njihove pice tako izstopajo. »Testo z ustrezno visoko hidracijo je dolgo in pravilno zorjeno, kar moramo prilagajati vremenskim pogojem. Vse ključne sestavine nam dobavljajo specialisti za neapeljske pice, in so odobrene s certifikatom 'vera napolitana'. So najboljše, kar jih je mogoče dobiti na trgu in so jasno označene tudi na jedilnem listu. Zelenjavo pa seveda kupujemo od lokalnih pridelovalcev.«

Zoran Triglav
Anej in Nikolina

Kako jim je uspelo ustvariti picerijo na tako visoki ravni, smo pobarali njenega vodjo Jakoba Gašparja Mišiča, ki nikoli ne pozabi poudariti pomena usklajenosti celotne ekipe. Takole pravi: »Že od samega začetka sem želel ponujati odlično pico s svežimi in kakovostnimi sestavinami. S konstantnim nadgrajevanjem našega znanja in sprejemanjem kritik, ki so naš motivator, predvsem pa trudom celotne ekipe so naši gostje to prepoznali in nagradili. Za to smo jim tudi hvaležni.«

Zoran Triglav
Jakob Gašpar Mišič je izjemno ponosen na svojo ekipo.

Najbolj ortodoksno naravnani član naše ekipe je najprej pokusil margerito za okroglega desetaka. Izkazala se je za krasno uravnoteženo, kar smo potrdili tudi drugi člani omizja, ki smo razločno okusili vse njene sestavine. Seveda smo naročili tudi sočno in precej obloženo hišno pico Vesuvio (14 EUR) z bresaolo, parmezanom, burato, rukolo in svežimi paradižniki, ki je večino spravila v skorajšnjo ekstazo. Ta se je le še stopnjevala z luksuzno obloženo tartufo crudo, ki je s 15,50 EUR tudi najdražja iz ponudbe. Njen opis se na jedilniku glasi: »La Torrente pomodori San Marzano D.O.P., fior di latte Di Agerola (Campania), pršut Parma 18 mesecev D.O.P., rukola, svež tartuf, svež paradižnik datterino, svež sir s tartufi, Parmiggiano Reggiano D.O.P.« Rajska izbira za ljubitelje bogato obloženih pic, za ljubitelje margerite pa že skoraj malce preveč. Ampak vsaj dva člana odprave sta ob njej domala ploskala z ušesi, drugi pa smo si zadovoljno mrmrali v brk.

Zoran Triglav
Mojster Anej v svojem elementu

Pic je na voljo 29 dobro domišljenih vrst, od tega devet specialnih in sedem belih, se pravi brez pelatov. Med slednjimi je posebno zanimiva izbira ripieno, saj ima rob napolnjen z rikoto in kuhanim pršutom, vsebuje pa še paradižnike, parmezan in oljčno olje. Poleg pic je na voljo še šest hladnih in pet toplih predjedi. Štiri vrste pašte iz pečice in šest svežih solat. Seveda vam radi postrežejo tudi krasne sveže sladice iz dnevne ponudbe.

Zoran Triglav
Vesuvio ponuja tudi solate

Vse to je mogoče poplakniti s celo vrsto odličnih napitkov, tudi tistih po zadnji italijanski modi. Ko smo ravno pri tem: ruma je na voljo deset etiket, viskija enajst džina pa kar dvanajst. Nekaj je pravih konjakov, na razpolago so vrhunski šampanjci, prosecco in druge penine. Pivska izbira je raznolika, vinska pa poleg odprte malvazije in refoška obsega še kakšnih trideset izbranih domačih in tujih vinskih etiket. Široka je tudi izbira brezalkoholnih pijač in kave, podpisanega je prepričal odličen espresso.

Zoran Triglav
Jakob in mojstrica Nikolina, vodja kuhinje

Vesuvio je picerija s ponudbo višjega ranga, ki zadovolji še tako izbirčne stranke, hkrati pa s prijaznimi cenami pice - devetnajst najugodnejših vrst je na voljo od osem evrov za marinaro do 11,80 za capriccioso - vabi picoljube z vsemi globinami žepov.

Zoran Triglav
Odličje z letošnjega državnega prvenstva picopekov