Novice

Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanje na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
12.07.2018 12:57
Dopolnjeno: 12.07.2018 15:12
Čas branja: 3 min
Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška
"Do konca avgusta smo zasedeni, potem pa bomo prenovili hleva za govedo in prašiče, ki bodo dobili dostop do pašnika," napoveduje Urška Topolšek Planinšek, energična mlada prevzemnica turistične ekokmetije Urška iz Križevca pri Zrečah, ki jo je angleški The Guradian junija uvrstil med 20 top počitniških destinacij srednje Evrope.

Kaj na turistični kmetiji Urška iz Križevca blizu Zreč tako izstopa, da jo je angleški The Guardian junija uvrstil med 20 počitniških destinacij srednje Evrope? »Naš adut poleg lepe narave, velnesa, urejenih sob in gostoljubja je nedvomno hrana, ki je v 80 odstotkih pridelamo sami. Gostje cenijo, da pride v 'pisker' naravnost z njive, in nas priporočijo drugim,« pravi nekdanja gospodarica kmetije Vilma Topolšek, ki kljub upokojitvi še vedno najbolj uživa v delu na vrtu.

S turizmom na kmetiji se ukvarjajo od leta 1991, v stalnem izboljševanju butične ponudbe pa mlada prevzemnica, Vilmina hči Urška Topolšek Planinšek, z možem Jernejem vidi prihodnost in še veliko izzivov.

40 odstotkov gostov imajo iz tujine

Od konca junija do konca avgusta imajo vrhunec sezone, ko je 18 ležišč stalno zasedenih. Poleti prevladujejo gostje iz tujine. Če gledamo vse leto, imajo 60 odstotkov domačih gostov, ki pri njih radi preživljajo podaljšane vikende, in 40 odstotkov tujcev.

Govedo in prašiči jeseni dobijo hlev z izpustom

Redijo bike in telice, prašiče, ovce, kokoši in zajce. Septembra bodo prenovili hleva za govedo in prašiče za ekološko rejo z izpustom. Po mleko hodijo na sosednjo kmetijo, sami pa ga predelajo v jogurte, skuto in mladi sir. Imajo 12,5 hektarja svoje zemlje in še 2,5 hektarja v najemu. Imajo tudi vinograd, nasade lešnikov, malin, borovnic in drugega sadja.

Goste sprejemajo skoraj vse leto, zaprti so manj kot 30 dni na leto. Da jim ne zmanjka hrane z domačega vrta, pridelujejo ohrovt, zelje, krompir, fižol, bučke, papriko, paradižnik, česen, čebulo, šparglje in zelišča. Dokupijo le mleko, sol in moko.

Pri njih gostje tudi plavajo

Od lani so ponudbo popestrili s plavalnim bazenom, že 14 let pa imajo tudi velnes s finsko in turško savno, masažnim bazenom in seneno kopeljo. »Bili smo prvi s podeželskim velnesom,« poudarja Urška Topolšek Planinšek.

Delo so si razdelili tako, da Vilma in Urškin mož Jernej Planinšek skrbita za kmetijo, Urška pa za goste, čiščenje sob in papirje. Urška se pri kuhi izmenjuje z mamo Vilmo, ki je ob 20-letnici turistične kmetije izdala tudi kuharsko knjigo s svojimi najbolj znanimi recepti.

Gostje jih najdejo po spletu in priporočilu

Veliko gostov dobijo po priporočilu, druge pa prek spleta. »Imamo svojo spletno stran, promoviramo se na Facebooku, Instagramu, Bookingu, TripAdvisorju, spletnem mestu združenja turističnih kmetij, Slovenske turistične organizacije in še kje,« našteva Urška Topolšek Planinšek. Izkušnje v turizmu je nabirala kot vodja trženja v Termah Olimia, kjer se je naučila, kako pomembna je dobra spletna predstavitev ponudbe. »Ko Belgijci na Googlu iščejo možnosti za počitnice na deleži v Sloveniji, se jim med prvimi petimi zadetki prikaže naša turistična kmetija,« ponazarja.

Novost je spanje na seniku

Od lani gostom ponujajo posebno atrakcijo – spanje na seniku, ki najbolj navdušuje otroke. Imajo pa še veliko načrtov, čeprav se zdi, da je vse na kmetiji tip top. »Vinograd, ki presega pol hektarja, bi radi preusmerili v ekološko pridelavo. Namesto znaka eko marjetica, ki nam poteče septembra, bomo pridobili mednarodni znak green key. Po vrhuncu sezone pa bomo obnovili hleva, kar bo letošnja glavna naložba. V petih letih bi rada prenovila še vse kopalnice v sobah,« našteva podjetna Urška Topolšek Planinšek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nasveti o financiranju razvoja kmetije in refinanciranju posojil

Tudi o tem bomo v petek, 12. aprila, govorili na Svetovalnici za kmete in vas vabimo na ta posvet.

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Nasveti
»Mama mi je dejala, da sem malo nor«
Agrobiznis
INOVATIVEN MLADI KMET
NasvetiJana Petkovšek Štakul »Mama mi je dejala, da sem malo nor«

Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji 1

Ta tehnologija, s katero hkrati gojimo ribe in zelenjavo, je primerna za urbana območja, ob ribogojnicah in kot zanimivost na turističnih kmetijah.

AGROBIZ
Nasveti
Kako lahko kmetije optimizirajo davke
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Kako lahko kmetije optimizirajo davke

Kmetijska dejavnost je lahko obdavčena na tri načine, najugodnejšo obdavčitev za vsako kmetijo pokaže posebno orodje, ki ga uporabljajo kmetijski svetovalci

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Nasveti
Tako NLB financira zelene naložbe v kmetijstvu
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Tako NLB financira zelene naložbe v kmetijstvu 1

Zelene so trajnostne naložbe, za katere banka ponuja ugodnejše zeleno posojilo, ki ima nižjo obrestno mero ali nižje stroške

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
Agrobiznis
TRAJNOST
Agro PodjetnikPetra Šubic Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke