Piščanec je izjemno priljubljen v slovenski kulinariki. Lahko ga pripravimo na več različnih načinov, zagotovo pa ga še niste pripravili v tej različici “obare”.
Sestavine
- 6 piščančjih beder brez kosti in kože
- Sol
- Črni poper (pribl. 1 čajna žlička, razdeljena)
- 300 g (1 velika) bele čebule, srednje narezane na kocke
- 150 g (3-4 stebla) srednje narezane zelene
- 150 g (3-5 srednjih) korenčkov, narezanih na kocke
- 150 g (1 srednja) čebulica koromača, sesekljana
- 20 g (4-5 strokov) stisnjenega česna
- 115 g masla
- 135 g večnamenske moke
- 100 ml suhega belega vina
- 1200 ml piščančje juhe
- 100 g smetane za kuhanje
- 3-4 vejice timijana
- 2 g začimb za perutnino
- 200 g graha
Cmoki:
- 360 g večnamenske moke
- 8 g grobe soli
- 12 g pecilnega praška
- 4 g črnega popra
- 75 g nesoljenega masla, stopljenega
- 340 ml polnomastnega mleka
Postopek
- Pečico segrejte na 200 °C.
- Obe strani piščančjih beder začinite s soljo in črnim poprom. Pecite v pečici 30 minut ali dokler niso popolnoma pečeni in se maščoba stopi.
- Medtem ko se piščanec peče, narežite čebulo, zeleno, korenje, koromač. Stisnite stroke česna.
- V velikem loncu z debelim dnom na zmernem ognju stopite eno palčko masla. Dodajte na kocke narezano zelenjavo in česen, ščepec soli ter med pogostim mešanjem dušite 6-8 minut.
- Vmešajte večnamensko moko, da ustvarite mešanico. Dodajte vino in postrgajte dno lonca, da odstranite glazuro. Kuhajte približno 30 sekund.
- Dodajte piščančjo juho, smetano, timijan, lovorjev list in začimbe za perutnino. Dobro premešajte.
- Pečena piščančja bedra narežite na majhne koščke in dodajte v lonec na zmernem ognju skupaj z zamrznjenim grahom. Mešajte in dušite na nizki temperaturi 5 minut, da se piščanec in grah ponovno segrejeta, sproti strgajte dno lonca.
- V ločeni skledi zmešajte suhe sestavine za cmoke: univerzalno moko, sol, pecilni prašek, črni poper. Med mešanjem prilijte stopljeno (vendar ne vroče) maslo in mleko ter nadaljujte z mešanjem, da se poveže.
- Okusite mešanico piščančje omake za začimbe in po potrebi dodajte dodatno sol.
- Nazaj na testo za cmoke, z dvema čajnima žličkama zajemite testo za cmoke in v lonec stresite 12–16 cmokov.
- Znižajte ogenj na nizko, pokrijte s pokrovko in kuhajte 15 minut oziroma dokler cmoki ne narastejo in se skuhajo.
- Preizkusite kuhanost cmoka tako, da ga zarežete; mora biti puhast in kuhan, ne lepljiv.