Album tedna: Lovro Ravbar, Get On Board

Izvrsten drugi album našega saksofonista.

Objavljeno
20. oktober 2017 16.26
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Lovro Ravbar
Get On Board
Lora, 2017

Saksofonist Lovro Ravbar je še najbolje znan širšemu občinstvu po svojem delovanju v zasedbi Leeloojamais. Nedavno je v samozaložbi izdal svoj drug samostojni album Get On Board, na katerem je sodeloval cvetober domačih glasbenikov. Tako super zasedbo pa je lahko zbral okoli sebe le glasbenik, ki ga ti kolegi spoštujejo. Verjetno je to ena najbolj sanjskih glasbenih zasedb, ki je mogoča ta hip pri nas. In ti sodelujoči pri tem projektu so poimenovali to njegovo glasbo kozmični jazz, čemur bi zlahka pritrdili. Čeprav nas z uvodno Night Ride, v poskočnem funky jazzu spomni na Candy Dulfer, nas v naslednjih skladbah zavede na vse strani sveta pa tudi izven, od zvoka glasb sveta do univerzalne kozmičnosti Sun Raja.

Pri tem izjemnem izdelku domačega jazza, ki je tako tradicionalen kot avantgarden v isti sapi, so poleg Ravbarja, ki je avtor glasbe in je igral na altovski in sopranski saksofon, med drugimi sodelovali še Tomaž Gajšt, trobenta; Rok Lopatič, klaviature; Miha Koretič in Igor Leonardi, električna kitara; Tadej Kampl, električni bas; Lazaro Amed Hierrezuelo in Nino Mureškič, tolkala; David Morgan in Janez Gabrič, bobni, ter Peter Ugrin, violina.

Gotovo sodi Lovro Ravbar v sam vrh slovenske popularnoglasbene scene, ki se ne omejuje v stroge stilske smernice, temveč jemlje glasbo kot širino, kot planjavo, in ne kot smer, kot ozko pot. Tudi sam priznava, da je želel glasbo napisati tako, kot ga je sama vodila. Zato tudi skladbe presegajo ustaljene vzorce različnih stilov, kajti tudi zanj in sodelujoče je glasbe le ena.

Album Get On Board je gotovo eden najboljših jazzovskih izdelkov letošnjega leta pri nas.