Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Njeni ekipi se je porušil svet, a Ilka Štuhec je presenetila z odzivom

Deli na:
Njeni ekipi se je porušil svet, a Ilka Štuhec je presenetila z odzivom

Foto: Bobo

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je letošnjo sezono končala, še preden se je začela.

Zaradi poškodbe sprednjih križnih vezi levega kolena jo čaka operacija, ni še jasno kdaj, bržčas v švicarskem Baslu. Kot je povedal njen trener Grega Koštomaj, je Mariborčanka prepričana, da se bo vrnila še boljša in močnejša.

Šestindvajsetletna Mariborčanka si je sprednje križne vezi levega kolena poškodovala na nedeljskem treningu slaloma v Pitztalu. Aktualna svetovna prvakinja v smuku je po padcu nemudoma opravila zdravniški pregled v bližnji kliniki, kjer so zdravniki potrdili slabe novice. Po prvih informacijah bo Štuhčeva izpustila večji del ali celo celotno sezono v svetovnem pokalu, ob tem pa tudi februarske olimpijske igre v Pyeongchangu, kjer bi sodeč po rezultatih iz zadnje sezone bila med favoritinjami za tri medalje, v smuku, superveleslalomu in kombinaciji.

Koštomaj je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je Štuhčeva naredila napako v želji, da dobro smuča. "Na prvem pregledu je zadeva izgledala bolj pozitivno, mislili smo, da gre za poškodbo narastišča mišice ali stranske vezi. Smučala je še do restavracije, kjer smo poklicali reševalce. Želeli smo, da jo s helikopterjem prepeljejo v bolnišnico. Zaradi megle helikopterji nismo mogli leteti. Ilko so odpeljali z rešilcem do bolnišnice. Diagnoza je bila šok," je povedal Koštomaj.


Priznal je, da se jim je v tistem trenutku porušil svet, Štuhčeva pa jih je nato presenetila s pozitivno reakcijo. "Cilji so se spremenili. Najprej fokus na operacijo in potem čim bolj kvalitetna priprava na naslednjo sezono. Ilka je ostala v Švici, kjer bo opravila razgovore z doktorji," je nadaljeval Koštomaj. Kje in kdaj bo operirana, še ni jasno. Koštomaj je potrdil le, da bo operacijo opravil zdravnik, ki ji je operiral že pred leti poškodovano koleno.

Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije, je povedal: "Poškodbe so sestavni del vrhunskega športa. V trenutku, ko sem izvedel, je bil velik šok tudi zame. Ko izveš, obrneš list naprej. V tistem trenutku me je zanimalo, če je za vse poskrbljeno, kje lahko pomagamo. Vse bomo naredili, da bo imela Ilka vso podporo, ko jo bo potrebovala in bo vse potekalo tako, da se čim prej vrne."

Na vprašanje, ali se s poškodbo Štuhčeve kaj spremeni v pripravah slovenske delegacije na OI v Južni Koreji, pa je Verdnik odgovoril: "Zaenkrat se dosti ne bo spremenilo. Vsi programi bodo tekli naprej. Ilka je kot tekmovalka svetovnega pokala, kot tekmovalka reprezentance v ospredju. Pogrešali bomo te zanimive vikende. Kaj to pomeni za OI, je težko govoriti. Zanesljivo je vse malo drugače, delali bomo naprej s polno paro."

Štuhčeva, ki bo v četrtek dopolnila 27 let, je v minuli sezoni navduševala na belih strminah in po upokojitvi slovenske šampionke Tine Maze rezultatsko breme vzela na svoja pleča. Zbrala je 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa je končala z osvojenima malima globusoma v disciplinah smuk in alpska kombinacija. Sezono je končala z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin.