Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2018,
14.47

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

3

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 25. 5. 2018, 14.47

5 let, 11 mesecev

Najboljši košarkar španskega prvenstva

Luka Dončić: v Evropi nova nagrada, v ZDA novi dvomi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

3

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po novem tudi uradno najboljši košarkar španskega prvenstva za sezono 2017/18 Luka Dončić po medijskih namigih iz Združenih držav Amerike vendarle ni več kandidat za enega od prvih treh izborov na naboru lige NBA. Se pa lahko mladi Slovenec od danes pohvali še z eno nagrado, saj je postal MVP igralec španskega prvenstva.

Trenutno z naskokom najbolj vroč evropski košarkar, slovenski reprezentant Luka Dončić je še naprej magnet za različna priznanja. Zgolj v tem tednu je prejel tri. Potem ko je bil izbran v najboljšo peterko španske lige ACB in označen za najboljšega mladega igralca tega tekmovanja, je danes prvič v karieri prejel še priznanje za najkoristnejšega igralca (MVP).

Košarkarji Reala se pripravljajo na končnico španskega prvenstva. V nedeljo se bodo v uvodni četrtfinalni tekmi pomerili proti Tenerifu. Včeraj so v zadnjem krogu rednega dela izgubili na gostovanju na Kanarskih otokih. To je bil prvi nastop Reala po beograjski pravljici, ko je na zaključnem turnirju evrolige osvojil naslov evropskega prvaka.

Trener Pablo Laso je na tekmi proti Gran Canarii (78:88) spočil kopico najboljših igralcev. Brez nastopa je ostal tudi najboljši posameznik, 19-letni Luka Dončić, ki je v dan pozneje prejel novo priznanje za izjemne predstave in napredek v sezoni 2017/18.

Mirotićev rekord popravil za več kot tri leta

Prejšnji konec tedna je osvojil klubski evropski naslov, zdaj je proglašen še za MVP igralca rednega dela španskega prvenstva. | Foto: Sportida Prejšnji konec tedna je osvojil klubski evropski naslov, zdaj je proglašen še za MVP igralca rednega dela španskega prvenstva. Foto: Sportida Košarkarji, trenerji, navijači in novinarji so glasovali za najboljšega igralca prvenstva in največ glasov namenili prav mlademu Ljubljančanu, ki se spogleduje z odhodom na drugo stran velike luže, kjer ga pričakujejo na naboru lige NBA. Dončić je s tem postal najmlajši dobitnik nagrade MVP v zgodovini španskega prvenstva in popravil še en mejnik. Star je 19 let, dva meseca in 26 dni. Prejšnji rekord Nikole Mirotića, Črnogorca s španskim potnim listom (2012/13), je popravil za več kot tri leta!

Slovenski reprezentant je v povprečju na tekmo prispeval 12,8 točke, pet asistenc in 5,7 skoka. Skupni indeks uspešnosti znaša 19,3 točke. Višjega je imel le Henk Norel (Delteco - 19,5). Dončić je v glasovanju prejel kar 75 od možnih 100 točk. Bil je prvi izbor trenerjev in novinarjev, igralci so ga postavili na drugo, navijači, glasovali so lahko vsi ljubitelji košarke na Pirenejskem polotoku, pa na tretje mesto. 

V družbi s Sabonisom, Bodirogo ...

Dončić se je z novim priznanjem na elitnem klubskem seznamu Reala pridružil tako slovitim imenom kot so Arvidas Sabonis (1994 in 1005), Dejan Bodiroga (1998), Tanoka Beard (1999), Felipe Reyes (2009 in 2015), Nikola Mirotić (2013) in Sergio Llull (2017).

Donke II je v rednem delu prvenstva v dresu Reala popravil številne rekorde. Postal je najmlajši košarkar meseca, v zgodovini pa ni še nikdar nihče tako mlad na kakšni izmed tekem na tekmi z indeksom uspešnosti presegel 40 točk, v 33. krogu pa je navdušil tudi z zgodovinskim trojnim dvojčkom (17 točk, 10 skokov, 10 asistenc). Le tega v Španiji niso zabeležili že enajst let, tako mlad kot Dončić pa ga ni postavil še nihče.

Za Dončićem so se v glasovanju za MVP košarkarja Lige Endesa zvrstili Tornike Šengelia (Baskonia – 70 točk), Gary Neal (Zaragoza – 35), med najboljših pet pa sta se uvrstila še Facu Campazzo (Murcia) in Slyven Landersberg (Estudiantes). 

Priznanja Luke Dončića v letu 2018

  • MVP evrolige
  • Prva peterka evrolige
  • MVP zaključnega turnirja evrolige
  • Najboljši mladi košarkar evrolige
  • Prvak evrolige
  • Najboljši mladi košarkar španskega prvenstva
  • Prva peterka španskega prvenstva
  • MVP španskega prvenstva

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida V pričakovanju nabora

Dončićeve misli so sicer po osvojeni evroligaški kroni, s katero se je v Beogradu priključil ozki skupini košarkarjev, ki so bili hkrati evropski prvaki tako z reprezentanco kot tudi s klubom, te dni predvsem pri zaključku španskega prvenstva. Z Realom kajpak želi postati še državni prvak. Ob tem pa mu pogled občasno zagotovo uide tudi proti ZDA, kjer bo 21. junija na sporedu nabor lige NBA.

Pred dnevi smo poročali o tem, da kar sedem od desetih najbolj relevantnih ameriških medijskih napovedi Luki pripisuje drugo mesto na naboru lige NBA, preostale tri celo prvo. Prav te dni pa po poročanju mreže ESPN vlada precejšnja vrzel med pričakovanji javnosti ter medijev na eni strani ter namigi z klubskih vrst na drugi strani. Po slednjih naj Dončića ne bi bilo med najboljšo trojico.

Tovrstnih špekulacij bo v prihodnje prav gotovo še nekaj, spomnimo pa, da bo prvi izbiral Phoenix, sledili pa bodo Sacramento,  Atlanta, Memphis, Dallas, Orlando, Chicago, Cleveland …

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić, brez pretiravanja
Sportal "Luka je pripravljen na ligo NBA"
Rado Trifunović
Sportal Luka jasen: Uredite mi, jaz bi zelo rad igral
Sportal Kdo bo zamenjal poškodovanega Zorana Dragića?

 

Kako bodo izbirali klubi na naboru?

1. Phoenix
2. Sacramento
3. Atlanta
4. Memphis Grizzlies
5. Dallas Mavericks
6. Orlando Magic
7. Chicago Bulls
8. Cleveland Cavaliers
9. New York Knicks
10. Philadelphia 76ers
11. Charlotte Hornets
12. Los Angeles Cliippers
13. Los Angeles Clippers
14. Denver Nuggets
15. Washington
16. Phoenix 
17. Phoenix
18. Atlanta 
19. San Antonio
20. Indiana
21. Minnesota 
22. Chicago 
23. Utah
24. Portland
25. LA Lakers 
26. Philadelphia
27. Boston
28. Golden State
29. Toronto
30. Houston

 

Ne spreglejte