Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 9. 2017,
6.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Wanda Metropolitano Chelsea Sevilla NK Maribor NK Maribor Diego Simeone Athletic Bilbao Atletico Madrid špansko prvenstvo Jan Oblak Jan Oblak

Petek, 22. 9. 2017, 6.08

6 let, 6 mesecev

Izjemna statistika Slovenca v vratih Atletica

To ni več naključje: Jan Oblak postaja kralj loterije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Jan Oblak Athletic Atletico | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski vratar Jan Oblak se lahko v dresu Atletica pohvali z izjemno statistiko ubranjenih kazenskih udarcev. Odkar brani za španskega velikana iz Madrida, so sodniki na belo točko v njegovem kazenskem prostoru pokazali desetkrat. Škofjeločan, ki ga po novem povezujejo tudi z Juventusom, je ubranil kar šest 11-metrovk!

V zadnjih dneh je navijačem Atletica toplo pri srcu. Januarja se bo rdeče-belim na igrišču pridružil Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa (Chelsea), prekrasen štadion Wanda Metropolitano je bil izbran za prizorišče finala lige prvakov leta 2019, izbranci Diega Simeoneja pa so ohranili stik z najboljšimi v španskem prvenstvu in v sredo osvojili pomembne tri točke na gostovanju v Bilbau.

Strel z bele točke ubranil že četrtič zapored

Atletico je "soimenjaka" iz Baskije premagal z 2:1, levji delež k dragocenim trem točkam pa je prispeval Jan Oblak. Zbral je kar šest obramb. Ena je bila še posebej pomembna in atraktivna, in sicer je v prvem polčasu ubranil kazenski strel Aritzu Adurizu. V 41. minuti je izkušenemu napadalcu Athletica preprečil, da bi zatresel njegovo mrežo, in tako že tretjič zapored v španskem prvenstvu ubranil strel z bele točke.

Kako je Oblak ubranil 11-metrovko v Bilbau?

Pred tem je ubranil tudi kazenska strela Rafaelu Torresu (Osasuna) in Jonathanu Vieri (Las Palmas), strelca z bele točke pa je ukanil tudi poleti na prijateljskem turnirju Pokal Audi v Münchnu, ko je pretental Poljaka Arkadiusza Milika (Napoli). S tem je ohranil status najboljšega vratarja na Pirenejskem polotoku v tej prvini.

V zadnjem času je nepremagljiv z bele točke. | Foto: Twitter - Voranc V zadnjem času je nepremagljiv z bele točke. Foto: Twitter - Voranc Če je pred leti za kralja 11-metrovk veljal njegov starejši rojak Samir Handanović, zdaj v tem elementu blesti 24-letni Škofjeločan.

Med srečanjem ubrani več kot polovico11-metrovk, kar je imenitno povprečje za vratarja. Splošen vtis kazi le nemoč na loteriji kazenskih strelov v finalu lige prvakov, ko je leta 2015 v Milanu petkrat zapored skoraj obstal na mestu. To je izkoristil Real in po zaslugi natančnih udarcev osvojil naslov evropskega prvaka. Ko gre za izvajanje 11-metrovk med tekmami, je slika povsem drugačna.

Oko nanj je vrgel tudi Juventus

Italijanski prvak išče primernega naslednika za Gianluigija Buffona. | Foto: Getty Images Italijanski prvak išče primernega naslednika za Gianluigija Buffona. Foto: Getty Images Oblak ostaja ena največjih vrednosti Atletica, na katerih madridski velikan gradi ambicije po osvojitvi španskega oziroma evropskega naslova. Poleti ni manjkalo govoric, da bi se lahko preselil v Pariz. Proti koncu prestopnega roka so potihnile, saj se francoski podprvak s poravnavo odkupne klavzule v vrednosti sto milijonov evrov ni hotel dodatno zapletati v težave na področju finančnega fair-playa.

Pred dnevi je italijanski športni dnevnik Tuttosport objavil novico, da se za Oblaka zanima tudi Juventus. Stara dama išče naslednika legendarnega Gianluigija Buffona, ki bo kmalu dopolnil 40 let. "Imam sklenjeno pogodbo z Atleticom. To je vse, kar lahko povem," je Oblak umirjeno sporočil po zmag v Bilbau. Pogodba z rdeče-belimi velja do leta 2021.

Ne bo preveč vznemirjen, če bo premagan

Po srečanju, na katerem je prejel zelo visoke ocene za nastop, se je zahvalil soigralcem. "Vsi igralci so ključni igralci na tekmi," je po zmagi na vročem štadionu San Mames v prepoznavnem slogu, polnem skromnosti, na katero so se privrženci Atletica že navadili, dal vedeti, da si noče lastiti večine zaslug za pomembno zmago. V Bilbau ga je v sodnikovem podaljšku premagal le nekdanji soigralec Raul Garcia in dosegel častni zadetek za Athletico (1:2).

Atletico v tej sezoni še ni izgubil v španskem prvenstvu. Za vodilno Barcelono zaostaja štiri točke. | Foto: Reuters Atletico v tej sezoni še ni izgubil v španskem prvenstvu. Za vodilno Barcelono zaostaja štiri točke. Foto: Reuters

Odkar je Slovenec vratar Atletica, je med srečanjem ubranil kar šest od desetih kazenskih udarcev. "Odločajo malenkosti. Kazenski streli so kot loterija. Tokrat sem ga ubranil. Želim si, da bi bilo tako vedno. Želim si jih ubraniti čim več, a ne bom preveč vznemirjen, če kakšnega ne bom ustavil," je pojasnil prvi vratar slovenske reprezentance, ki ga oktobra čakata odločilni kvalifikacijski tekmi za SP 2018 proti Angliji in Škotski.

V soboto proti tekmecu NK Maribor

Atletico je v španskem prvenstvu še neporažen. Za vodilno Barcelono zaostaja štiri točke. V soboto se bo na domačem štadionu pomeril s Sevillo. Na dvoboju bodo tudi ogledniki Maribora, saj se bodo vijolice štiri dni pozneje pomerile z Andaluzijci v ligi prvakov. Prihodnji teden čaka Atletico evropska poslastica, saj bo na Wanda Metropolitanu prvič odmevala himna lige prvakov. V goste prihaja Chelsea.

Ne spreglejte