mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 23.02.2018 08:42:40

Najstnica osvojila prvo rusko zlato medaljo

Reuters
Komaj 15-letna ruska umetnostna drsalka Alina Zagitova je osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo za ruske športnike, ki na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu nastopajo pod imenom olimpijski športniki iz Rusije. Ruski uspeh je dopolnila njena tri leta starejša kolegica na treningih v Moskvi Jevgenija Medvedjeva.

Zagitova je vodila že po sredinem kratkem programu, v katerem je z oceno 82,92 točke dosegla tudi svetovni rekord, v današnjem prostem programu pa je očarala gledalce in sodnike s svojo igrivostjo, šarmom in eleganco.

Po tekmi je priznala, da je občutila velik pritisk tako nase kot na Medvedjevo. "Vsi navijači od nas, športnikov iz Rusije, pričakujejo, da bomo čisto na vrhu," je dodala in priznala, da je bila zelo nervozna. V svojem nastopu je dve minuti izvajala le piruete, šele v drugem delu je začela nizati skoke. Več sto ruskih navijačev je glasno navijalo in mahalo z zastavami.

Dvakratna svetovna prvakinja Medvedjeva je pred Zagitovo klonila že na evropskem prvenstvu januarja v Moskvi, v Pyeongchangu pa jo je mlajša kolegica s tehnično izvedbo nadigrala v obeh nastopih.

Evropska prvakinja je v ledeni dvorani v Gangneungu slavila s skupno oceno 239,57 točke, Medvedjeva je zbrala 238,26 točke, Kanadčanka Kaetlyn Osmond iz Kanade na tretjem mestu pa 231,02 točke.



"Nisem še povsem dojela, da sem zmagala. Mislim, da potrebujem nekaj časa, predem bom razumela, da sem osvojila zlato olimpijsko medaljo," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Obe ruski najstnici že imata srebni medalji iz ekipnega tekmovanja, medtem ko je 22-letna Osmondova v Pyeongchangu že osvojila zlato medaljo v ekipnem tekmovanju.

S 15 leti in 281 dnevi je Zagitova druga najmlajša dobitnica olimpijske zlate medalje v tej disciplini. Leta 1998 v Naganu je Američanka Tara Lipinski pometla s konkurenco, ko je bila stara 15 let in 255 dni.

Dva dneva pred koncem olimpijskih iger v Južni Koreji imajo olimpijski športniki iz Rusije eno zlato medaljo, pet srebrnih in osem bronastih.

Članki iz rubrike