GOLTE SKI GOURMET

Kuharski mojstri in vinarji v plesu snežink

Objavljeno 01. marec 2015 00.05 | Posodobljeno 01. marec 2015 00.05 | Piše: Jože Miklavc

Zgodba Golte ski gourmet je znova navdušila smučarje in goste.

Larisa Žibrik, desno, z vini santomas ob plesu snežink Foto: Jože Miklavc

Pred kratkim, ko že vremenarji niso dobro vedeli, kaj bi z vremenom, se je vrh Mozirskih planin pogrezal od množice smučarjev, željnih smučanja na do pasu novozapadlem snegu. Tehnična služba zimsko-letnega turističnega centra Golte je zlikala poljane, v obratovanju je bilo vseh sedem žičniških naprav. A je bridek veter s severa in zahoda kaj kmalu pregnal množico gostov v zavetrje hotela Golte in bližnje Mozirske koče v okrilje oskrbnika Filipa Vrabiča. Najvztrajnejši pa so dočakali ples oblakov in snežink ter kratkotrajnih prebliskov sonca. Prava evforija ob takšnem vzdušju je privabljala goste na že drugo kulinarično prireditev Golte ski gourmet, ki so jo pripravili v zavetrju na razgledni ploščadi hotela. Z okusi Slovenije so na stojnicah postregli tri kuharske hiše ter trije izjemni vinarji, ki so skombinirali vina z gurmanskimi specialitetami pravih mojstrov tradicionalne in moderne kuhinje. Hotel Aleksander z restavracijo Donatela iz Rogaške Slatine s šefom vse bolj slavne kuhinje Borutom Jakičem, Jakob Polajžer, televizijski demonstrator in posnemovalec ljudskih ikon kuhar Jaka, kuharska ekipa hotela Golte ter izjemne slovenske vinogradniške kleti in blagovne znamke Ščurek, Steyer ter Santomas so ponudili pravi gurmanski bazar. Goste je nagovarjal vodja marketinga in prodaje na Golteh Mitja Škrabl ter predstavljal »kulturno« kulinarično ponudbo, ob komentarjih pa je vnašal nekaj priložnostne romantike. Preveč ni zmotil niti vrtinčasti sunek vetra, ki je simbolično pometel mize in strl nekaj vinskih kozarcev. Užitki ob okusih Jakičevega ocvrtega raviola z divjačinsko pečenico, Polajžarjevega zimskega rižeka na posteljici rukole ter zgornjesavinjskih žlinkrofov z zabeljenimi ocvirki na solatni podlagi so privabili k snežno pogrnjenim stojnicam, kjer so čakali vinski vitezi; Danilo Steyer z nepogrešljivim, novopečenim vitezom Evropskega reda vitezov vina Danijem Grudnikom (z dišečim tramincem, cuvee golte 2013 in različico rdečega cuveeja 13 ter penino steyer), igrivi Stojan Ščurek s sivim pinotom 2013 ter cabernetom franc 13 in Larisa Žibrik z malvazijo in cuveejem guattro santomas. Smučarji, ki so se spuščali s Starih stanov, Medvedjaka, Blatnika, Belega zajca in družinske proge, se po srečanju s prešerno razigrano družbo v glavnem niso vračali. V objemu privlačne restavracije so se pred vrnitvijo z nihalko do Žekovca ogreli in zagotovo želeli takšno ali podobno doživetje ponoviti. Ob cenovno dostopni pogostitvi so se srečali naključno prisotni smučarji, dobri prijatelji ter ne nazadnje osebe z javne scene; poslanec Ljubo Žnidar, svetovni prvak, glasbenik harmonikar Robi Gotar, direktor hotela Golte Ernest Kovač ter drugi, tudi nekateri znani novinarji in fotoreporterji. S prireditvijo so bili zadovoljni tudi organizatorji in izvajalci (ti so pač morali odmisliti, da so bile zimske razmere nekoliko nenaklonjene običajnemu vzdušju kulturnega prehranjevanja s tako izjemno ponudbo!).

Deli s prijatelji