Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
17.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,94

3

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Marko Milić Boštjan Nachbar Rašo Nesterović

Petek, 22. 6. 2018, 17.50

5 let, 10 mesecev

Anketa po izboru Luke Dončića na naboru lige NBA

Luka Dončić kot Zlatan Ibrahimović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,94

3

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Marko Milić kot prvi Slovenec v ligi NBA, Boštjan Nachbar kot najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru, preden so Luko Dončića izbrali kot tretjega, in Rašo Nesterović kot mož s šampionskim prstanom v najmočnejši ligi so z zanimanjem pospremili dogajanje v ZDA.

Marko Milić je bil tisti slovenski košarkar, ki se je kot prvi odločil, da svojo srečo preizkusi v ligi NBA. Leta 1997 je odpotoval v Phoenix, potem ko so ga Philadelphia 76ers izbran kot 33. v drugem krogu nabora. Njegova zgodba v ZDA se je končala hitreje, kot je pričakoval, a je bil tisti, ki je Slovencem tlakoval pot prek Atlantika.

mama in sin: Dončić
Sportal Luka Dončić bo prve milijone zaslužil v Teksasu

Ponoči je pospremil letošnji nabor, na katerem so Luko Dončića izbrali kot tretjega, nato pa je Dallas naredil dobro kupčijo in ga prevzel od Atlante.

"Odlično je, da so si ga pri Dallasu res želeli. Da bodo okoli njega gradili franšizo. Odlična stvar je, da bo zadnjo sezono igral Dirk Nowitzki in on bi lahko bil Luki mentor. S svojim odhodom bi prevzel publiciteto, da bi se lahko Luka razvil. S tem bi naredil tako, kot je Steve Nash Goranu Dragiću, ko sta bila pri Phoenixu. Mislim, da bo Luka v NBA vnesel novo dimenzijo evropske košarke. Z nasmeškom, humorjem, domišljijo," poudarja Milić.

Luka me spominja na Ibrahimovića

Pred naborom je v javnost prišel video, v katerem si je Dončić malo za šalo malo zares zamislil pot v naslednjih petih letih lige NBA. Med drugim tudi, da bo šel na zmenek z Jeniffer Aniston, že v prvi sezoni sredi New Yorka zabil prek latvijskega velikana Kristapsa Porzingisa …

Luka Dončić
Sportal Dončić izbral številko dresa, legendarni Nowitzki mu je izrekel dobrodošlico

"Luko to dela posebnega. Ima karizmo, humor. Dela se norca iz drugih, a ima tudi toliko samoironije, da je videti smešno. Spominja me na Zlatana Ibrahimovića. Kombinacija balkanskega šarma, podkrepljenega s športno kakovostjo. Takšne karizme večino Američanov nima, ker podpihujejo svoj ego. Luka bo tudi poleg košarkarskega terena naredil zanimivo komercialno zgodbo. Zanimivo bo gledati," je še dejal Milko.

"Dallas je mojstrsko izvedel menjavo"

Do današnjega dne je bil Boštjan Nachbar tisti slovenski košarkar, ki je imel najboljšo uvrstitev na naboru. Leta 2002 so ga kot 15. izbrali Houston Rockets.

Boštjan Nachbar je bil leta 2002 izbran kot 15. po vrsti. | Foto: Reuters Boštjan Nachbar je bil leta 2002 izbran kot 15. po vrsti. Foto: Reuters

"Super se je izteklo. Ne bi rad izpostavil, da sem bil Nostradamus, a sem imel občutek, da bo Dallas tisti, ki ga bo vzel. Mojstrsko so v klubu izvedli to, da so ga dobili. Luka gre v idealno ekipo. Najbolj so si ga želeli, najbolj bo ustrezal ekipi, sistemu. Ob sebi bo imel Dirka Nowitzkega. Mark Cuban je super lastnik, Dallas ima izjemne navijače," pravi Nachbar.

Dan pred naborom ga je poklical celo sam Nowitzki in se želel pozanimati o slovenskem košarkarskem dragulju.

Nowitzki poklical Nachbarja

"Z Dirkom sva govorila. Vprašal me je za Luko. Veseli se. Vesel je za klub in zanj. Luka bo imel ob sebi izjemnega košarkarja in človeka, enega od najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Zanj je Dallas najboljša možnost. Imeti ob sebi takšnega mentorja, je fantastično. Luka je imel vselej ob sebi odlične mentorje. V reprezentanci Gorana Dragića, v klubu Sergia Llulla in druge, zdaj bo imel Nowitzkega. Vem, kaj pomeni imeti pravega mentorja, da te pravilno usmerja."

Luka Dončić Mirjam
Sportal Atraktivna mama Luke Dončića v središču ameriških žarometov

"Znal se bo prilagoditi, vendarle ima očetove gene"

Debelih enajst let je v ligi NBA preživel Rašo Nesterović, ki je s San Antoniom prišel tudi do naslova prvaka in šampionskega prstana.

"Po mojem je Dallas najboljša izbira. Zanj bi bila Dallas in San Antonio Spurs najboljši izbiri. Dallas ima enega od najboljših trenerjev v ligi. V zadnjih 20 letih spadajo med najbolj organizirane klube. Izkušnje imajo s košarkarji zunaj Amerike, kot sta Dirk Nowitzki in Steve Nash," pravi Rašo.

Rašo Nesterović je s San Antonio Spurs osvojil ligo NBA. | Foto: Vid Ponikvar Rašo Nesterović je s San Antonio Spurs osvojil ligo NBA. Foto: Vid Ponikvar Največ preglavic pri prehodu iz Evrope v ZDA povzroča košarkarjem drugačna kultura, poudarja Nesterović: "Na igrišču se že navadiš, sicer pa so mesta drugačna, prav tako razmišljanje, hrana …"

Kot nasvet je poudaril, naj Luka na preteklost ne gleda in naj obrne nov list: "Kar je bilo, naj pozabi. Pozabiti mora na evropsko prvenstvo, Evroligo. NBA je drug svet. Na novo se bo moral dokazovati. Znati se bo moral ubraniti vseh napadov. Verjamem, da mu bo uspelo. Vendarle ima očetove gene, da se zna prilagoditi."

Ne spreglejte