Alternativna Nobelova nagrada za književnost Maryse Condé z Guadalupa

Žirija Nove akademije njeno delo opisuje kot opis kolonializma, ki je istočasno natančen in preplavljen z emocijami. V slovenščini lahko prebiramo njen roman Segu: zidovje iz blata.
Fotografija: Nagrajenko so razglasili v stockholmski knjižnici, kar je bilo v osterem kontrastu z običajnimi razglasitvami v baročnem sijaju Švedske akademije. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nagrajenko so razglasili v stockholmski knjižnici, kar je bilo v osterem kontrastu z običajnimi razglasitvami v baročnem sijaju Švedske akademije. FOTO: AFP

Znana je prejemnica alternativne Nobelove nagrade za književnost, za podelitev katere so se izjemoma odločili, ko je na Švedski akademiji zaradi spolnega škandala z Jean-Claudom Arnaultom in kasneje odstopov članov akademije padla odločitev o nepodelitvi tradicionalne Nobelove nagrade. Nagrajenka je Maryse Condé, pisateljica z Guadalupa, ki ustvarja v Parizu.

Kot je znano, so medtem Arnaulta na začetku meseca na Švedskem zaradi posilstva obsodili na dve leti zapora. V manku podelitve tradicionalne nagrade so se na Novi akademiji, na kateri se je zbralo okoli sto švedskih kulturnikov, odločili za nadaljevanje Nobelove tradicije s podelitvijo alternativne nagrade. Ta bo odpotovala na Karibe.

Alternativen je bil tudi postopek izbora. Za razliko od izrazito tajnega odločanja Švedske akademije so se v tokratni izbor vključili švedski knjižničarji, mednarodna javnost in naposled žirija, ki jo je vodila Ann Pålsson.


Pripovedovalka, ki sodi v svetovno književnost


Nagrajena Condéjeva je avtorica okoli 20 romanov in po mnenju žirije velika pripovedovalka, ki sodi v svetovno književnost. »Posledice kolonializma in postkolonialni kaos opisuje z jezikom, ki je istočasno natančen in preplavljen z emocijami,« jo je označila Pålssonova. »V njenih zgodbah mrtvi živijo v bližini živih ... V svetu, kjer se spol, rasa in razred nenehno spreobračajo v nove konstelacije.«

V slovenščino je preveden le njen roman Segu: zidovje iz blata. Že leta 1986 ga je izdala Pomurska založba. Nagrade je bila seveda vesela. Želi jo deliti s prebivalci svojega otoka, male države, za katero pravi, da jo sicer omenjajo le ob orkanih in potresih.

Nagrajenko so razglasili v stockholmski knjižnici, kar je bilo v ostrem kontrastu z običajnimi razglasitvami v baročnem sijaju Švedske akademije. Nova akademija tej v prihodnje ne namerava konkurirati. Kot napovedujejo, jo bodo že po prvi podelitvi alternativne nagrade, ki bo 9. decembra, razpustili.

Maryse Condé. FOTO: AFP
Maryse Condé. FOTO: AFP




 

Preberite še:

Komentarji: