Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
11.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

3

Natisni članek

Pjongčang 2018 Anamarija Lampič Anamarija Lampič Alenka Čebašek smučarski tek

Sreda, 21. 2. 2018, 11.24

6 let, 1 mesec

OI v Pjongčangu, smučarski tek, ekipni šprint

Ob presenetljivi ameriški zmagi lep dosežek Slovenk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

3

Slovenski smučarski tekačici Alenka Čebašek in Anamarija Lampič sta v ekipnem šprintu na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu osvojili šesto mesto. Olimpijski prvakinji sta tekačici iz ZDA, ki sta presenetljivo pritekli v cilj pred favoriziranimi Skandinavkami. Tretjeuvrščena Norvežanka Marit Björgen je osvojila rekordno 14. medaljo na ZOI. Slovenski moški par je izpadel v polfinalu, na najvišjo stopničko sta se povzpela Norvežana.

krogintek | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA  

Slovenki Alenka Čebašek in Anamarija Lampič sta v velikem finalu v prosti tehniki osvojili šesto mesto in poskrbeli za najboljši dosežek Slovenije v omenjeni disciplini na olimpijskih igrah. Pred štirimi leti je bil slovenski par v Sočiju deseti, tokrat pa sta se Slovenki uvrstili med najboljših šest.

Morda bi se povzpeli še višje, če Lampičeva pri prvem vzponu ne bi padla, izgubila nekaj dragocenih sekund in tudi ritma. V nadaljevanju je z nadčloveškim naporom vseeno našla priključek s tekmicami in skupaj s Čebaškovo poskrbela za odmeven uspeh. S šestim mestom sta dosegli najboljšo slovensko uvrstitev na ZOI v tej disciplini doslej.

Ponosni in utrujeni

"Uspel nama je nadpovprečen nastop. Z Alenko sva odlična tekaška kombinacija, zato sva lahko zelo veseli. Moj padec? Ni panike. Tempo je bil umirjen. Hitro sem se vrnila. Zadovoljna sem. Ne le s to tekmo, temveč z vsemi olimpijski nastopi. Zdaj priznam, da sem že kar malce utrujena. Sem pa iz sebe iztisnila vse, kar sem lahko," se je po tekmi smejalo Lampičevi.

predaja | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

"Kar leteli sva po vsej progi. To je lep uspeh za majhno tekaško ekipo, majhno Slovenijo in naš servis. Olimpijske igre zapuščam zelo zadovoljna. Po slabem začetku sezone, ko sem bila na tleh, in nisem vedela, kako naj se poberem, sem naredila preskok, ki ga tudi sama nisem pričakovala. Najbolj ponosna sem na 12. mesto na deset kilometrov v prosti tehniki štafeto in ekipni šprint. Kot ekipa smo pokazali svetu, da tudi mi nekaj veljamo," pa je bila ob koncu preizkušnje zadovoljna Čebaškova, ki je sicer še nedolgo nazaj načrtovala zaključek kariere, a se je zdaj odločila za nadaljevanje.

Slovenki sta pustili zelo dober vtis. | Foto: Stanko Gruden, STA Slovenki sta pustili zelo dober vtis. Foto: Stanko Gruden, STA Slovo od Pjongčanga

"Morda bi se po idealnem scenariju dekleti lahko prebili do petega mesta. A tudi šesto je na robu dometa, zato moramo biti z doseženim zelo zadovoljni," je po tekmi ocenil glavni trener slovenske tekaške reprezentance Stefano Saracco in ob tem potrdil, da so za slovensko tekaško reprezentanco olimpijske igre končane. Na daljšo razdaljo namreč Italijan ne bo poslal nobene tekačice, saj verjame, da je bolj modro, če se vrnejo v Evropo, pravočasno prilagodijo na časovni pas in pripravijo za konec sezone svetovnega pokala.

 

Kikkan Randall in Jessica Diggins sta poskrbeli za zgodovinski uspeh ameriškega športa. | Foto: Reuters Kikkan Randall in Jessica Diggins sta poskrbeli za zgodovinski uspeh ameriškega športa. Foto: Reuters

Predstavnici ZDA sta poskrbeli za veliko presenečenje. Prekrižali sta načrte favoriziranim Norvežankam in Švedinjam, ki so ob napetem razpletu ekipne štafete ostale brez načrtovanega prvega mesta. Ameriška junakinja dneva je bila Jessica Diggins, ki je ciljno črto prečkala pred Skandinavkama in se v zgodovini smučarskih tekov v ZDA zapisala z zlatimi črkami. To je bila namreč prva zlata olimpijska medalja v smučarskih tekih za državo, ki ima na teh olimpijskih igrah največ športnikov in športnic.

Rekord neuničljive Norvežanke

Marit Björgen je v ekipnem šprintu združila moči z Maiken Caspersen Fallo. | Foto: Reuters Marit Björgen je v ekipnem šprintu združila moči z Maiken Caspersen Fallo. Foto: Reuters Norveška zvezdnika Marit Björgen je z novim odličjem, v ekipnem šprintu je osvojila bronasto medaljo, na večni lestvici dobitnikov medalj na ZOI prehitela slovitega rojaka Oleja Einarja Björndalna, ki tekmuje v biatlonu. Björgnova je osvojila že 14. medaljo in postavila nov rekord. Njeno zbirko sestavlja sedem zlatih, štiri srebrne in tri bronaste medalje. Tudi tretje mesto pripada Norveški. Zaseda ga legendarni tekač Björn Dahlie.

Alenka in Anamarija osmi v polfinalu

Dokaz, kako tesno je bilo pri vrhu. Američanki sta prehiteli Švedinji za 19 stotink sekunde. | Foto: Reuters Dokaz, kako tesno je bilo pri vrhu. Američanki sta prehiteli Švedinji za 19 stotink sekunde. Foto: Reuters Kako je bilo v polfinalu? V prvi ženski polfinalni skupini sta Slovenki osvojili tretje mesto. V smučarskem središču Alpensia je nastopilo 11 ekip, slovenski par pa je zaostal le za Norvežankama in Švicarkama, ki sta v napetem razpletu prehiteli Slovenki za desetinko sekunde.

V finale sta se neposredno uvrstili najboljši dve reprezentanci (Norveška in Švica), po drugi polfinalni skupini pa je postalo jasno, katerih šest ekip se je pridružilo finalistkam še po času. Slovenki sta uresničili cilj in se z osmim najboljšim časom uvrstili v veliki finale.

Norvežana najhitrejša v finalu

Za preboj v finale so se potegovali tudi predstavniki močnejšega spola. Slovenijo sta v polfinalni skupini B zastopala Miha Šimenc in Janez Lampič. Zasedla sta 11. mesto, v skupini pa prehitela par iz Litve, Južne Koreje in Turčije ter tako končala tekmovanja v kvalifikacijah.

 
Ne spreglejte