Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 6. 2018,
16.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

3

Natisni članek

maraton Franja

Nedelja, 10. 6. 2018, 16.01

5 let, 10 mesecev

37. maraton Franja

Nemec v šprintu Slovencu odščipnil zmago, praznovalo več kot sedem tisoč kolesarjev #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

3

Franja 2018 | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Če se navežemo na krilatico organizatorja, da je maraton Franja praznik kolesarstva, potem lahko zapišemo, da je ta konec tedna slavilo krepko čez sedem tisoč ljubiteljev kolesarstva. Večina Slovencev, a tudi tujcev, celo s Haitija, predvsem pa z Apeninskega polotoka, ni manjkalo. Največ slave na tem prazniku so pobrali novi državni prvaki v kronometru in zmagovalci ter zmagovalke velike in male Franje. Zmaga daljše preizkušnje odhaja v tujino. Nemec Alexander Stevens je v ciljnem šprintu prehitel dva slovenska Gregorja, Sikoška in Tekavca. 156 kilometrov je prevozil v treh urah in 39 minutah, kar je kar sedem minut hitreje kot lani.

Franja 2018 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida  

Tudi v ženski konkurenci je na najdaljši razdalji Franje (156 km) zmaga odšla na tuje. S konkurenco je najhitreje opravila Italijanka D'Intino Azzura (4;04:15). Na mali Franji sta se med zmagovalce zapisala Miha Alič (2;26:45) iz ŠD Špik Lučine in Erika Jesenko iz BTC City Ljubljana, ki je 97 kilometrov prevozila v času 2;32:32.

Tridnevnega kolesarskega praznika se je udeležilo več kot sedem tisoč kolesarjev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tridnevnega kolesarskega praznika se je udeležilo več kot sedem tisoč kolesarjev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Maraton Franja, ki je letos doživel že svojo 37. izvedbo, v teh letih pa gostil že več kot 150 tisoč kolesarjev iz 50 držav, se je rodil leta 1982 po zaslugi Zvoneta Zanoškarja in na pobudo Toneta Fornezzija Tofa, ki je še danes nepogrešljiv člen tega dogodka.

Franja 2018 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Franja 2018 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Po Tofovo: Kolo je tovarna za zdravje

Včeraj se je namreč po trasi družinskega maratona zapeljal s ponyjem, danes pa je zaradi novinarskih obveznosti, usmerjenih v dirko, maraton izpustil.

"Še vedno kolesarim, in to vsak dan," se je pohvalil kleni 84-letnik. "Doma imam pet koles in jih menjavam. Enkrat grem s ponyjem, drugič s specialko. Pony so mi ravno ukradli in si moram nabaviti novega. Brez kolesa ne gre, zame je to tovarna za zdravje," se je pošalil, a šala ni daleč od resnice. Tudi eden od naših sogovornikov, 71-letni Marko Saksida iz Nove Gorice, se je po hudi delovni poškodbi kolena v kondicijo spravil prav na kolesu.

84-letni Tone Fornezzi Tof, pobudnik maratona Franja, še vedno kolesari. Včeraj se je z udeleženci družinske Franje zapeljal s ponyjem, danes je prireditev spremljal kot sodelavec Nedeljskega dnevnika. | Foto: Sportida 84-letni Tone Fornezzi Tof, pobudnik maratona Franja, še vedno kolesari. Včeraj se je z udeleženci družinske Franje zapeljal s ponyjem, danes je prireditev spremljal kot sodelavec Nedeljskega dnevnika. Foto: Sportida

Marko Saksida se je po hudi delovni nesreči prav na kolesu vrnil v aktivno življenje. Že nekaj let je redni udeleženec maratona Franja. | Foto: Alenka Teran Košir Marko Saksida se je po hudi delovni nesreči prav na kolesu vrnil v aktivno življenje. Že nekaj let je redni udeleženec maratona Franja. Foto: Alenka Teran Košir

Penko novo pridobitev nadzoroval s kolesa

Po tekmovanju, kjer seveda brez padcev ni šlo, številni so izpostavili, da se nekateri še vedno ne znajo voziti v skupini, si je najbolj oddahnil alfa in omega kolesarskega festivala Gorazd Penko, tudi športni direktor edine slovenske ženske profesionalne kolesarske ekipe pri nas, ekipe BTC City Ljubljana. Ta je v soboto kar s kolesa (z dovoljenjem policije, za kar se jim tudi javno zahvaljuje) vodil in pospremil privlačno novost Franje – 83-kilometrski maraton Barjanka, ki vodi okrog Ljubljanskega barja, k cesti pa kombinira tudi makadamske odseke, kar je sicer trend, ki je nekaterim ljub, drugim pa bistveno manj.

"Barjanka je prireditev za dušo, ni mi žal, da smo jo uvedli," pravi mož maratona Franja Gorazd Penko. | Foto: Sportida "Barjanka je prireditev za dušo, ni mi žal, da smo jo uvedli," pravi mož maratona Franja Gorazd Penko. Foto: Sportida

No, prav Barjanka, ki je povezala občine, ponudnike in društva iz sedmih občin, ki sodijo pod okrilje Krajinskega parka Ljubljansko barje, naj bi bila ena od bodočih zvezd maratona Franje. Njen debi je bil sicer netekmovalne narave, a kaj lahko se zgodi, da bi v prihodnje tudi sobotna dirka pridobila tekmovalni značaj.

Fotogalerija s trase (Urban Urbanc/Sportida)

Fotogalerija
1 / 25

Fotogalerija z zmagovalnega odra (Urban Urbanc/Sportida)

Fotogalerija
1 / 10

"Barjanka je prireditev za dušo, ni mi žal, da smo jo uvedli," je povedal penko. Kako se bo razvijala v prihodnje? "Počakajmo, morda bomo uvedli merjenje časa, morda ne, vse to stane, najprej potrebujemo sponzorja, šele potem bomo lahko razmišljali v tej smeri," je odgovoril Penko, ki si je danes oddahnil šele takrat, ko je v cilj pripeljal zadnji kolesar.

Penko je pohvalil podporo ob trasi. "Navijači so vedno bolj inovativni, tudi glasbene spremljave ni manjkalo," je povedal. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Penko je pohvalil podporo ob trasi. "Navijači so vedno bolj inovativni, tudi glasbene spremljave ni manjkalo," je povedal. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Franja 2018 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Vedno več je navijačev in vedno bolj so izvirni

Prvi mož maratona Franja je priznal, da je za njim pester dan, a pester v izredno pozitivnem smislu. "Vsaka Franja je nekaj posebnega, letošnjo si bom zapomnil tudi zavoljo velikega števila gledalcev ob progi. Ob pogledu nanje človeku dobesedno zaigra srce. Če bi nas kje od daleč opazoval kak maršal, bi bil kar malo nevoščljiv, toliko ljudi se je zbralo in spodbujalo kolesarje. Vasi ob progi dihajo s Franjo, toliko slovenskih zastav že dolgo nisem videl. Navijači so vedno bolj izvirni, opaža, da so vedno bolj tudi glasbeno navdahnjeni," je Penko nizal pohvale na račun močne navijaške podpore. 

Dirke se je udeležil tudi Luka Mezgec iz ekipe Michelton Scott, ki bo že čez nekaj dni vozil na 25. kolesarski dirki Po Sloveniji. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dirke se je udeležil tudi Luka Mezgec iz ekipe Michelton Scott, ki bo že čez nekaj dni vozil na 25. kolesarski dirki Po Sloveniji. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tudi nesreče in okvare udeležencem maratona niso prizanesle. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Tudi nesreče in okvare udeležencem maratona niso prizanesle. Foto: Urban Urbanc/Sportida

37. izvedbo Franje si bo zapomnil tudi zaradi udeležbe kolesarja s Haitija, ki je izjavil, da take atmosfere še ni doživel, v spomin pa se mu je vtisnilo tudi reševanje nebogljene srnice, ki je nč hudega sluteč zašla na kolesarsko progo.

Franja 2018 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na Franji več kot sedem tisoč kolesarjev

Števec udeležbe kaže, da se je vrhunca maratona Franje udeležilo nekaj manj kot tri tisoč kolesarjev. Včeraj jih je na družinskem, 25-kilometrskem maratonu pedale vrtelo okoli 3.500, dodatnih 320 jih je bilo na premierni Barjanki. Če zraven prištejemo še petkove udeležence kronometra (bili so iz 37 držav), ki je štel tudi za državne naslove, lahko ugotovimo, da se je festivala kolesarstva udeležilo krepko čez sedem tisoč kolesarjev. Vsako leto je več tujcev, ti zasedajo tudi mesta na zmagovalnem odru. Največ gostov je iz Italije in držav nekdanje Jugoslavije, Penka preseneča predvsem naval kolesarjev iz Srbije.

Proračun, namenjen izvedbi, je bil težak med 360 in 370 tisoč evri, vendar je to zgolj denarni del, poudarja Penko, medtem ko se, če vključimo vse storitve, trud, materialna sredstva in vse drugo, znesek približuje milijonu. 

Jan Tratnik
Sportal Jan Tratnik z rekordom proge državni prvak v vožnji na čas #foto

 

Ne spreglejte