Slovensko-britanska odprava dosegla zgodovinski uspeh

Trojica se je v sedmih dneh povzpela na 7145 metrov visoko goro v Pakistanu.
Fotografija: Trojici je uspelo osvojiti sveti gral alpinizma in brez dvoma zdaj največjo lovoriko v visokogorskem plezanju. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Trojici je uspelo osvojiti sveti gral alpinizma in brez dvoma zdaj največjo lovoriko v visokogorskem plezanju. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Slovenca Aleš Česen in Luka Stražar sta se skupaj z Britancem Tomom Livingstonom vpisala v zgodovino kot prva trojica, ki ji je uspelo vrh Latoka premagati is severne strani. Ta velja za eno najzahtevnejših smeri v Karakorumu, zato se dosežek trojice zagotovo uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke tega leta. Pred odhodom v Pakistan je Česen, ki je odpravo tudi vodil, povedal, da jih je Latok pritegnil zaradi oblike in zaradi ogromnega števila neuspelih poskusov. »To samo po sebi zmanjšuje avanturistično plat odprave, povečuje pa radovednost in s tem motivacijo,« je na začetku julija pojasnil na predstavitvi odprave.



»Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka 1. Sledi ... spanje,« so v soboto sporočili plezalci. Podrobnosti o alpinistični odpravi Choktoi 2018 sledijo, ko se bodo alpinisti vrnili nazaj v Slovenijo.



V ameriški reviji Rock and Ice so zapisali, da je trojici tako uspelo osvojiti sveti gral alpinizma in brez dvoma zdaj največjo lovoriko v visokogorskem plezanju. Trojico so pri ameriški reviji že uvrstili med kandidate za prestižno alpinistično nagrado zlati cepin.



Alpinistična odprava je v Karakorum odpotovala 6. julija, vrnili pa se bodo predvidoma 19. avgusta. Vrh Latoka je pred slovensko-britansko odpravo uspelo doseči le japonski odpravi leta 1979, ko so pristopili z južne strani. 
 

Komentarji: