Kajakaši in kanuisti se želijo na OI vmešati v boje za odličja

Na olimpijskih igrah v Riu bo tekmovalo sedem slovenskih reprezentantov, ki so na novinarski konferenci predstavili svoje cilje.

Objavljeno
29. junij 2016 14.11
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Ljubljana - Kajakaška zveza Slovenije je v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo in Maxi klubom v Ljubljani razkrila tekmovalne cilje pred odhodom na olimpijske igre v Riu de Janeiru.

V Brazilijo potuje sedem reprezentantov, v slalomu bodo tekmovali Peter Kauzer, Urša Kragelj, Benjamin Savšek in dvojec Luka Božič/Sašo Taljat, v šprintu Špela Ponomarenko Janić, zraven pa bo tudi parakajakaš Dejan Fabčič.

Vodstvo reprezentance pričakuje boj za odličja: »Zavedamo se kvalitete naših tekmovalcev, sposobni so najvišjih mest in boja za odličja. Slalom je sicer nepredvidljiva disciplina, vendar so se vsi štirje čolni zmožni boriti za stopničke,« je dejal v.d. direktorja kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, ki je uvodoma dobitnikom odličij na letošnjem evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu podelil ure.

V disciplini šprint oziroma v kajaku na mirnih vodah bo slovenske barve tako kot že pred štirimi leti v Londonu in osmimi v Pekingu tudi v Riu de Janeiru branila Špela Ponomarenko Janić. Primorka se je lani po materinstvu znova vrnila med najboljše, si priveslala olimpijski nastop in bo tudi letos lovila finale v disciplini na 500 metrov.

Od januarja pa vse do aprila je formo pilila v Avstraliji, v letošnjem svetovnem pokalu osvojila drugo in tretje mesto, evropsko prvenstvo v Moskvi pa izpustila zaradi priprav na Rio.

»Nastopila sem na treh tekmah svetovnega pokala in bilo je zelo naporno- Izpustila sem EP, ker bi imela premalo časa, saj naslednji teden potujem na pripravo z olimpijsko in svetovno prvakinjo. Imam svoje cilje in programa priprav za OI. Medalje so tri, veliko se bo zanje borilo, sama se bom borila in si želim, da po prihodu v cilj ne bi bila razočarana,« je dejala Ponomarenko Janićeva, ki tekmuje drugo leto po porodu in pojasnila, da je zdaj težje, saj mora biti precej bolj organizirana: »Nikoli ne bi naredila drugače, sedaj mi je veliko lepše.«

Kauzer na svojih tretjih igrah

Stari znanec olimpijskih prizorišč je nekdanji svetovni in evropski prvak kajakaš Peter Kauzer, ki potuje že na svoje tretje igre. Po 13. mestu v Pekingu in šestem v Londonu bo tokrat znova lovil visoka mesta. Čeprav je prvenstvu stare celine za las zgrešil zmagovalne stopničke, pa je že potem te osvojil v svetovnem pokalu, tako da je pripravljenost znova na vrhunski ravni.

»Dvajset minut sem bil že evropski prvak, potem so mi ga odvzeli zaradi dotika in sem se s tem že sprijaznil, čeprav sem to tedaj zvedel zelo pozno. V čolnu se počutim zelo dobro, tako sem na EP tudi odpeljal in dokazal, da lahko s tako vožnjo zmagam na vsaki tekmi. Dolgo sem se tudi pripravljal v Avstraliji. Nimam občutka, da se OI približujejo, sem sproščen in upam, da bom v tretje uspešen,« si je zaželel Kauzer, ki je sredi sezone zamenjal čoln, s katerim je že zmagal in osvojil odličje.

Na igre se podajajo tudi trije kanuisti, vsi trije so že bili udeleženci največjega tekmovanja, v Londonu so se vsi zavihteli na osmo mesto. Med posamezniki bo slovenske barve branil Benjamin Savšek, med dvojci, ki so v Riu še zadnjič del olimpijskega programa, pa bosta Slovenijo zastopala Luka Božič in Sašo Taljat.

Savšek ne želi razmišljati o izidu, ampak o svojih vožnjah

»Zaenkrat ni šlo po mojih željah, posebej na najpomembnejši tekmi pred OI. Sem pa videl, da sem še vedno zelo hiter. Opozorilo je prišlo pravočasno, do OI je še dovolj časa za umirjene priprave, obenem pa ne želim razmišljati o izidu, ampak predvsem o svojih vožnjah. Čoln je trši, kot prejšnji, kar je pozitivno, in se v njem dobro počutim,« je dejal Savšek, ki na EP sicer ni ubranil naslov izpred leta dni, a je vseeno med favoriti za visoka mesta v Riu, tja ga namreč prištevajo tudi številni mednarodni strokovni mediji.

Taljat in Božič bosta bržkone še zadnjič sedela skupaj, saj se dvojec poslavlja s programa iger, letošnji naslov evropskih podprvakov ju pred odhodom navdaja z optimizmom. Božič je dejal, da sta se dobro pripravila na EP.

»Po izbirnih tekmah sva se dobro pripravila in odpeljala finalno vožnjo po načrtih. Potem pa je šlo malo navzdol, tekme so si sledile in premor je bilo zelo dobrodošel, čeprav sem prejšnji teden zbolel in upam, da bom do konca tedna že dobro,« je dejal Božič, Taljat pa ga je dopolnil: »Pred tekmo se skušava čim bolj dogovoriti, kakšne so najine naloge, da potem med vožnjo ni nobenih dilem. Od OI v Londonu imava konstantne izide, malo bolje sva pripravljene za te OI in veva, kaj pričakovati.«

Kragelj: Proga na OI bo zelo selektivna

Visoke ambicije imajo tudi slalomisti, divjevodaši. Na svoje prve igre potuje kajakašica Urša Kragelj, ki je dolgo bila bitko za mesto v olimpijski ekipi z Evo Terčelj. Letos je bila druga na evropskem prvenstvu na slovaškem, kar je njena druga posamična kolajna in dobra popotnica za igre.

»Izbirne tekme so bile zelo stresne, ker gre le en čoln na OI. Bila bi razočarana, če mi ne bi uspelo. Potem pa je prišel še dodatek, drugo mesto na EP. Proga na OI bo zelo selektivna, ni veliko padca in je zame zelo težka, saj ima veliko elementov in je treba vse zelo dobro naštudirati,« je pojasnila Kragljeva.

Fabčič želi stopnjevati dosežke

Kajakaška zveza Slovenije je predstavila še Dejana Fabčiča, slovenskega parakajakaša, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu letos osvojil peto mesto, na evropskem prvenstvu v Moskvi pa stopil na zmagovalne stopničke. Fabčič je potnik na paraolimpijske igre.

»Dobro smo delali letos, posebej pozimi smo naredili velik napredek. V tem športu sem šele tri leta, plavalno kariero pa sem zaradi drugih obveznosti predčasno končal. Pred tremi leti sem začel s 13. mestoma in izidi so se stopnjevali vse do letošnjega odličja in upam, da se ne bodo ustavili,« si je zaželel Fabčič.