Vedno znova znana pesem z Bavarci na vrhu

Jutri v Münchnu uvod v novo sezono nogometne bundeslige. Dembele iz Dortmunda v Barcelono?

Objavljeno
17. avgust 2017 02.15
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
München – Kot vedno znova v zadnjih letih se bo sezona nemškega nogometnega prvenstva na petkov večer začela v mogočni areni bavarske metropole. Prvaku namreč pripada čast uvodne predstave in ker je Bayern ob koncu v zadnjih majskih dneh že petič zapored osvojil šampionski krožnik, bo jutri spet odprl sezono doma. In tudi v prihajajočih mesecih bo udarni favorit za lovoriko.

Pred slehernim prvenstvom nemška športna tiskovna agencija (SID) izvede uradno anketo med trenerji 18 klubov bundeslige o novem prvaku. Nekoč je bil boj za vrh bolj negotov, zdaj ni več dvomov. Odkar pri Bayernu z nesporno kakovostjo na igrišču, globalno prepoznavnostjo ter racionalnim in zelo učinkovitim poslovanjem uhajajo konkurenci, je vse jasno – prepričljiv favorit za domače zmagoslavje je münchensko moštvo. Domači naslov potrjuje kontinuiteto dela od avgustovskih dni do konca pomladi in zagotavlja odlično izhodišče za evropsko sceno. Le na tej pa Bavarci, odkar ni več pri klubu trenerja Juppa Heynckesa, torej od junija 2013, niso več vladarji. Prihoda močno cenjenih Pepa Guardiole in nazadnje Carla Ancelottija sta obdržala bavarsko vladavino v nemškem prostoru, nikakor pa ne tiste na stari celini – Barcelona ali Real Madrid sta vedno znova v pomladnem izločilnem delu postavila previsoko oviro.

Toda ne glede na izostanek zmagoslavij nemških klubov v zadnjih letih v evropskih tekmovanjih, zanimanje za bundesligo ne popušča. Kajpak je svoj delež evforiji prispeval tudi četrti naslov svetovnih prvakov, ki si ga je elf priboril na zadnjem mundialu v Braziliji. Sicer pa so večinoma zelo prostorni in udobni štadioni že nekaj sezon zapored obiskani bolj kot kjerkoli na stari celini. S cenami vstopnic pri nemških klubih – v nasprotju z angleškimi in tudi vodilnimi v Španiji in Italiji – ne pretiravajo, ponudba hrane, pijače navijaških pripomočkov in spominkov je zelo pisana, pogosti so družinski celodnevni izleti na tekmo, ki jo od izhodišča obiskovalca loči tudi 500 km in več. Tako bo jutri v Münchnu, kjer bo gostoval Leverkusen, v silno živahni avgustovski bavarski metropoli, polni turistov od vsepovsod, bodo uživali tudi privrženci gostujočega moštva. A vse razen zmage domače zasedbe bi bila senzacija.

V omenjeni anketi trenerjev jih je kar 14 napovedalo novi naslov prvaka za Bayern, le Peter Stöger, Dunajčan s kölnske klopi, je v napovedi za 1. mesto obkrožil nogometaše Borussie iz Dortmunda, v zadnji desetletki najhujše nemške tekmece Bavarcev, trije trenerji – Peter Bosz (Dortmund), Julian Nagelsmann (Hoffenheim) in Hannes Wolf (Stuttgart) – pa na to vprašanje niso hoteli odgovoriti. Münchenski klub je tudi prvi, ko gre za vložke pri novih okrepitvah, 41,5 milijona evra, kolikor je Bayern izplačal Lyonu za 23-letnega Lorentina Tolissa, predstavlja dvakratni rekord: doslej kdorkoli iz bundeslige še ni namenil toliko denarja za nakup tujega nogometaša, ta francoski ligaš pa v vsej zgodovini še ni dobil takšne vsote pri enem prestopu. Toda nogometna Nemčija razmišlja o novi vrtoglavi ceni za izhodno pot. Barcelona namreč po Neymarjevem odhodu mrzlično išče zamenjavo. In med udarni kandidati je dortmundski as Dembele. Nemški viri razkrivajo, da bi za 20-letnega Francoza iz Katalonije v Porurje nakazali 130 milijonov evrov … S. U.