PREMAGLJIVO

Učinkovita taktika proti spomladanski utrujenosti

Pomlad poleg vsega lepega prinaša tudi vsem dobro znano spomladansko utrujenost, ki se pojavlja tako pri otrocih kot odraslih.
Fotografija: Spomladansko utrujenost preženejo prava živila. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Spomladansko utrujenost preženejo prava živila. FOTO: Thinkstock

Najpogosteje se kaže kot izčrpanost, utrujenost, upad koncentracije in odpornosti ter pomanjkanje volje za učenje in delo. Vse to pa ima negativen učinek tako na storilnost kot na kakovost življenja. Na srečo obstajajo živila, ki vse to učinkovito premagujejo. Šparglji in jagode med njimi zavzemajo prvi mesti.

Šparglji za spomladansko razstrupljanje

So ena prvih spomladanskih zelenjadnic, ki je cenjena tako zaradi okusa kot teksture in dobro vpliva na zdravje. Šparglji so bogati s klorofilom, ponašajo se z nizko energijsko vrednostjo, na drugi strani pa premorejo bogato hranljivost.
 
Na prvem mestu gre omeniti v njih zastopana vitamin C in kalij, ki sta velika prijatelja jeter. Velik vnos kalija skupaj z aminokislino arginin šparglje postavljata na seznam naravnih diuretikov, kar pomeni, da preprečujejo zadrževanje vode v telesu in spodbujajo čiščenje organizma. Prav tako so bogati s snovmi, ki varujejo pred antioksidativnim stresom in so zaradi vitamina C, cinka in selena odlična sestavina razstrupljevalnih diet. Ko se telo znebi prek zime nakopičenih strupov, pa ga preplavi prepotrebna sveža energija.

Skodelica jagod za dobro delovanje živčevja

V skodelici teh sadežev se nahaja le 45 kalorij, hkrati pa dnevno priporočena količina vitamina C. Jagode so eni od z vitaminom C najbogatejših sadežev. Prav ta pripomore tako k detoksikaciji organizma kot k premagovanju spomladanske utrujenosti. Enaka količina jagod vsebuje 210 miligramov kalija, ki med drugim spodbudno vpliva na delovanje živčevja.

Vitamini B2, B5, K ter minerali baker, mangan in magnezij nadaljujejo bogat popis hranljivih snovi v teh rdečih plodovih. Tu so še fitonutrienti, med drugim elagična kislina ter antocianini katehin, kvercetin in kampferol, zaradi katerih imajo jagode močan antioksidativen učinek ter skrbijo za dobro počutje in zdravo telo. Odlično se obnesejo kot sestavina slaščic, v prid detoksikacije in premagovanja spomladanske utrujenosti pa je najbolje jesti sveže, in če imate možnost, take iz organske pridelave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije