Turneja Evropskega simboličnega orkestra in skupine Terrafolk

Z evropskimi gosti do pisane palete različnih glasbe v enem tednu.

Objavljeno
22. avgust 2014 15.41
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Zasedbi Simbolični orkester in skupina Terrafolk imata že dolgo skupno pot, prav tako pa so številni člani že nastopili v obeh zasedbah. Tokrat pa se bo Simboličnemu orkestru pridružilo tudi nekaj gostov iz Evrope, zato se bodo začasno preimenovali v Evropski simbolični orkester (European Symbolic Orchestra). Zvok simboličnega orkestra, ki ga programsko vodi violist in glasbeni pedagog Bojan Cvetrežnik, bodo obogatil Ida Meidell Blylod (Švedska), Jean Christophe Gairard (Francija), Emilio Castiello (Francija) in Rina Kaçinari (Kosovo).

Skupini Terrafolk in Simbolični orkester (Symbolic Orchestra) sta svoje sodelovanje začeli leta 2006 na festivalu Glasbeni september v Mariboru, leto po dveh znamenitih koncertih Terrafolka s Simfoniki RTV Slovenija. Želja, da se skladbe Terrafolka oplemenitijo z orkestrskim zvokom, se je srečala z željo Bojana Cvetrežnika po izobraževanju klasičnih glasbenikov na področjih neklasičnih glasb. Zasedbi sta skupaj izvedli na desetine koncertov po Sloveniji, Italiji in Franciji. V Sloveniji so igrali v Galussovi dvorani Cankarjevega doma, na Čevljarskem mostu, na festivalih Lent, Carniola, na ulici pred Staro trto v Mariboru, v Slovenski Filharmoniji, Gostilnici na Rimski ulici v Ljubljani, Ljubljanski Drami, v Salonu za ENO glasbo in doma.

V Simboličnem orkestru je doslej sodelovalo več kot 100 glasbenikov iz 15 evropskih držav, tokrat so medse povabili odlične goste in stare znance iz dosedanjih projektov iz Švedske, Francije in Avstrije ter se tako združili v European Symbolic Orchestra. Osnovni namen je popeljati poslušalce v svet, kjer se združujejo različni glasbeni jeziki Evrope, kjer se pod isto streho srečuje raznolikost etno godb iz severa in juga, kot tudi na videz diametralno nasprotni pristopi akademskega in trubadurskega sveta. Vse se poveže v en jezik, ki ni preprost, pa vendar je razumljiv neverjetno širokemu občinstvu.

Orkester deluje brez agencije, niti nima svoje založbe ali virov javnih sredstev. Ne žene se za recenzijami v mednarodno uglednih publikacijah. Glasbeniki namesto zbiranja referenc raje pišejo glasbo, igrajo v svojem prostem času in občinstvo vedno znova navdušijo s svojo visoko ravnijo neinstitucionalizirane glasbene ustvarjalnosti.

Zasedbo Terrafolk pa pooseblja avtor glasbe skupine in kitarist Danijel Černe - Mystica. Sodelovanje Terrafolka z institucionalnimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenia, Jenska filharmonija) je bilo tudi glavni povod za ustanovitev Simboličnega orkestra, kajti želja je bila, da zna orkester poleg klasične glasbe izvajati tudi tem širšo paleto glasb evropskih narodov in ritmično izvirno glasbo. Avtorska glasba skupine Terrafolk, predvsem Mystice in Bojana Cvetrežnika, je bila vedno pomemben del repertoarja Simboličnega orkestra, kjer pišejo izvirno glasbo še solisti orkestra, največ mlada ugledna skladatelja in violinista Klemen Bračko in Matija Krečič.

Švedska violinistka Ida Meidell Blylod bo poskrbela za baročni in skandinavski zvok, francoska violinista Jean Christophe Gairard in Emilio Castiello bosta poleg francoskega šarma vpeljala balkanske ritme. Z Dunaja pa prihaja kosovska violončelistka Rina Kaçinari, sicer članica dua Catch Pop String Strong - znan z lanske Druge godbe, ki je za projekt pripravila svojo skladbo. Rina pravi, da je imelo igranje v Simboličnem orkestru odločilen pomen za njeno samostojno kariero.

Turneja Evropskega simboličnega orkestra in skupine Terrafolk se začne v ponedeljek v Mariboru in konča v nedeljo v Ljubljani na skrivnem koncertu.