Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
4.00

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Michael Schumacher na današnji dan

Petek, 25. 8. 2023, 4.00

7 mesecev, 4 tedne

Na današnji dan (25. avgust) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Michael Schumacher 1991 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

leta 1991 je nemški dirkač Michael Schumacher odpeljal svojo prvo dirko formule ena. No, odpeljal je nekaj sto metrov, preden je zaradi okvare sklopke na Jordanovem dirkalniku odstopil. Debi Michaela Schumacherja se je zgodil na znameniti stezi Spa Francorchamps v Belgiji, za krmilom dirkalnika ekipe Jordan Ford pa je takrat 23-letni nemški as zamenjal Bertranda Gachota, francoskega dirkača, ki je bil aretiran zaradi napada na taksista v Londonu.

Čeprav je Schumacher na svoji prvi dirki odstopil že v prvem krogu, je že na kvalifikacijah dan prej s sedmim časom dokazal, da gre za izjemno talentiranega dirkača, kar je hitro izkoristil Flavio Briatore in Schumacherja zvabil v moštvo Benetton.

Schumacher je že v sezoni 1991 prišel do prvih točk, prvo zmago pa je dosegel leta 1992 prav v Belgiji. Zahtevni Spa Francorchamps je bil po njegovem okusu, tam je v karieri namreč zmagal šestkrat in je rekorder po številu zmag na tem dirkališču.

Schumacher je do konca kariere v formuli ena dosegel rekordnih 91 zmag in osvojil rekordnih sedem naslovov svetovnega prvaka, 29. decembra 2013 se je znameniti Nemec ponesrečil na smučanju v francoskih Alpah.

Takratni branilec Maribora Marinko Galić v dvoboju z zvezdnikom Lyona Sonnyjem Andersonom. | Foto: Reuters Takratni branilec Maribora Marinko Galić v dvoboju z zvezdnikom Lyona Sonnyjem Andersonom. Foto: Reuters ... leta 1999 so se nogometaši Maribora prvič uvrstili v ligo prvakov, potem ko so na zadnji stopnički pred nogometnim rajem v Ljudskem vrtu premagali Lyon z 2:0. Mariborčani so z 1:0 zmagali že v Franciji, potem pa pred domačimi navijači z goloma Anteja Šimundže in Stipeta Balajića v prvem polčasu prišli do velikega podviga. Pod vodstvom Bojana Prašnikarja so postali prvi slovenski nogometni klub, ki se je uvrstil v elitno evropsko nogometno tekmovanje. Edini slovenski klub, ki mu je uspelo kaj takega, ostajajo Mariborčani še danes, ta podvig pa so v letih 2015 in 2017 še ponovili.

... leta 2017 je slovenski kolesar Matej Mohorič zmagal na sedmi etapi dirke po Španiji. Na najdaljši etapi Vuelte, ki se je po 207 kilometrih končala v Cuenci, je bil Mohorič ves dan v begu, odločilni napad pa je sprožil 11 kilometrov od ciljne črte na spustu. To je bila druga slovenska etapna zmaga na španski pentlji, prvo je leta 2009 osvojil Borut Božič.

... leta 2021 je slovenski kolesar Primož Roglič zmagal na 11. etapi dirke po Španiji. V izjemno zahtevnem zaključnem vzponu, ki so ga mnogi poimenovali zid − naklonina je bila tudi več kot 20-odstotna − je prehitel vse in se veselil druge zmage na Vuelti tisto leto. Najbližji zasledovalec je bil s tremi sekundami Enric Mas.


Zgodilo se je še …

Leta 1960 so se v Rimu začele 17. poletne olimpijske igre.

Leta 1968 je teniški igralec Arthur Ashe postal prvi temnopolti Američan z zmago na OP ZDA.

Leta 1990 je kitajska atletinja Huirong Li na mitingu v Saporu na Japonskem postavila svetovni rekord v troskoku. Preskočila je 14,54 metra.

Leta 1991 je madžarska plavalka Krizstina Egersegi 200 metrov hrbtno preplavala v času 2:06,62 in postavila svetovni rekord.

Leta 1999 je Maribor na drugi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov zmagal proti Lyonu z 2:0 ter se s skupnim izidom 3:0 senzacionalno prvič v zgodovini kluba uvrstil v ligo prvakov.

Leta 2004 je Nastja Čeh na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov prispeval dva gola za remi Club Brugga proti Šahtjorju iz Donjecka z 2:2, a so v ligo prvakov vseeno napredovali Ukrajinci, ki so na prvi tekmi zmagali s 4:1.

Leta 2005 so Domžale na povratni tekmi 2. predkroga pokala UEFA gostile Ashdod in remizirale z 1:1 ter s skupnim izidom 3:3 zaradi zadetka več v gosteh napredovale. Na povratni tekmi je gol, ki je Domžalčane popeljal naprej, zabil Črnogorec Nikola Nikezić v 93. minuti. Na isti dan je v istem tekmovanju Publikum gostoval pri Levskem v Sofiji in izgubil z 0:3 ter s skupnim izidom 1:3 izpadel iz tekmovanja.

Leta 2006 je Sevilla s 3:0 premagala Barcelono na tekmi evropskega superpokala in nekoliko presenetljivo osvojila prestižno lovoriko. Zadetke za Andaluzijce so dosegli Renato Dirnei, Frederic Kanoute in Enzo Maresca.

Leta 2008 se je na gori Mustagh Tower v Pakistanu smrtno ponesrečil eden izmed najboljših svetovnih alpinistov Pavle Kozjek, ki je bil tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišjo goro sveta brez kisika.

Leta 2011 so nogometaši Maribora na povratni tekmi 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo v Glasgowu igrali neodločeno 1:1 (0:0) proti ekipi Rangers in se tako uvrstili v skupinski del evropske lige. Mariborčani so prvo tekmo dobili z 2:1.

Leta 2014 je nekdanji slovenski telovadec Miroslav Cerar, ki je na velikih tekmovanjih osvojil trideset medalj, tudi dve zlati olimpijski, prejel nagrado za življenjske dosežke na Mednarodnem festivalu športnega filma na Zlatiboru v Srbiji.

Leta 2019 je slovenska ženska odbojkarska reprezentanca v šestem poskusu prišla do prve zmage na evropskih prvenstvih. Po treh neuspešnih poskusih na prvenstvu leta 2014 in porazih proti Poljski in Belgiji (oba 2019) je v Lodžu premagala Portugalsko s 3:0.


Rodili so se …

1927 pokojna ameriška teniška igralka Althea Gibson
1967
nekdanji slovenski nogometaš, zdaj pa trener Sandi Valentinčič
1975
nekdanji slovenski alpski smučar Rene Mlekuž
1976
nekdanji slovenski nogometaš Fabijan Cipot
1976
nekdanji slovenski nogometaš, zdaj pa trener Damjan Ošlaj
1977
nekdanji slovenski nogometaš, zdaj pa trener Muamer Vugdalič
1982
srbski nogometaš Marko Popović
1982
nekdanji slovenski smučarski skakalec Primož Pikl
1984 
indonezijski igralec badmintona Hendra Setiawan
1985 slovenski nogometaš Elvedin Džinič
1990 
senegalski nogometaš Salif Sane
1992 perujski nogometaš Miguel Trauco
1992 švicarski nogometaš Ricardo Rodriguez
1993 
slovenska atletinja Joni Tomičić Prezelj
1994 čilenski nogometaš Paulo Diaz
1994 ameriški košarkar Caris LeVert

Anže Kopitar Tina Trstenjak kolaž
Sportal Na današnji dan (24. avgust) …
Jolanda Čeplak Atene 2004
Sportal Na današnji dan (23. avgust) …
NK Maribor Sevilla
Sportal Na današnji dan (22. avgust) …
Sportal Na današnji dan (21. avgust) …
Darko Jorgić
Sportal Na današnji dan (20. avgust) ...
Ne spreglejte