Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2017,
19.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus

Sreda, 16. 8. 2017, 19.01

6 let, 6 mesecev

Janus: Zdaj ni čas za tekmovanje, ampak za treninge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Goran Janus in Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Dosežki slovenskih skakalcev v poletnem grand prixu za zdaj niso bili navdušujoči, saj je bila najvišja uvrstitev enajsto mesto. Glavni trener Goran Janus si zaradi tega ne beli glave, saj bo pravi rezultat pokazala zima, v kateri si želijo osvojiti dve medalji. Tudi dosežki Petra Prevca, ki preizkuša skakalne smuči, ga ne skrbijo: "Ključni bodo rezultati pozimi."

V poletnem obdobju v skakalnem svetu prevladujejo Poljaki, ki so naredili pravi preporod že v zimski sezoni. Med najboljšo deseterico grand prixa imajo štiri skakalce, v Dawidu Kubackemu pa junaka, ki na treh tekmah nikogar ni spustil predse.

Od slovenskih skakalcev je najvišje uvrščen Rok Justin. Član B reprezentance je na skupnem 21. mestu, medtem ko je najboljšo posamično uvrstitev zabeležil Anže Semenič, ki je bil enajsti na uvodu v Visli.

Slabši rezultati ga ne skrbijo

"Tekme so pokazale, da so tisti, ki so bili v zimi v ospredju, še vedno pri vrhu. Tu mislim na Poljake. Za nas je pozitivno, da je Robert Kranjec zdrav. Da dela dobre skoke. Pohvalim lahko Žigo Jelarja (član A mladinske reprezentance, op. a.) za prve točke v grand prixu. Sem pa v Courchevelu več pričakoval od Anžeta Semeniča in Anžeta Laniška, saj so bili skoki sicer boljši. Zlasti pri Lanišku, ki je zmagal v kvalifikacijah," se je glavni trener Goran Janus sprva dotaknil dosežkov Slovencev v poletnem grand prixu.

Da ni bilo nobenega skakalca med deset najboljših, ne ustvarja panike: "Skrbi me ne. Cilj ni biti med deseterico. Seveda je lepo, da si na stopničkah. Vendar je zdaj bolj pomembno, da so fantje zdravi in trenirajo. Rezultati bodo že prišli."

Naš prvi mož reprezentance Peter Prevc je bil 16. in 26., v Courchevel pa zaradi slabše forme ni odpotoval: "Prvo tekmo je odskakal solidno, v Hinterzartnu pa ne. Skoki so bili zgrešeni. Prav je, da se je umaknil in skakal v Courchevelu. Zdaj ni čas za tekmovanje, ampak za treninge."

"Pri Prevcu je bilo konec zimske sezone že dogovorjeno. Morda ta odločitev le za Petra ni običajna. Za nas trenerje je."

Goran Janus | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida V javnosti se je v zadnjem času veliko govorilo o tem, da najstarejši od bratov Prevc preizkuša tudi Fischerjeve smuči. Ni se še odločil, ali bo skakal na njih ali nadaljeval na Slatnarjevih, a s trenerskega vidika, kot poudarja Janus, je to nekaj povsem običajnega: "Morda le za Petra ni. Navajeni smo, da je bil vsa leta na Elanu, lani na Slatnarjevih smučeh. Vemo, da je pred nami olimpijska sezona in moramo imeti dober material. Fantje testirajo. Tudi Jurij Tepeš je testiral. Sicer pa je bilo pri Petru ob koncu zimske sezone dogovorjeno, da se bo v juniju začelo preizkušati."

Na vprašanje, ali misli, da bo odločitev tvegana, je prvi mož stroke odgovoril: "Ne, ne bo. To je njegova odločitev."

Kranjec prišel po operaciji in preskakuje reprezentančne kolega

Robert Kranjec | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida A ne preizkuša le Peter Prevc, saj bi radi tudi drugi skakalci prišli v zimsko sezono z najboljšo možno opremo. Prav iz tega razloga so v slovenski reprezentanci pripeljali okrepitev: "Če pogledamo predzadnjo zimo, je bila za slovenske skoke res sanjska. Tudi poletje je bilo nato dobro. Letos si ne smemo privoščiti kakšnih neznank, zato delamo na več področjih. Tudi kar se skakalnih dresov. Zraven imamo novega človeka, ki nam šiva. Veliko preizkušamo."

Spodbudno je, da se Robert Kranjec po poškodbi in operaciji kolena vrača v skakalni svet, potem ko je zaradi strganih križnih vezi izpustil celotno zimo. In njegovi skoki na treningih so morda dali reprezentančnim kolegom kaj za misliti: "Robi je izkušen. Za seboj ima veliko sezon. Rad bi spet prišel nazaj. Pred seboj ima visoke cilje. Ti te peljejo, da poletne treninge preživljaš na zelo visoki ravni. Povrhu vsega pa se v ekipi sprašujejo, zakaj jih preskakuje. Enostavno se bo vsak fant moral najti."

Do konca poletja bodo skakalci nastopili še na štirih prizoriščih poletnega grand prixa. Najprej jih med 26. in 27. avgustom čakata preizkušnji v Hakubi na Japonskem, nato sledi selitev Čajkovski (Rusija), v začetku oktobra pa še odhod v avstrijski Hinzenbach ter nemški Klingenthal.

Zato pa so tisti osrednji cilji slovenske reprezentance za zimsko sezono že jasni. "Na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu in na olimpijskih igrah v Pjongčangu je naš cilj medalja," je Janus optimistično pogledal še proti zimi.

Ne spreglejte