Mandarićev ekspres švignil mimo Popovičevega parnika

Olimpija z zmago s 5:0 v prvi četrtfinalni tekmi že v polfinalu pokala Nogometne zveze Slovenije. V torek Maribor in Domžale, v sredo pa Gorica in Mura ter Krško in Aluminij.
Fotografija: Kingsley Boateng je bil v igri mačke z mišjo prvi strelec neenakovrednega dvoboja prvoligaša iz Ljubljane in domačega tretjeligaša. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Kingsley Boateng je bil v igri mačke z mišjo prvi strelec neenakovrednega dvoboja prvoligaša iz Ljubljane in domačega tretjeligaša. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Olimpija je kot blisk švignila mimo Kopra in si že v prvi četrtfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije priigrala polfinalno vozovnico. Na polno in brez zavor je že v četrt ure razblinila vse neznanke proti vodilnemu moštvu 3. SNL-zahod Kopru in jo po zanesljivi zmagi s 5:0 v povratni tekmi v Stožicah čaka le še formalnost. Druge prve četrtfinalne tekme bodo v torek (Maribor – Domžale) in v sredo (Gorica – Mura, Krško – Aluminij).

Ljubljančani so se v uvodnih minutah bliskovito izstrelili iz štartnih blokov. Obrambno agresivni in z napadalno tiki-taka izvedbo nog od nog pod taktirko palčkov Almirja Suljića, Stefana Savića, Kingsleya Boatenga ter ob pomoči postavnejših "zmajev" so bili tako učinkoviti, da, še preden so se zavedli, so bili Koprčani že dvakrat v nokdavnu. Nekaj sto ljubljanskih navijačev pa se je lahko sprostilo in že jih je vabilo na veliki derbi prihodnjo soboto.

Scenarij trenerja zeleno-belih Zorana Barišića, ki je izbral posrečeno zasedbo sile, hitrosti, igrivosti in mladosti (med prvokategorniki sta se znašla štoper Jan Gorenc in zadnji zvezni igralec Vitja Valenčič), se je izšel sanjsko. Pred dvobojem silno motivirani Koprčani niso niti pošteno stekli, ko so se lahko le spogledovali med seboj, kaj jih je doletelo. Imeli so kaj videti: pri prvem golu kombinatoriko in spretnost trojčka Valenčič-Suljić-Savić, pri drugem pa Savićev občutek za igro in Boatengovo pravočasno vtekanje v globino.

Neposrečen štart je domačim spodrezal noge in jim povrhu še ukradel kanček sreče. Ob prvem pobegu čez svojo polovico in pred Olimpijina vrata je imel Jaka Štromajer v nogah znižanje zaostanka, a je Nejc Vidmar bravurozno odbil strel v kot.
Po dobrih dvajsetih minutah se je Olimpijin ritem upočasnil, ker sta Savić in Suljić izgubila nekaj sape in se posvečala raje potezi več kot učinkovitem zaključku. Sad tega so bili pogostejši napadalni poskusi Koprčanov. A so bili številčno vseeno omejeni na enega jalovega na deset minut.

Andrej Vombergar (desno) se je na Bonifiki boril, a utrudil se ni. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Andrej Vombergar (desno) se je na Bonifiki boril, a utrudil se ni. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Da se po kakšnem naključju Ljubljančanom ne bi zalomilo v drugem polčasu in da je predsedniku Milanu Mandariću podarila sladko zmago proti njegovemu "sovragu", koprskemu županu Borisu Popoviču, pa je po obrambi domačega vratarja Antonia Grlja odbitek v tretji gol spremenil še Andrej Vombergar. Olimpija se je ustavila pri petih goli, lahko bi jih bilo še enkrat toliko.

Komentarji: