NOGOMET

Messi proti sinovom ognja in ledu, Švicarji skupinsko nad Neymarja

Svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji začenjata tudi Argentina in Brazilija. Neustrašni Islandci nameravajo zagreniti življenje Lionelu Messiju.
Fotografija: Foto: AP
Odpri galerijo
Foto: AP

LJUBLJANA – Ta vikend je med drugim rezerviran za start dveh južnoameriških nogometnih velesil na 21. svetovnem prvenstvu. Argentina se bo danes v Moskvi pomerila z Islandijo, Brazilijo jutri v Rostovu na Donu čaka obračun s Švico. Vse oči in vsi žarometi bodo ob 15. uri uprti v Lionela Messija, ki v dresu Argentine še ni osvojil naslova svetovnega prvaka. Zanj in izbrano vrsto je že prav moreča serija porazov v velikih finalih; leta 2014 v finalu SP poraz z Nemčijo ter kar dva poraza s Čilom v finalih južnoameriškega prvenstva (2015, 2016). Zvezdnik Barcelone bo 24. junija praznoval 31. rojstni dan, to je najverjetneje njegova zadnja priložnost, da se z lovoriko postavi ob bok legendarnemu rojaku Diegu Maradoni. Proti Islandiji, ki je s 330.000 prebivalci najmanjša udeleženka mundiala v zgodovini, so Južnoameričani izraziti favoriti, a jim vsekakor ne bo lahko. Dežurni kritiki poudarjajo, da igra Argentine preveč sloni na Messiju, ob tem pa da je obramba preskromna za najvišje domete. Pri tem pozabljajo na takšne ase, kot so Gonzalo Higuain, Sergio Agüero in Paulo Dybala.

Selektor Jorge Sampaoli nima nobenih dvomov glede Messijeve liderske vloge: "Leo lahko nosi moštvo na svojih ramenih. To je njegova ekipa." Tik pred zdajci je Sampaolijeva četa doživela še udarec s poškodbama, saj manjkata v zadnjem obdobju prvi vratar Sergio Romero in vezist Manuel Lanzini. Neustrašni Islandci, ki so si zagotovili premierni nastop na SP z zmago v kvalifikacijski skupini celo pred Hrvati, imajo svojo računico. "Če smo na euru 2016 zaustavili Cristiana Ronalda, upam, da lahko tudi Messija," meni Johann Berg Gudmundsson, ki je pred dvema letoma na EP s soigralci iztržil remi 1:1 proti Portugalski, v osmini finala pa so se veselili zmage proti Angliji. Ko se bo pred začetkom tekme slišal zdaj že znameniti vikinški pozdrav z navijači z otoka ledu in ognja, bo vse nared za veliki boj nogometnega palčka z velikanom. Oboje potem v skupini D čakata še dvoboja s Hrvaško in Nigerijo.
 

Kolektivno nad Neymarja

Petkratni svetovni prvaki Brazilci, ki so nastopili na prav vseh mundialih, delujejo, kot da so nared za šesto lovoriko. Odlični so bili že v kvalifikacijah, selektor Tite ima na voljo skoraj do popolnosti uravnoteženo reprezentanco z izjemnim tehnično-taktičnim talentom in potrebno agresivnostjo, če jih bo v to prisilil kateri izmed tekmecev. V središču pozornosti je najdražji nogometaš sveta Neymar, ki bi rad naposled pri 26 letih tudi na igrišču stopil iz sence Cristiana Ronalda in Messija. V več kot odlični ekipi ima največjo možno podporo, da še enkrat potrdi svoj razkošni talent in ga tudi ozaljša z najbolj cenjeno lovoriko v svetu športa. Že na startu SP se bodo morali Brazilci nadvse potruditi proti izkušeni in uigrani zasedbi Švice, ki ni zastonj šesta na lestvici Fife. "Nemogoče je predvideti, kako se bodo Švicarji postavili proti nam. Imajo vrhunske igralce, lahko igrajo na dva ali tri različne načine. Morali bomo razkrinkati njihova načrta A in B," o taktiki razmišlja 21-letni Gabriel Jesus, član Manchester Cityja, ki je pred štirimi leti, ko je Brazilija na domačem SP v polfinalu doživela polom proti Nemcem (1:7), barval mestne zidove z motivi podpore domačim junakom. Danes je eden od njih.

Švicarji se s svojim selektorjem Vladimirjem Petkovićem ne bodo kaj prida ozirali na superzvezdniški status tekmecev. V kvalifikacijah so dobili devet od desetih tekem, na generalki so z 2:0 premagali Japonsko. Triintridesetletni Valon Behrami je motor ekipe na sredini igrišča, že četrtič bo igral na mundialu. Priznal je, da si glavo najbolj belijo z Neymarjem. "Upamo, da bo imel slab dan in da bomo mi imeli zelo dober dan. En sam igralec ga ne more ustaviti, ker je tako hiter in tehnično podkovan. Z njim se bomo morali soočiti kot ekipa," je dejal vezist albanskih korenin, ki jih imajo tudi Granit Xhaka, Blerim Džemaili in Xherdan Shaquiri, balkanske korenine pa imajo še Mario Gavranović, Haris Seferović in Josip Drmić. Zato bo zelo zanimiv tudi njihov obračun v skupini E s Srbijo, ki bo danes igrala s Kostariko. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije