Poklon Finske gejevski umetnosti »finskega Toma«

Jeseni bodo na Finskem na pisma lepili tudi znamke s kultnimi homoerotičnimi motivi, ki jih je ustvaril Tom of Finland.

Objavljeno
16. april 2014 14.16
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Pri Finski pošti oziroma njenem podjetju Itella Posti Oy za jesen napovedujejo korak k enakopravnosti motivov, vrednih pozicije na poštnih znamkah. Ob serijah znamk z motivi umetniških akvarelov, nacionalnih mostov, vsakdanjega življenja in seveda predbožičnih tem namreč za september in oktober napovedujejo izdajo serije znamk, o kateri si težko predstavljaš, da ne bo opažena.

Z njo se bodo dobri dve desetletji po njegovi smrti poklonili sonarodnjaku Touku Laaksonenu (1920–1991), enemu mednarodno najprepoznavnejših finskih vizualnih umetnikov druge polovice 20. stoletja, katerega pravo ime pa redkokdo pozna. Na alternativni gejevski sceni in zatem v mainstreamovskem kulturnem okolju, tudi na trgu umetnin, kjer gredo njegova dela za med, je namreč zaslovel kot Tom of Finland.

Velja za eno ikon ustvarjanja na družbenem obrobju v desetletjih po drugi svetovni vojni in enega najvplivnejših ustvarjalcev homoerotičnih podob. Teh se je lotil z značilnim prepletom ironije in pornografije, humorja in klišejev o mačizmu, ustvaril pa je okoli 3500 risb.

Z izpostavljanjem moških atributov upodobljenih policistov, motoristov, mornarjev ali možakarjev, odetih v usnje, je vzpostavil lep kontrapunkt sočasni mainstreamovski podobi o »mehkužnih« homoseksualcih, njegov vzdevek Tom of Finland pa izvira iz tega, da je začel v 50. letih prejšnjega stoletja ilustracije zaradi tedanje družbene klime objavljati pod psevdonimom. Z njimi je ljubitelje tovrstnega gradiva hitro prepričal. Objavljal je v ZDA, ki jih je sicer prvič obiskal šele leta 1978, a je v kasnejšem obdobju ustvarjal tako doma kot onkraj Atlantika.

Serijo znamk z njegovimi motivi bodo na Finskem izdali 8. septembra, že dva dni pred tem pa bodo v Poštnem muzeju odprli še razstavo njegovih del.