Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
17. 7. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Igra prestolov premiera Ed Sheeran serija

Ponedeljek, 17. 7. 2017, 12.35

6 let, 6 mesecev

Zanimivosti o Igri prestolov, ki jih (morda) še niste vedeli

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Igra prestolov | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vrhunska uspešnica in z emmyjem za najboljšo dramsko serijo nagrajena Igra prestolov je že doživela premiero sedme sezone, pri nas pa jo bomo lahko videli čez nekaj ur. Pred tem si preberite zabavne zanimivosti o seriji, ki je že šest let ena najbolj priljubljenih.

O sedmi sezoni se govori že nekaj mesecev, in sicer o zapletih in razpletih, pa o tem, kateri novi igralci se bodo pojavili v njej ter kdo si najbolj zasluži Železni prestol ... Da je nova sezona res odmevna, je nakazala tudi hollywoodska premiera z rdečo preprogo, kar serije sicer doživijo zelo redko.

Igralci iz serije Igra prestolov na rdeči preprogi prejšnji teden:

Fotogalerija
1 / 20

Oboževalci čez lužo, ki so pred nekaj urami videli prvi del težko pričakovane sedme sezone, so na spletu že objavili prve kvarilnike in s tem ujezili marsikaterega privrženca. Med drugim je bilo težko uiti informaciji, da v prvi epizodi nastopa pevec Ed Sheeran, ki je za serijo celo napisal pesem.

 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos) on

Če si nočete pokvariti današnjega užitka pri gledanju prve epizode, se izogibajte vseh ameriških člankov v zvezi z Igro prestolov in raje preberite nekaj zanimivosti o seriji:

Catelyn Stark in Daenerys Targaryen bi morali po prvotnem načrtu igrati drugi igralki. Vloga Starkove je sprva pripadla Jennifer Ehle, a jo je nadomestila Michelle Fairley. Ko je HBO razkril, da jih Jennifer zapušča, niso navedli razloga, je pa Jennifer sama kasneje razkrila, da je bilo prezgodaj, da bi se zavezala takšni seriji, saj je ravno rodila.

Pred Emilio Clarke so vlogo Daenerys namenili Tamzin Merchant, a so se tudi njihove poti razšle. George R. R. Martin je ob tem razkril le, da z njeno igro ni bilo nič narobe, a so se pač tako odločili.

Jennifer (levo) in Tamzin  | Foto: Getty Images Jennifer (levo) in Tamzin Foto: Getty Images

Peter Dinklage, ki igra Tyriona Lannisterja, je mislil, da so serijo odpovedali. Takoj po predvajanju prve epizode prve sezone si je David Benioff, eden od ustvarjalcev serije, privoščil Petra. Poklical ga je in mu dejal, da so serijo odpovedali. Peter je v tem prepričanju živel šest ur, preden je izvedel, da je šlo za potegavščino.

Peter je eden od osrednjih likov serije. | Foto: Getty Images Peter je eden od osrednjih likov serije. Foto: Getty Images

Sansa Stark je posvojila svojega krvovolka. Potem ko je moral Sansin krvovolk v prvi sezoni umreti, je igralka Sophie Turner, ki upodablja Sanso, psa posvojila v resničnem življenju.

Daenerys in Viserys Targaryen bi morala imeti vijoličaste oči. George R. R. Martin družini Targaryen v knjigah pripisuje srebrne lase in vijoličaste oči. Tudi Emilia Clarke in Harry Lloyd sta sprva nosila vijoličaste leče, a sta se ustvarjalca David Benioff in D. B. Weiss odločila, da jih bodo opustili. Presodila sta namreč, da negativno vplivajo na upodabljanje čustev pri obeh igralcih.

Prizor s konjskim srcem ni bila prijetna izkušnja. Konjsko srce, ki ga je morala Daenerys pojesti v prvi sezoni, je bil v resnici ogromen gumijast medvedek, prekrit z lažno krvjo. Emilii je povzročala slabost.

Daenerys in velikanski gumijasti medvedek | Foto: Daenerys in velikanski gumijasti medvedek

Ljudje so začeli svoje otroke poimenovati po imenih likov. Khaleesi je postalo eno najbolj priljubljenih imen pri otrocih leta 2013. Tako je svojo hčerko poimenoval tudi bobnar skupine Siddharta Boštjan Meglič, veliko novopečenih staršev pa je svoje potomce poimenovalo Arya, Tyrion, Brienne, Sansa, Bran, Sandor in Theon.

Ramsay Bolton bi skoraj postal Jon Sneg. Iwan Rheon je bil eden od igralcev, ki so se potegovali za vlogo Jona Snega, a ga je kasneje prekosil Kit Harington, Rheonu pa je pripadla vloga drugega pankrta.

Igra prestolov je najbolj priljubljena med s spleta nezakonito prenesenimi serijami. Od leta 2012 do leta 2015 je Igra prestolov kraljevala na seznamu nezakonito prenesenih serij. Leta 2015 je imela dvakrat več prenosov kot druga največkrat nezakonito prenesena serija Živi mrtveci.

Sean Bean je na snemanju brcal obglavljeno glavo Neda Starka. Sean Bean je med izpraševanjem na forumu Reddit razkril, da se je med snemanjem obglavljenja svojega lika Neda Starka zabaval z glavo, ki jo je "brcal naokoli kot nogometno žogo".

Ned Stark, Igra prestolov | Foto: IMDb Foto: IMDb

Sedma sezona bo imela v nasprotju s prejšnjimi le sedem delov, finalni del bo na sporedu konec avgusta. Osredotoča se na zbiranje vojska in težko pričakovane dogodke. Na začetku sezone se Daenerys Targaryen v spremstvu svoje vojske ter opogumljena z zavezništvom klanov Dothrakijev in Železorodnih ter trojico smrtonosnih zmajev končno odpravi proti Zahodnjem s Tyrionom Lannisterjem, pred kratkim povišanim v njenega pomočnika. Jon Sneg, ki je oživel v šesti sezoni, je na Severu utrdil svojo moč po zmagi nad Ramsayjem Boltonom v bitki pankrtov in vrnitvi Zimskega dvorca pod nadzor rodbine Stark. V Kraljevem pristanku je Cersei Lannister, ki je ostala brez vseh naslednikov, uspešno pridobila Železni prestol, in sicer tako, da je v Baelorjevi septi z ognjem uničila Visokega vrabca in druge sovražnike. Hkrati se tvori nova, mrzla grožnja v obliki vojske nemrtvih Belih hodcev, ki naj bi vsak čas predrli zid in zavzeli Jug.

Save

Save

Ne spreglejte