Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Movember tek movember

Četrtek, 23. 11. 2017, 9.00

6 let, 5 mesecev

Znani Slovenci, ki podpirajo movembrsko gibanje

Trkaj opozarja: Tipi mislimo, da nam nič ni, dokler se kaj resnega ne zgodi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Rok Trkaj | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

November je že vrsto let posvečen ozaveščanju moških o bolezni raka na prostati in modih. Preventive, ki lahko prepreči najhujše, se dobro zavedajo tudi nekateri znani Slovenci, raper Trkaj pa ima za moško populacijo še posebej pomenljivo (in vpadljivo) sporočilo.

"Znano je, da moški za razliko od žensk zelo težko govorimo o svojih težavah. To pomeni, da se ob pivu zelo redko pogovarjamo o tem, ali nas kaj boli in kje nas boli," ob novembru, posvečenem ozaveščanju o boleznih raka, ki običajno prizadenejo moške, razmišlja Rok Trkaj. Priljubljeni raper moško populacijo poziva, naj se posluša in tudi sliši, ko ji telo začne pošiljati signale bolečine.

Trkajev poziv moški populaciji malo drugače:

Trkaj: Moški obisk zdravnika prelagamo do onemoglosti

"Moški zaradi svojega ega mislimo, da smo nezlomljivi, da smo Supermani, obisk zdravnika pa prestavljamo do onemoglosti, saj smo prepričani, da se bo težava uredila sama od sebe, pa čeprav vemo, da to v resnici ne pelje nikamor.

Rad bi, da presežemo to miselnost, da razbijemo stereotip, ki nam pravi, da se za moškega ne spodobi, da prizna, kaj šele govori o svojih bolečinah, kjerkoli se že pojavijo. Prepričan sem, da je Movember v tem primeru zelo dobrodošla podpora," pravi Trkaj. Moškim sotrpinom sporoča naslednje: "Ne bodite frajerji in ne mislite, da se bodo zdravstvene težave uredile same od sebe. Pojdite k zdravniku in ugotovite, kaj se z vami dogaja. Če bo ta apel slišal vsaj eden od desetih moških, bo že to uspeh."

Alen Kobilica: "Podpiram vsa gibanja, ki so v dobro človeštva, v primeru Movembra, gibanja, ki ozavešča o boleznih moških, pa največ stavim na preventivo, ki lahko prepreči najhujše." | Foto: Bor Slana Alen Kobilica: "Podpiram vsa gibanja, ki so v dobro človeštva, v primeru Movembra, gibanja, ki ozavešča o boleznih moških, pa največ stavim na preventivo, ki lahko prepreči najhujše." Foto: Bor Slana

Kobilica: Stavim na preventivo

Gibanje brkačev podpira tudi Alen Kobilica, nekdanji maneken, zdaj pa že nekaj let vrhunski triatlonec. "K movembrskemu gibanju me je povabil Blaž Kavčič, moj prijatelj in organizator Movembrskega teka (ta bo 25. novembra s štartom ob 11. uri na Prešernovem trgu). Tudi sam namreč podpiram vsa gibanja, ki so v dobro človeštva, v tem primeru je to gibanje, ki ozavešča o boleznih moških. Sam največ stavim na preventivo, ki lahko prepreči najhujše. S tem mislim na več dejavnikov, pazim na to, kakšno hrano uživam in kako živim.

Nič nam ne bo pomagalo, če bomo ozaveščeni, če že prej ne bomo nič storili za to, da bi bolezen preprečili," poudarja 47-letni Kobilica, ki že nekaj let spada v svetovni vrh triatlona. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je bil četrti, v športu, s katerim se ukvarja od leta 2013, pa ima že tudi tri zmage v svetovnem pokalu in naslov evropskega podprvaka.

Đurić: Bodite pozorni na svoje zdravje. Pa ne samo novembra.

Movembrskemu gibanju se je pridružil tudi 28-letni paraolimpijec Darko Đurić, ki se je pred dnevi za leto dni preselil na Nizozemsko. V plavalni pripravljalni bazi v Amersfoortu bo z ramo ob rami treniral z Nizozemcem Michaelom Schoenmakerjem, s katerim sta tekmeca tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Đurić poudarja, da so ga izkušnje naučile, da je ne glede na to, koliko telesnih udov ti manjka, najpomembneje to, kako ti služi zdravje. "Zato bodite ne samo novembra, ampak tudi v vseh preostalih mesecih pozorni na svoje zdravje," poziva plavalec, ki ga prihodnjo sezono čaka evropsko prvenstvo v Dublinu. Tam bo branil srebro na 100 metrov prosto in bron na 200 metrov prosto, ki ju je osvojil na zadnjem evropskem prvenstvu na Portugalskem.

Movembrsko gibanje podpirata tudi ekstremni športnik Matej Markovič in Hana Verdev, Lidlova osebna trenerka zdravega načina življenja:

 

Ne spreglejte