Miro Kregar v dvanajstem nastopu po sedme stopničke

Danes ob 17.30 po srednjeevropskem času na Havajih štart SP v ultraman triatlonu, tudi s slovensko udeležbo.

Objavljeno
24. november 2017 07.43
J. P.
J. P.

Kailua - Slovenski triatlonec Miro Kregar bo danes že dvanajstič v karieri na štartu svetovnega prvenstva v ultraman triatlonu na Havajih. Po dvanajstih dneh aklimatizacijskega treninga na Velikem otoku bo znova zaoral gladino Pacifiškega oceana. Najprej ga čaka 10 kilometrov plavanja iz Kailue v Keauhou Bay, nato pa 145 kilometrov kolesarjenja do 1200 metrov visokega vznožja še delujočega vulkana Mauna Loa, do koder bodo morali tekmovalci prek polj lave in ob protivetru premagati kar 2300 višinskih metrov.

Drugi dan sledi pot prek vzhodnega, deževnega dela obale, glavnega mesta otoka Hilo, po obali Hamakua do kavbojskega mesta Waimea in prek 1100 metrov visoke planine Kohale do mesteca Hawi. 2500 višinskih metrov čaka ultratriatlonce na tej trasi. Tretji dan pa še dvojni tekaški maraton (84 kilometrov) prek lavinih polj, kjer se temperatura giblje okrog 40 stopinj Celzija. Štart preizkušnje bo danes ob 17.30 po srednjeevropskem času.

Kregar je na tekaškem zadnjem delu zmagal kar osemkrat in si lasti peti najboljši čas v 33-letni zgodovini tekmovanja - 6;14. Leta 2013 je osvojil absolutni naslov svetovnega prvaka, trikrat je bil drugi in dvakrat tretji, lani pa četrti, prijel se ga je vzdevek Kralj lavinih polj. Je drugi najuspešnejši tekmovalec vseh časov, zgolj za legendarnim Brazilcem Alexandrom Ribeirom, ki je zmagal kar šestkrat, nastope pa je končal leta 2013, ko ga je Kregar po skoraj desetletje dolgem bojevanju končno premagal.