Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
0 23.04.2018 10:13:26

FARSA V ŠENTJURJU! Iz košarke želijo narediti gledališče

www.kksentjur.net/Zlatko Drovenik
Priznamo, česa takšnega še nismo videli. Posnetek iz dvorane Hruševec smo si ogledali večkrat, pogovarjali smo se z akterji, premlevali ves včerajšnji dan, vendar težko verjamemo. Seveda, če v ozadju ni bilo še kaj, česar pa nam včeraj nihče ni povedal.

 Komisar članskih tekmovanj Boris Majer je na naše neposredno vprašanje o podrobnostih zapleta ostal skop: "Jutri bomo končali tekmo, potem pa bomo javnosti predstavili vse ozadje." Torej, odločitev košarkarske zveze je bila včeraj takšna: tekma se bo končala danes, Šentjur in Rogaška bosta pred praznimi tribunami odigrali preostalih devet minut in 36 sekund. Od rezultata 58:51 za goste. Sodniška trojka ostaja ista.

spanic 1
Sodnik Milan Španić
www.kksentjur.net/Zlatko Drovenik


Vrnimo se na začetek te bizarne prekinitve tekme. Na začetku zadnje četrtine je postojnski sodnik Milan Španić, sicer od lani poleti tudi sodnik Fibe, v nekem trenutku zaustavil srečanje in predstavnikom domačega kluba naročil, naj izpraznijo tribuno z domačimi navijači. Uradno zaradi neprimernega vedenja članov navijaške skupine Šentjurski vitezi. Ker se to ni zgodilo, so po 20 minutah čakanja uradne osebe sprejel sklep, da se tekma prekine.

Ko smo včeraj poklicali športnega direktorja Šentjurja Dejana Fiderška, je bil ta zaradi sobotnih dogodkov še vedno pretresen. Najbolj nas je seveda zanimal natančen razlog za prekinitev tekme. "Najprej naj povem, da je to lokalni derbi. Naše rivalstvo je športno in zdravo. Do napetosti sicer pride, vendar na nobeni točke stvari ne gredo čez rob. Ko je sodnik Španić prekinil tekmo, sprva nihče ni vedel, zakaj je to storil. Šele potem smo izvedeli, da so naši navijači skandirali 'Bravo, Španić', kar je, denimo, podobno, kot 'Sodi pošteno'. On je to razumel kot žalitev in želel izprazniti tribuno z domačimi navijači, s tem pa se v našem klubu nismo strinjali," je razlagal Fideršek in postregel z dodatnimi pojasnili: "Ni bilo vdora na igrišče, vendar v košarki obstaja pravilo, da lahko sodnik odstrani določene navijače. S tem želijo iz košarke narediti gledališče. Zame je neprimerno, da nihče na tribuni ne sme nič reči. To je vendarle šport."

navijaci sentjur
Navijači Šentjurski vitezi, ki so za sodnika Španića s svojim skandiranjem prestopili mejo.
www.kksentjur.net/Zlatko Drovenik


S to ugotovitvijo se ne bi mogli bolj strinjati. Jasno je, kje so meje. In jasno mora biti, da obstaja ničelna toleranca do nasilja. Vendar skandiranje, pa tudi če gre za zbadanje ... Si predstavljate, da bi se sodniki takšnega kriterija držali tudi na drugih športnih prireditvah? Mislite, da bi se sploh končal kakšen nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom, hokejski med Olimpijo in Jesenicami ...?

"Bravo, Španić," so vzklikali domači navijači, to pa je tako močno razburilo sodnika Španića, da jih je želel odstraniti iz dvorane.

Po odločitvi KZS naj bi ekipi preostalih devet minut in 36 sekund odigrali danes, od rezultata 51:58 dalje in brez gledalcev. Vendar, pozor: Šentjur tekme pred praznimi tribunami ne bo igral!


"Sodnik bi moral biti na takšne tekme tudi psihološko pripravljen, moral bi vedeti, da je to derbi. Že ko se je odločil postati sodnik, bi moral vedeti, da se ne bodo vedno vsi strinjali z njegovimi odločitvami," je pristavil naš sogovornik in potem šel še dlje: "Osebno nimam nič proti gospodu Španiću. Vendar na družbenih omrežjih obstajajo fotografije, na katerih sta skupaj s košarkarjem Rogaške Mitjo Nikolićem, s katerim sta dobra prijatelja. Mislim, da ne bi smel soditi Rogaški, saj je to sporno. Tudi če želi biti objektiven, ne more biti."

Glede nadaljevanja tekme je Fideršek v imenu Šentjurja povedal tole – zelo ostro in odločno: "Prejeli smo sklep KZS, s katerim pa se ne moremo strinjati. Če bi se, bi krivdo za nastali položaj prevzeli nase. Mi nismo odgovorni, zato tekme pred praznimi tribunami ne mislimo igrati." 

Želeli smo slišati tudi mnenje sodnika. Prav bi bilo, pošteno bi bilo. Navsezadnje, če je bilo še kaj, česar ne vemo in kar bi celotno sliko postavilo na glavo, bi javnost to morala vedeti. Vedeli smo, da kot sodnik ne sme komentirati svojih odločitev, z njim smo želeli le izmenjati stavek ali dva, da bi bolje razumeli. Dobili nismo nič drugega kot to: "Ničesar ne bom komentiral, ne dogajanja ne moje odločitve. Žal mi je, ampak tako pač je. Prosim, da se obrnete na KZS."

navijaci sentjur 1
www.kksentjur.net/Zlatko Drovenik


In smo se. Gospod Majer je bil uraden, neposreden in redkobeseden: "Kaj je bil razlog? Navijači domače ekipe niso želeli zapustiti dvorane in sodnik se je v skladu s pravili odločil prekiniti tekmo." Pa je bila to vendarle prestroga odločitev, nas je zanimalo. "V tem trenutku se ne bom odločal, ali je bilo to prestrogo ali ne. Čakam še izjavi uradnih predstavnikov ekip, potem bom najprej sam pri sebi razčistil, seveda v skladu s tekmovalnimi propozicijami in pravili igre." 

Dajmo najprej razčistiti, ali je bilo skandiranje navijačev Šentjurja upravičen razlog za takšno farso.

_______________________________________

Pritožba zoper sklep KZS o prekinjeni tekmi  (objavljamo v celoti)
Danes zjutraj je Košarkarski klub Šentjur na Košarkarsko zvezo Slovenije posredoval pritožbo v zvezi s sklepi, ki so bili sprejeti z njene strani oz. od komisarja lige.
Ker je postopek še v teku, pritožbe v celoti ne moremo objaviti, v njej pa opozarjamo, da je komisar sprejel sklepe še pred potekom roka za posredovanje naše izjave.
Trdno stojimo za stališčem, da je bila odločitev prvega sodnika izrazito preuranjena in nesorazmerna glede na dano situacijo. Zavedamo se, da bo naše mnenje skoraj zagotovo zavrnjeno z argumentom, da ima prvi sodnik to pravico storiti in se sprašujemo, če bo takšen vatel poslej veljal tudi drugod, kar bi pripeljalo do praznjenja dvoran.
Poudarjamo, da je tekma bila s strani prvega sodnika prvotno prekinjena zaradi reakcij gledalcev, dokončna prekinitev pa je posledica dejanj kluba in ni povezana s samim občinstvom, zato je ukrep igranja pred prazno dvorano nesorazmeren in kaznuje tiste, ki za posledico niso odgovorni. Nedoslednost ukrepov je moč zaslediti tudi v pravnem pouku sklepa.
Prav tako smo prepričani, da sta prvi sodnik in tehnični komisar domnevno prekinitev tekme izvedla v nasprotju s tekmovalnimi propozicijam, kar je razvidno tudi iz zapisnika, ki je bil zaključen, kot da je tekme konec.
Samo prvi sodnik je pristojen, da sprejme sklep o nadaljevanju tekme, česar ni storil (oz. je to storil nekdo, ki za to ni pooblaščen). Iz tega izhaja, da je bila tekma dokončno prekinjena.
Postopek sprejemanja tako pomembnih odločitev je izrazito enostranski in klubi so s tem dejansko prepuščeni enostranskim odločitvam določenih posameznikov, brez možnosti podaje svojega videnja dogodkov. Še več, povezavo 6. točke izreka sklepa s pravnim podukom gre žal (poenostavljeno) razumeti na način, da vodstvo lige pri odločanju zanima samo mnenje sodnika in tehničnega komisarja, da pa ima klub možnost izkoristiti pritožbo zoper sklep (s stroški v višini 400,00 EUR), vendar bo pritožba kot izjava kluba morebiti upoštevana šele po zaključku tekme. V izogib izpostavljanju vseh možnih posledic tovrstnih odločitev se je treba takemu modusu odločno upreti, saj klubom ne zagotavlja nikakršne (učinkovite) zaščite.
Košarkarski klub Šentjur zahteva, da vodstvo lige ponovno preuči vso razpoložljivo dokumentacijo, in omogoči enakopravno udeležbo kluba v postopkih, ki nenazadnje vplivajo na tekmovalni izid sezone.

_______________________________________

Objavljamo tudi pismo predsednika KK Šentjur Dušana Debenaka

Spoštovane prijateljice in prijatelji klubov KK Šentjur in KK Rogaška Slatina 

Namesto včerajšnjega košarkarskega praznika v Šentjurju smo dobili košarkarsko sramoto.
In to na Jurjevo soboto, na košarkarskem derbiju, za katerega živijo in o katerem
govorijo na Kozjanskem tudi tisti, ki košarke ne spremljajo. Ta lokalni derbi
Kozjance druži in utrjuje prijateljske vezi na lokalni ravni.
Ob tej priliki bi se zahvalil vsem obiskovalcem košarkarskega dogodka, zlasti pa 
glasnim domačim in gostujočim navijačem, ki ste znali narediti odlično vzdušje
v Hruševcu.
Za kupljeno karto ste lahko spremljali le 30 minut in 24 sekund tekme. 
Za izpadlih 9 minut in 36 sekund se vam opravičujem. Pa ne vem v čigavem imenu!
Prvi sodnik je prekinil tekmo z zahtevo po izpraznitvi dela tribune, kjer so bili
Šentjurski vitezi. Ob prekinitvi so vzklikali BRAVO ŠPANIČ. Ta isti sodnik mi ni
obrazložil vzroka prekinitve, brez predhodnega opozorila. Prvi sodnik je potožil
nad nekulturnimi žaljivkami, ki jih je prejel v prvem polčasu od posameznih gledalcev.
Sam jih nisem slišal, ker sem bil z mislimi v tekmi. So mi pa varnostniki po tekmi 
zatrdili, da je bilo slišati nekaj žaljivk in kletvic na račun sodnikov in sojenja
iz obeh strani tribune. Kot predsednik KK Šentjur se želim ograditi od nekulturnega
obnašanja posameznikov na tekmi.
Zavedati se moramo, da je igrišče in vse ob njem namenjeno vzgoji naših 
in vaših otrok. S svojim zgledom moramo poskrbeti za to da bo naš dialog strpen,
gostujoče ekipe in navijači pa naši gostje. Košarkarske dvorane morajo biti dvorane
glasne podpore, druženja, srečevanja košarkarskih navdušencev in prijateljevanja.
Po tekmi so se sodniki in delegat počutili ogroženo. Zahtevali so policijsko 
spremstvo. Človek se lahko počuti ogroženega takrat, ko nekomu naredi krivico in
pričakuje maščevanje. Zaradi takih občutkov naših gostov, sodnikov in delegata,
me je bilo sram, ker smo v našem okolju naredili premalo, da bi lahko gostje spoznali
dušo Kozjanskega človeka, navkljub njihovim namernim ali nenamernim napakam.
Zato sem jih namesto policistov pospremil do avtoceste sam.
V ligaškem tekmovanju tekmujemo klubi v skladu s Tekmovalnimi propozicijami KZS 
1.SKL za člane. 89. člen teh propozicij se dotakne sobotnega dogodka. Če povzamem,
lahko sodnik prekine tekmo, v kolikor žaljivi gledalci ne zapustijo dvorane.
Ali je vzklikanje gledalcev »bravo Španič« nešportno, nekulturno, žaljivo in
rasistično navijanje gledalcev presodite sami. Vzklikajoči gledalci niso bili
opozorjeni s strani napovedovalca, da takšno vzklikanje ni v skladu s pravili
športnega vedenja. Zaradi povedanega sem se kot predsednik kluba v tistem trenutku
odločil, da Šentjurski vitezi ne zapustijo dvorane. Prvi sodnik je po
tekmovalnih propozicijah smatral, da je dogodek incident v dvorani in je odpiskal
konec tekme.
Komisar lige je danes izdal sklep, da se prekinjena tekma odigra jutri v ponedeljek 
23.4.2018, ob 19 uri, pred izpraznjeno dvorano, z istimi akterji. Vse stroške nove
tekme bo nosil klub KK Šentjur. V skladu s pravnim poukom se bomo na sklep komisarja
lige pritožili.
Vsekakor se vam, drage gledalke in dragi gledalci, opravičujem v svojem imenu, 
ker niste in najverjetneje ne boste videli tistega, kar ste plačali. Pred koncem filma
se je film strgal! Če bi navkljub krivici dopustil izpraznitev dela dvorane bi se
danes počutil "bedno". Zato pa lahko le rečem: SKUPAJ SMO ODLIČNA EKIPA.

Dušan Debenak, predsednik KK Šentjur

Članki iz rubrike