Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
15. 12. 2017,
15.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid Barcelona Evroliga

Petek, 15. 12. 2017, 15.10

6 let, 4 mesece

Iz arhiva: prvi košarkarski koraki Luke Dončića

Luka Dončić: pustite ga, naj se igra

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

Kako se je začela športna zgodba o Luki Dončiću, čudežnem dečku svetovne košarke, ki je bil septembra član najboljše peterke EuroBasketa, zdaj pa navdušuje v evroligi in s svojimi akcijami skrbi za spletne uspešnice?

Navihana poteza, "nor" koš … Zdaj na tekmi, že čez nekaj trenutkov na spletu. Ni bilo prvič. Luka Dončić ni le statistično najboljši košarkar evrolige in gonilna sila madridskega Reala, temveč režiser, scenarist in glavni igralec prenekaterih vrhunskih akcij. Tako je bilo tudi v četrtek zvečer, ko je sloviti španski klub v derbiju 12. kroga evrolige ugnal Barcelono (87:75).

V vsega 25 minutah je 18-letni Ljubljančan dosegel 16 točk, ujel šest odbitih žog in soigralcem namenil sedem asistenc. Izstopala sta uspešen met s svoje polovice igrišča ob koncu tretje četrtine in napadalno poigravanje tekmeca v obrambi. Vse z otroškim nasmehom, ki dokazuje, da se Luka – igra. Kot se je igral na začetku svoje igralske poti.

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kako se je začelo?

Foto: Košarkarski začetki Luke Dončića (Foto: arhiv - Srečo Bester)

Fotogalerija
1 / 29

In kako se je pravzaprav začela košarkarska zgodba Luke Dončića? "Pri njem je bila vedno prva igrača žoga. Samo žoga," pravi mama Mirjam Poterbin. Veliko vlogo pri tem je seveda odigral oče Saša Dončić, nekdanji vrhunski košarkar, ki se rad spominja, kako je sin že pri štirih letih pravo žogo spravil skozi obroč.

Kljub spogledovanju s številnimi športi, med katerimi je imel pomembno vlogo predvsem nogomet, je na koncu zmagala košarka. Na parket je zajadral že kot prvošolec v košarkarskem krožku Osnovne šole Mirana Jarca, kjer je zanj skrbel trener Rok Dežman. "Bil je za glavo večji od vseh, tudi tretješolcev. Ko smo se lotili košarke, je do izraza prišlo, da je imel že vse od rojstva v rokah košarkarsko žogo. Spremljal je košarko in jo v veliki meri tudi razumel," se spominja Dežman, danes trener drugoligaške Plame Pur iz Ilirske Bistrice.

Video: Spomini Roka Dežmana

Trener ga je odslovil že po 16 minutah

Pred natančno desetletjem pa je Luka Dončić prestopil tudi prag košarkarske šole Olimpije, kjer ga je prevzel Grega Brezovec. "Že po 16 minutah treninga sem ocenil, da vse skupaj nima pravega smisla. Luka je tako izstopal, da sem ga poslal v starejšo ekipo šole košarke. Tam je sicer zdržal do konca treninga, a kmalu smo ugotovili, da je zanj najbolje, da se priključi selekciji," pravi Brezovec, sicer tudi prvi trener Zorana Dragića pri Iliriji.

Nekoč in danes: Luka Dončić in Grega Brezovec | Foto: Nekoč in danes: Luka Dončić in Grega Brezovec

Pri Olimpiji se je Brezovčeva pot večkrat križala z Dončićevo. "Zanj je bila košarka vedno igra. In veste, kaj? Še danes je le igra. Tudi na EuroBasketu," dodaja Brezovec, danes sodelavec krovne košarkarske organizacije, ki pri igri mladega zvezdnika spoštuje predvsem košarkarsko predvidevanje in igrivost.

Video: Spomini Grege Brezovca

Luka v očeh nekdanjega soigralca: Prijazen in tekmovalen

Iz arhiva: Arne Dolenc in Luka Dončić pred desetletjem na treningu Olimpije, ki ga je obiskal tudi Goran Dragić. | Foto: Srečo Bester - osebni arhiv Iz arhiva: Arne Dolenc in Luka Dončić pred desetletjem na treningu Olimpije, ki ga je obiskal tudi Goran Dragić. Foto: Srečo Bester - osebni arhiv

"Vedno je bil tekmovalen. Zanj je bila košarka vse," pa se Luke spominja vrstnik Arne Dolenc, danes plavalec, v osnovnošolskih letih pa Dončićev soigralec, tako v šolski ekipi kot tudi pri Olimpiji. "Bil je vodja ekipe. Brez njega nismo dobili nobene tekme," pravi Dolenc, ki je z novim zvezdnikom slovenskega športa obdržal stik, saj pravi, da je "ostal prijazen in odprt do svojih prijateljev".

Video: Arne Dolenc o prijatelju iz osnovnošolskih dni
Dokumentarni film: Čudežni deček košarke

Grega Brezovec, Arne Dolenc, Rok Dežman, Saša Dončić in Mirjam Poterbin so bili tudi naši sogovorniki ob pripravi dokumentarnega filma, ki je bil predvajan med EuroBasketom na Planet TV. V njem so o Luki spregovorili tudi Marko Milić, Aco Petrović, Sergio Scarioli ... Vabljeni k ogledu na spodnji povezavi:

Ne spreglejte