favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
7 14.11.2018 09:53:28

Kakšen udarec po MARIBORU, po DOMŽALAH ... Sodniška legenda 'v glavo': TAKE TISKOVKE ...

Drago Wernig - TAKA
Drago Kos, nekdanji sodnik v prvi slovenski ligi, mednarodni sodnik, danes pa kontrolor sojenja Uefe in Fife, je brez dlake na jeziku spregovoril tudi o klubski pripadnosti sodnikov.

Korošec je bil vrsto let največja avtoriteta med nogometnimi sodniki v Sloveniji. Pridobil si je status neizprosnega, a poštenega sodnika, zato danes dela na področju sojenja tako za evropsko kot mednarodno zvezo.

Nekdanji sodnik Boris Ploj trdi, da se sodniki v mejnih situacijah podzavestno odločijo v korist Olimpije. Je bilo tako tudi takrat, ko ste sodili vi? Ste bili pod kakršnimkoli pritiskom?
Vso mojo kariero nogometnega sodnika se je govorilo, da nekateri sodniki navijajo za Olimpijo in nekateri za Maribor. Spomnim se tudi tega, da pred leti sodnik z območja določene medobčinske nogometne zveze nikakor ni smel soditi klubu s tega območja. Danes je to že skoraj praksa. Če so bile včasih takšne delitve, jih danes ni več. Sodniki povsem normalno opravljajo svoje delo.

Ste bili kdaj pod pritiskom, da bi morali soditi v korist kateregakoli kluba?
Ne, samo enkrat so me hoteli izločiti; ob razigravanju ob koncu prvenstva, ko sta igrala prvi proti drugemu, Olimpija proti Mariboru, je bila tekma za Bežigradom in takrat so se pri Olimpiji zelo trudili, da je ne bi sodil, čeprav sem bil zanjo delegiran. Ne v tem smislu, da ne bi sodil dobro ali da bi sodil v korist Maribora, ampak zato, ker so imeli na tekmah, na katerih sem sodil jaz, slabo statistiko.

Zakaj bi slovenski sodniki oziroma Zveza nogometnih sodnikov Slovenije favorizirala Olimpijo? Komu bi bilo to v interesu in zakaj?
Tega tudi jaz ne vem. Poznam cel kup sodnikov, ki navijajo za en ali drug klub – in sam nisem izjema; navijam za Korotan in za Hajduk, toda to še ne pomeni, da bom sodil tem klubom. Sodniki po pravilu namreč ne sodijo klubom, za katere navijajo. Absolutno pa ne drži, da bi nogometna zveza ali zveza slovenskih sodnikov favorizirala ali podpirala Olimpijo. Če pogledate tekme Olimpije in Maribora, lahko vidite, da jih večinoma sodijo mednarodni sodniki. Imamo dva mednarodna sodnika iz Ljubljane in enega iz Maribora, ki pa teh tekem ne sodijo. Derbi pač sodita Damir Skomina in Matej Jug, sicer pa so ga sodili tudi drugi delivci pravice in na kakšni tekmi nobena od ekip ni bila zadovoljna s sojenjem. Prvič pa slišim, da bi morali sodniki favorizirati ali Olimpijo ali Maribor.

Zakaj torej taka gonja proti sodnikom? Najprej Maribor, nato Domžale in zdaj Olimpija.
Maribor je imel svojo nalogo po porazu na derbiju. Domžale so že dolgo znane po tem, da vršijo pritisk na sodnike, kar vidimo tudi po tem, kolikokrat so kaznovani predstavniki tega kluba. Olimpija pa se je odzvala predvsem na izjave nekdanjega sodnika Ploja. Toda vse to ne bi smelo vplivati na sodnike.
CELOTEN POGOVOR SI LAHKO PREBERETE V DANAŠNJI ŠTEVILKI ŠPORTNEGA DNEVNIKA EKIPA SN TUDI NA SPLETU





Značke: drago-kos, sodniki

Članki iz rubrike