Slovenci za las prekratki za senzacijo na kvadrat

Polfinalni točki proti Nemcem sta prispevala Bojan Tokič in Darko Jorgič, ki je odpravil 4. igralca sveta Dmitrija Ovčarova.

Objavljeno
17. september 2017 00.33
Janez Porenta
Janez Porenta

Luxembourg - Slovenski namiznoteniški igralci se veselijo brona na ekipnem evropskem prvenstvu v Luksemburgu. Potem ko so v četrtfinalu izločili visoko favorizirane Švede in se tako že dokopali do odličja, so bili danes povsem blizu nadgraditvi sanjskega uspeha, a so jih v polfinalu komajda, s 3:2 v zmagah, odpravili veliki Nemci, ki veljajo za prve favorite za kolajno najžlahtnejšega leska, saj so na prvenstvo pripotovali v polni zasedbi na čelu z najboljšima posameznikoma stare celine Dmitrijem Ovčarovom in Timom Bollom.

Prvi junak v slovenskem taboru je bil komaj 19-letni Hrastničan Darko Jorgič, ki je mojstrsko poskrbel za vodstvo izbrancev Jožeta Urha z bržčas največjim skalpom v dosedanji karieri, s 3:1 je namreč odpravil četrtega igralca sveta (pred njim so le trije Kitajci) Ovčarova. Darkova predstava je bila pravi balzam za oči, saj se slovitega tekmeca ni ustrašil, že v končnici prvega niza, ko je bil izid izenačen na 10. in 11. točki, pa je ohranil mirne živce v slogu največjih rutinerjev in dokazal, da ne velja zaman za enega največjih upov evropskega namiznega tenisa.

Drugič je Jorgič stopil za mizo v zadnjem obračunu dneva, a proti Bollu realnih možnosti za uspeh ni imel, bi se pa lahko veselil vsaj častnega (prvega) niza. Timo, ki je trenutno šesti loparček sveta, je vmes brez oddanega niza in brez pretiranega naprezanja ugnal Bojana Tokiča, ki pa je poraz hitro prebolel in je v drugo pokazal izjemno igro proti prav tako višje rangiranemu Ruwenu Filusu, ki slovi po odlični obrambni igri. Nemec je bil uspešnejši v prvem nizu in imel tudi v drugem že dve zaključni žogi, a je prekaljeni Novogoričan zrežiral zasuk, izenačil in odtlej zagospodaril na parketu.

Priložnost je - tokrat namesto Denija Kožula - dobil tudi Jan Žibrat, ki pa je bil proti Patricku Franziski prekratek za vsaj častni niz. V jutrišnjem finalu ob 17. uri čakajo Nemce Portugalci, ki so na prvenstvu prav tako spravili na kolena Urhovo četo, v polfinalu pa so bili po pravi srhljivki s 3:2 v zmagah boljši od Francozov. Dve točki je prispeval Tiago Apolonia, eno pa Marcos Freitas.

POLFINALE

NEMČIJA : SLOVENIJA 3:2

Dimitrij Ovčarov : Darko Jorgič 1:3 (-11, -6, 6- 8)
Timo Boll : Bojan Tokič 3:0 (5, 7, 4)
Patrick Franziska : Jan Žibrat 3:0 (3, 6, 8)
Ruwen Filus : Bojan Tokič 1:3 (8, -13, -10, -8)
Timo Boll : Darko Jorgić 3:0 (9, 3, 5)

FRANCIJA : PORTUGALSKA 2:3

Simon Gauzy : Tiago Apolonia 0:3 (-4, -4,-8)
Emmanuel Lebesson : Marcos Freitas 1:3 (-2, -8, 9 -9)
Quentin Robinot : Joao Monteiro 3:2 (9, 1, -9, -7, 3)
Tristan Flore : Marcos Freitas 3:0 (10, 8, 9)
Emmanuel Lebesson : Tiago Apolonia 2:3 (8, -9, 7, -7, -6)