Odiseja v onostranstvo

Poslovil se je veliki igralec in nesojeni Don Kihot

S.R./STA
9. 10. 2017, 19.23
Posodobljeno: 9. 10. 2017, 19.25
Deli članek:

V starosti 87 let je danes preminil francoski igralec Jean Rochefort, ki je imel ključno vlogo v enem najbolj nesojenih filmov v hollywoodski zgodovini. Bil je angažiran za Don Kihota v filmu Terryja Gilliama, a ga zaradi nesrečnih okoliščin niso posneli.

Reuters
Rochefort je skupaj nastopil v več kot 150 filmih in prejel tri nagrade cezar za najboljšega igralca.

Rocheforta je leta 1998, ko je že veljal za priznanega francoskega igralca, za vlogo plemiča iz Manče angažiral nekdanji član komične skupine Monty Python Gilliam, ki je želel na veliko platno prenesti roman Miguela de Cervantesa. Režiser filmov, kot so Dvanajst opic, Strah in groza v Las Vegasu ter Kraljevi ribič, je svoj ambiciozni projekt z naslovom The Man Who Killed Don Quixote že začel snemati v Španiji, a se je kmalu zapletlo.

Rochefort je najprej dobil vnetje prostate, drugi dan snemanja je poplava odnesla večino rekvizitov in kulis, nekaj dni kasneje pa je produkcija propadla, ker so morali igralca odpeljati na operacijo za kilo. Kasneje je Gilliam večkrat skušal obnoviti projekt, iz tega pa je nazadnje leta 2002 nastal dokumentarec Lost in La Mancha. Lani pa je Amazon privolil, da bo podprl film The Man Who Killed Don Quixote. V kinematografih ga pričakujejo prihodnje leto, Don Kihota bo v njem po napovedih odigral Jonathan Pryce.

Steber filmske industrije

Rochefort je zaslovel kot skrivnostni agent v filmu Plavolasec z enim črnim čevljem iz leta 1972. Bil je glavni steber francoske filmske industrije več kot 50 let, nastopal je tako v komedijah kot popularnih blockbusterjih in tudi umetniških filmih, skupaj v več kot 150 filmih za veliko platno in televizijo, med drugim v L'homme du train (Man on the Train), Tandem, Smešno in El artista y la modelo.

Igralsko kariero je sicer začel v gledališču. Nastopal je na številnih pariških odrih in slavil uspehe del Harolda Pinterja, Petra Ustinova, Henryja Millerja in Davida Mameta. Režiser Bernard Tavernier je bil tisti, ki mu je vzbudil zanimanje za film.

Dobil je tri cezarje, francoske različice oskarjev, za najboljšega igralca, najprej pa leta 1976 cezarja za najboljšo stransko vlogo v Tavernierjevem filmu Que la fete commence (Let Joy Reign Supreme). Leta 1999 je sledil še častni kipec za življenjsko delo. Umrl je v pariški bolnišnici.