Tuji mediji

Zelena revolucija: Dragić, Dončić in Slovenija prvaki

G.G./STA
18. 9. 2017, 11.47
Posodobljeno: 18. 9. 2017, 12.39
Deli članek:

Kako tuji mediji poročajo o zgodovinskem dosežku slovenskih košarkarjev. Pri reškem Novem listu pa so vest o finalu evropskega prvenstva naslovili z: "Bravo, sosedi! Slovenski košarkarji osvojili zgodovinski naslov evropskih prvakov v košarki."

Fiba
Slavje naših v garderobi.

Poglejmo najprej na Hrvaško. V Sportskih novostih pišejo o transu v Sloveniji in o tem, da se Srbi ne morejo sprijazniti s porazom ter da so sojenje ocenili za škandalozno. O tekmi pa: "Nor finale v norem ritmu: Slovenija na krilih fantastičnega Dragića zrušila Srbijo za naslov evropskega prvaka!" V Večernjem listu pravijo: "Dramatičen finale. Čudežni Dragić torpediral Srbe s 35 koši in popeljal Slovenijo do zlata!" Na 24sata.hr so se nekoliko spravili na Srbe, ki da so krivca za poraz našli v sodnikih. "Kdo pa bi bil kriv, če ne sodniki?! Srbi trdijo, da so jim ukradli zlato." Pohvalili so prekrasno košarko Slovenije in naslov brez poraza. Pri index.hr so - za Dragića - zapisali: "Srb uničil Srbijo. Do finala je vsak koš proslavil s tremi iztegnjenimi prsti (na srbski način, kot pravijo pri Inedxu), potem pa natrpal koše drugi domovini."

• Kokoškov: "Ponosni bodite vsaj pol toliko, kot sem jaz"

Italijanska Gazzetta dello Sport piše o zgodovinskem zlatu za Slovenijo in "super Dragiću". Italijani so poudarili, da je Slovenija prvič evropska prvakinja in prva država iz nekdanje Jugoslavije z zlatom. Finalno tekmo so ocenili kot zelo lepo. "V zaključku je Srbija padla po zaslugi Klemna Prepeliča, Jake Blažiča in Anthonyja Randolpha, medtem ko sta prva zvezdnika sedela na klopi. Dončić je bil poškodovan, Dragić pa utrujen po 35 minutah ter 35 točkah, sedmih skokih in treh podajah. Zmagala je čvrsta ekipa z dvema fenomenoma in številnimi dobrimi igralci ter zmagovalno dušo. Srbija je izgubila, a je igrala brez številnih zvezdnikov, tako da bo še imela čas za kakšen naslov. Slovanska šola nam je dala še en čudovit košarkarski večer."

Nova kraljica Evrope s hitro košarko

Pri ruskem Sportu so velik del zaslug pripisali Luki Dončiću. Zato naslov: "Evangelij po Luki. Glavni 'vunderkind' svetovne košarke."

Pri španski Marci so izpostavili, da sta Dragić in Dončić, ki igra za madridski Real, Slovenijo katapultirala na evropski prestol. Pri Asu so zmagoslavje Slovenije poimenovali: "Zelena revolucija: Dragić, Dončić in Slovenija prvaki." Izpostavili so predvsem "nepozabnega Dragića, ciklona v prvem polčasu", niso pa pozabili omeniti poškodbe Dončića, zanje 18-letno košarkarsko pošast, v tretji četrtini. Poudarili so tudi vodenje selektorja Igorja Kokoškova v zadnjih minutah, ko sta bila na klopi izčrpani Dragić in poškodovani Dončić in ko sta vajeti prevzela Prepelič in Randolph. "Slovenija, država dveh milijonov ljudi, je naredila zeleno revolucijo in je nova kraljica Evrope s hitro košarko."

Goranu Dragiću so se poklonili tudi pri njegovem moštvu NBA Miami Heat. Na spletni strani nba.com je ob odprtju klubske strani na prvem mestu slovenska reprezentanca z zlatimi kolajnami in novica, da je Dragić osvojil zlato in naziv najboljšega košarkarja turnirja - MVP. Poln odzivov je tudi klubski profil na družbenem omrežju Facebook, na katerem so Dragića že pred dnevi presenetili soigralci, ki so se v podporo svojemu zvezdniku slikali z velikim slovenskim navijaškim napisom "Kdor ne skače ni Slovenec. Hej, hej, hej".