BIOGRAFSKI GLASBEN KONCERT

Slakove melodije so polne topline

Objavljeno 24. november 2017 11.03 | Posodobljeno 24. november 2017 11.03 | Piše: Mojca Marot

Harmonikar Klemen Rošer je pripravil večer glasbe Lojzeta Slaka. Igral je v družbi odličnih muzikantov in učencev.

Lojze Slak ni pustil neizbrisnega pečata le v Mirni Peči, ampak v vsej Sloveniji

Prvi Večer glasbe Lojzeta Slaka sta v dvorani Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem organizirala Glasbena šola Rošer in Zveza za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem.

85 let mineva od rojstva Lojzeta Slaka.

Večer je bil posvečen godcu vseh godcev Lojzetu Slaku in njegovemu legendarnemu ansamblu, saj se v tem letu praznujejo kar tri obletnice: 85 let mineva od takrat, ko se je rodil Lojze Slak, 60 let mineva od njegovega prvega nastopa v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš in 55 let, odkar pojo Fantje s Praprotna.

Večer je bil zasnovan kot biografska glasbena prireditev, skozi pesmi in besedo pa je bila predstavljena celotna glasbena pot Lojzeta Slaka in njegovega ansambla. V vlogi moderatorja se je odlično znašel Jernej Brilej, tudi sam odličen muzikant, medtem ko so koncertni ansambel, ki je presenetil s pristnim zvenom Slakove glasbe in kakovostnimi izvedbami vseh njegovih največjih uspešnic, sestavljali inštrumentalni trio s harmonikarjem Klemenom Rošerjem na čelu, kitaristom Borisom Golavškom, basistom in baritonistom Andrejem Sušcem, Slakove uspešnice pa so prepevali člani ansambla Glas, ki so vse prisotne zelo navdušili. Vidno ganjena sta bila tudi Andrej Bergant, ustanovni član Fantov s Praprotna, in Robert Slak, sin Lojzeta Slaka, ki je pomagal pri organizaciji in poskrbel, da so si lahko vsi obiskovalci po koncertu ogledali tudi biografsko razstavo o ansamblu njegovega očeta z naslovom Moje plošče so moje knjige.

Glasba Lojzeta Slaka me navdaja s toplino in občutkom domačnosti.

»Glasba Lojzeta Slaka me spremlja vse življenje. Navdaja me s toplino in občutkom domačnosti, ob njej se vse okoli mene umiri. Zaradi Lojzeta Slaka sem tudi sam želel igrati harmoniko, najbolj pa sem vesel, da sem v času organizacije koncerta spletel tesne niti prijateljstva tudi z njegovim sinom Robertom Slakom. V čast mi je tudi bilo, da sem lahko igral na odru s tako kakovostno zasedbo glasbenikov, in si to štejem za moj doslej največji dosežek na glasbeni poti,« je strnil misli Klemen Rošer, ki je bil tudi idejni vodja in soorganizator tega projekta.

Na Ravnah so zaplesali tudi člani Folklorne skupine Prežihovega Voranca, zapeli so učenci Glasbene šole Rošer, zaigral je 110-članski harmonikarski orkester te iste glasbene šole, svoje pa so dodali še citrarka Špela Obšteter, klarinetist Primož Rečnik, otroški pevski zbor Mohorjan in Fantje s Praprotna. 


Deli s prijatelji