Nekoč oboji pri vrhu evrolige, zdaj si ližejo rane

Petrol Olimpija bo med čakanjem na premor zaradi kvalifikacij za SP drevi gostovala pri AEK v 6. kolu LP.

Objavljeno
14. november 2017 22.37
Gregor Hrovat. Košarka Olimpija in Venezia. Ljubljana, 7. november 2017 [Košarka,Olimpija,Venezia,Ljubljana,Gregor Hrovat]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Vse bliže so košarkarji Petrola Olimpije prekinitvi klubske sezone zaradi reprezentančnih kvalifikacij za SP 2019, ki jo željno pričakujejo vsaj mesec dni. Omogočila jim bo, da si bodo oddahnili od ritma treh tekem na teden in nadomestili zamujeno pri vadbi. Toda do ponedeljka jih čakajo še trije nastopi, prvi drevi ob 20.30 v Atenah proti AEK v 6. kolu Fibine lige prvakov.

V dvorani OAKA se bosta pomerila dva nekdanja ugledna evroligaša, ki sta v minulem desetletju preživljala težke čase. Osemkratni grški prvak (nazadnje leta 2002) se je leta 1998 uvrstil v finale elitnega klubskega tekmovanja, tri sezone pozneje v polfinale, pred petimi leti pa je zaradi gmotnih težav pristal celo v tretji državni ligi. S finančno injekcijo Makisa Angelopoulosa, predsednika uprave razvijalca informacijskih sistemov Neurosofta, je dokaj hitro splezal na zeleno vejo in v minuli sezoni je že bil tretji med prvoligaši, kar je glede na moč Panathinaikosa in Olympiakosa bržkone maksimum moštva, ki ga je v prvi polovici prejšnje sezone vodil Jure Zdovc.

V minulih tednih so Atenci dosegli tri zmage v petih kolih DP, v Fibini LP pa je njihov iztržek obraten (2:3). V gosteh so ugnali vodilno v skupini C Umano Venezio (103:101) in doma Roso Radom (96:92), izgubili pa so z Estudiantesom (79:87) in Banvitom (70:74) v svoji dvorani ter v Strasbourgu (78:80). Vse tekme so se torej končale s tesnim razpletom, najučinkovitejši strelci pisane zasedbe s štirimi Američani ter po enim Francozom, Nigerijcem, Bošnjakom in »posvojenim« Srbom pa so bili branilec Manny Harris (povp. 15,7), krilni center Dušan Šakota (15,6), organizator igre Mike Green (15) in center Dimitris Mavroeidis (10,6).

»Ocenjujem, da lahko po nedeljski zmagi nad MZT igramo sproščeno in pokažemo svoje odlike. V ligi ABA smo bili pod pritiskom, tokrat pa bo ravno nasprotno, vzdušje v naših vrstah je vsekakor boljše. AEK je moštvo kova Estudiantesa, Strasbourga in Umane. Mislim, da bi bilo domišljavo napovedati uspeh v Atenah, a zagotovo ne bomo stopili na parket z belo zastavo. Prepričali smo se, da lahko zmagujemo tudi v gosteh, proti Estudiatesu nam je uspelo, proti Banvitu nam je spodletelo po podaljšku. Časa za regeneracijo in pripravo imamo tokrat več kot običajno, veliko pa bo odvisno od dnevne forme,« je prepričan Olimpijin trener Gašper Okorn, ki tudi tokrat ne bo mogel računati na poškodovana organizatorja igre Talorja Battla in Jana Barbariča, ki se bosta pri vadbi pridružila soigralcem med desetdnevno reprezentančno prekinitvijo klubskih tekmovanj. Ljubljančani se bodo po tekmi v Atenah neposredno odpravili v Beograd, kjer jih v soboto dvoboj lige ABA proti Partizanu, v ponedeljek pa bodo gostili Šentjur v 7. kolu slovenske lige Nova KBM.

Drugi pari v skupini C – Banvit : Estudiantes 82:80 (Vidmar 15 točk in 8 skokov za Banvit), Umana Venezia : Bayreuth (20.30), Rosa Radom – Strasbourg danes (18.30); vrstni red: Umana 4:1, Banvit 4:2, Bayreuth in Strasbourg po 3:2, Estudiantes 3:3, AEK 2:3, Petrol Olimpija in Rosa Radom po 1:4.