Klubi zahtevajo najboljše sodnike

Košarka: danes v Kopru drugi derbi 6. kola državnega prvenstva, Olimpija z MZT.

Objavljeno
10. november 2017 23.42
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Šenčur GGD je že sinoči premagal Petrol Olimpijo v uvodnem derbiju vodilnih v 6. kolu lige Nova KBM, saj Ljubljančane jutri čaka še dvoboj zadnjeuvrščenih v ligi ABA s skopskim MZT. Le po en poraz sta doslej doživela tudi Sixt Primorska in Rogaška, ki se bosta danes udarila v Kopru.

Le mesec dni je minilo od zamrznitve stavke sodnikov, ki je omogočila začetek tekmovanj v vseh starostnih kategorijah. V ligi Nova KBM so resda morali preložiti tekme 1. kola, ki bodo na sporedu tik pred koncem leta, toda na prvi pogled se je začela zelo mirno. Tudi zaradi novega ustroja, po katerem bo v ligo za prvaka napredovalo kar osem zasedb od desetih. Pod površjem pa že nekaj časa časa vre.

Kamen spotike so vnovič sodniki, a ne zaradi denarja. Prvoligaše zelo moti, da KZS ne delegira sodnikov, ki opravljajo svoje delo tudi v ligi ABA; torej najboljših. »Vprašanje smo zastavili tudi na seji izvršnega odbora zveze. Dobili smo odgovor, da ne gre za naključje, ampak da sodniki niso pridobili soglasja KZS za tekme regionalne lige. Neprijetno smo bili presenečeni, saj smo prepričani, da naše elitno klubsko tekmovanje potrebuje najboljše slovenske sodnike. Prvoligaši med vsemi člani KZS največ plačujemo za storitve, zato pričakujemo, da bodo na najvišji možni ravni,« meni predsednik Združenja klubov lige Nova KBM Kristijan Novak. Kot pravi, je dobil zagotovilo sodnikov in tehničnih komisarjev, da ne vidijo ovir in da so na voljo za tekme DP.

Zgodba kajpada ni nova, saj je KZS že aprila lani preklicala priznanje lige ABA. V prejšnji sezoni vendarle ni postavljala na stranski tir sodnikov, zdaj pa se očitno zgleduje po mednarodni zvezi FIBA, ki na letošnje EP ni povabila sodnikov iz evrolige in evropskega pokala; kajpada na račun reprezentanc. Razmere v Sloveniji so še bolj absurdne in združenje prvoligašev že kar silijo, naj prevzame vodenje DP. Nacionalna zveza uradno ne priznava regionalne lige, v kateri sodelujejo štiri slovenska moštva (Petrol Olimpija v 1. ligi ABA, Rogaška, Krka in Sixt Primorska v drugi), a jih ne kaznuje, za sodnike pa ima drugačna merila. Večina ima kljub vsemu polne roke dela. Matej Boltauzer, Sašo Pukl, Damir Javor, Sašo Petek, Mario Majkić in Milan Nedović so v tej sezoni že sodili tekme evrolige, evropskega pokala in 1. lige ABA, v slednji opravlja svoje delo še Matej Špendl, v 2. ligi ABA Damjan Gajšek, Miha Mauer, Edo Javor in Tine Škrbec ...

Zgovoren primer zmede je Nedović. Septembra je (tako kot Boris Krejić) sodil na EP, saj ga je FIBA uvrstila na svoj seznam »lojalnih«. Toda že takrat je bilo jasno, da se bo jeseni zavezal rivalski struji ULEB in ABA. Toliko o »ustreznosti« in uveljavljanju reda s trdo roko.

8. kolo lige ABA, danes: Mega – Partizan (19); nedelja: C. zvezda – FMP (17), Budućnost – Cedevita (19), Petrol Olimpija – MZT (21); ponedeljek: Mornar – Igokea (21); sinoči – Cibona : Zadar 78:80; 6. kolo lige NKBM, danes: Šentjur – Krka (19), Hopsi – Ilirija (19), Zlatorog – Helios (19), Sixt Primorska – Rogaška (19); sinoči – Šenčur GGD : Petrol Olimpija 76:74 (56:55, 36:40, 15:20 – Murić 19, Rizvić 16, Pavič 13, Pavković 11, Gorjanc 6, Novak in Martinčič po 4, Rebec 3; Hrovat 18, Špan 15, Oliver 13, Bubnić 9, Morgan 8, Badžim 5, Jurček 4, Lorbek 2).