Članki

Proti ukinitvi kulturnega ministrstva več kot 1.200 podpisnikov

Peticija proti ukinitvi kulturnega ministrstva
Avtor
avtor
25.01.2012 19:19
Čas branja: 1 min

Peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo, objavljeno na spletni strani Življenje na dotik, ki sodi v sklop EPK, je doslej podpisalo že več kot 1.200 ljudi. Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca je že od vsega začetka zelo kritična do razmišljanj o združenem ministrstvu za izobraževanje, kulturo in znanost, medtem ko, kot pravi, Slovenci v zamejstvu in po svetu ohranjajo samostojno ministrstvo. To po njenem kaže na to, da gre za politično kupčkanje.

[A] F30DO_sirca_majda_us.1309974289.jpg

"Združevanje je za kulturo skrajno neresno, zagotovo tudi škodljivo," je povedala Širca. S tem se briše možnost strokovnega poznavanja področja in tudi zanika možnost, da resor vodi strokovnjak.

Širca je sicer, kot je pojasnila, že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami opozorila tudi na "šibke zaveze glede kulture" pri zdajšnjih koalicijskih partnericah.

Školč: Veliko je govorjenja na pamet

Nekdanji minister za kulturo in zdajšnji državni sekretar Jožef Školč ne pozna načrta, kako bi bila ta združitev opravljena, po njegovem mnenju je veliko govorjenja na pamet ali iz srca. Velik problem združevanja ministrstev pa se mu zdi v tem, da poteka popolnoma mimo zainteresirane javnosti in vseh, ki se jih to tiče.

Združevanje kulture se mu sicer ne zdi a priori nesprejemljivo, je pa vprašanje, če je smiselno. "Kajti čas, ki ga sedaj živimo, je tak, da potrebuje bolj tenkočutno upravljanje. Če se nekdo izgubi v večjem sistemu, se izgubi tudi veliko priložnosti, ki jih ta segment ponuja," pravi Školč.

Po drugi strani pa priznava, da se bo kultura vsaj v tistem delu, ki je organiziran v javnem sektorju, lažje upirala kleščenjem, če bo del večjega sistema.

Vprašanje po Školčevih besedah je tudi, kakšne bodo prioritete pri investicijah. Če bo vlada stvari obravnavala integralno, potem bo mogoče lažje priti do treh akademij, ki prečijo problem izobraževanja in kulture, ter do posodobitve in gradnje NUK, je ocenil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Izpoved nekulturnega in manjvrednega prodajalca
FINANCE
Topjob
»Kultura odloča o tem, kako trdna je naša hiša«
Topjob
TopjobLana Dakić »Kultura odloča o tem, kako trdna je naša hiša« 2

Spreminjanje kulture ni zgolj projekt kadrovske službe ali nekaj vodij, ki v tem vidijo smisel, temveč mora pri tem dejavno sodelovati tudi uprava

FINANCE
Manager
Slovenščina v peklu, akademiki pa v nebesih
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Patrioti, idioti in izgubljena duša
FINANCE
Manager
Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok
Manager
ManagerSmilja Štravs Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok

V novem Louvrovem muzeju v Abu Dabiju bodo na ogled umetnine iz 13 francoskih muzejev.