V četrtek, 16. novembra, ne zamudite ...

Na TV priporočamo film Susanne Bier, na odru sta nocoj Hamo & Tribute 2 Love ter Dubioza, naš namig za Liffe je film Obupana.

Objavljeno
15. november 2017 11.38
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Maščevanje: TVS 2 ob 21.30

Vikendova ocena: ★★★★

Hævnen/In a Better World. Danska/Švedska, 2010. Režija: Susanne Bier. Igrajo: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen. Drama. 119 minut.

Odlike skandinavskega oskarjeveca za tuji film so fotografija, uravnotežena zgodba in odlična igra. Režiserka Susanne Bier in scenarist Anders Thomas Jensen po filmu Brata spet predstavita dve zgodbi, eno iz »neciviliziranega« območja in drugo iz »ultracivilizirane« Evrope, ki sta povezani tematsko in simbolno. Anton je zdravnik v begunskem taborišču v Afriki, na Danskem pa ima družino. Starejši sin Elias je žrtev nasilnežev, dokler ne spozna novega sošolca, ki je prepričan, da se na nasilje odgovori z večjim nasiljem. Anton ga skuša vzgojiti drugače, a je tudi njegov moralni kompas zbegan.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

  • Auguste Rodin - 
v kamen ujeto življenje: TVS 1 ob 23.30 (PREMIERA)

Rodin in His Time. Francija, 2017. Režija: Claire Duguet, Leslie F. Grunberg. Dokumentarna oddaja.

Letos obeležujemo 100. obletnico smrti Augusta Rodina (12. 11. 1840-17. 11. 1917), začetnika impresionizma v kiparstvu in enega najznamenitejših ter vplivnih umetnikov. V svojih delih se je zgledoval po antičnem svetu in naravi. Sprva so njegovo kiparstvo zavračali, saj je odstopalo od takratnih praks, a danes pravimo, da je kipom vrnil življenje.

  • Obupana (Aus dem nichts)

Nemški režiser Fatih Akin je z vsakim filmom doslej gostoval na Liffu in skoraj vedno navdušil. Avtor je že večkrat presedlal med žanri, od osebnih dram do lahkotnih komedij, a vsem filmom je ključno izpraševanje nemškega odnosa do mladih generacij potomcev imigrantov. Nov film je triler o Katje, ki ji neonacisti v terorističnem napadu ubijejo moža in otroka, nakar se loti maščevanja. Pri kritikih je film naletel na izrazito deljena mnenja, pri čemer je bil ameriškim nekoliko bolj všeč kot evropskim. Vsi pa so se strinjali z odločitvijo žirije na festivalu v Cannesu, da je Diane Kruger v glavni vlogi izjemna.

Obupana je na danes sporedu dvakrat, v Mariboxu ob 18. uri in v Kinu Komuna ob 21.30. Morda je na voljo tudi še kakšna vstopnica za uspešnici festivala Oblika vode in Srečni konec ter premiero slovenskega filma Ivan.

  • Dubioza kolektiv: Gospodarsko razstavišče, Ljubljana
  • Hamo & Tribute 2 Love: Cvetličarna, Ljubljana
  • Marko Hatlak Band: Ljubljanski grad
  • Fish on Mars: Gala hala, Ljubljana
  • Intervals, Polyphia, Nick Johnston: Orto bar, Ljubljana
  • Cene Resnik Trio: Pekarna, Maribor