Šport > Nogomet
279 ogledov

Slovenija dotaknila dno

slovenska nogometna reprezentanca 2018 Epa
Slovensko nogometno reprezentanco v ponedeljek čaka še zadnja tekma lige narodov, in sicer v Sofiji proti Bolgariji. Po petkovem remiju z Norveško (1:1) pa je jasno, da bo Slovenija po novem igrala v ligi D. Cilj pa je bil vse drugo.

"Za uspehe in neuspehe je odgovorna vsa ekipa. Celoten štab. Čutim del odgovornosti, da ni bilo narejeno to, kar smo si želeli. Cilji so bili višji. Žal mi je, ampak to vseeno ni tragedija za slovenski nogomet. Ima dobro reprezentanco, s potrpežljivostjo in delom se bo reprezentanca sestavila in bomo tudi v prihodnje lahko gledali dober nogomet reprezentance Slovenije," meni začasni selektor Igor Benedejčič.

Cilj slovenske vrste ob ustoličenju prejšnjega selektorja Tomaža Kavčiča je bil sicer uvrstitev na evropsko prvenstvo, za katero se bodo kvalifikacije začele spomladi. A eden od ciljev je bil tudi zmagati v skupini 3 lige C in se potegovati za višjo ligo in posledično tudi za vstopnico za EP 2020 prek tega tekmovanja.

Toda predvsem pod Kavčičevim vodstvom reprezentanci ni steklo. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov (predvsem starostnih) sta se na začetku mandata poslovila Boštjan Cesar in Valter Birsa, Jan Oblak je zaradi načina izbora novega kapetana bojkotiral izbrano vrsto, za nameček je pred dnevi konec reprezentančne poti zaradi za zdaj uradno še neznanih vzrokov končal Kevin Kampl, ob vsem tem so reprezentanco klestile tudi poškodbe in kazni.

Kevin Kampl Slovenija Težave Benedejčiča Šport Kevin Kampl nič več za Slovenijo

Kljub vsemu temu je imela oziroma ima Slovenija po mnenju vseh, ki sodelujejo na reprezentančnih akcijah, dovolj kakovosti za vsaj ligo C v ligi narodov. Toda ob kritikah zaradi ne dovolj željne in borbene igre, niti ne dovolj napadalne, niti v obrambi dovolj zanesljive, obenem pa v zvezni vrsti premalo kreativne so se cilji in želje za ligo C in zmago v skupini hitro začele spreminjati.

Pred petkovo tekmo je bil tako cilj zmaga proti Norveški in ohranitev upov za sam obstanek v tem rangu tekmovanja. Čeprav se je dobro začelo z golom novega kapetana Benjamina Verbiča, pa se je nadaljevalo precej slabše. Napadalne, pogumne Slovenije v nadaljevanju ni bilo. Norvežani so v polju prevladovali. Vzorec, ki je bil viden tudi na nekaterih prejšnjih tekmah.

"Mislim, da je srce vezna linija, Amir Dervišević in Rajko Rotman sta igrala prvič skupaj, Miha Zajc ni imel svojega dne. Srce ekipe je vezna linija, v kateri nismo bili dobri. Nismo mogli zaposliti Verbiča, Domna Črnigoja, v tem nismo dobro delovali in v tem vidim glavni razlog za padec igre," je dejal Benedejčič in poudaril: "Ne upamo si igrati. Nogomet je igra, moramo si ga upati igrati, ne pa nabijati dolge žoge. A igralci nimajo samozavesti zaradi negativnega obdobja, ki je za nami. Je pa izid proti Norveški pozitiven. Potrebujemo le čas, tako kot ga je imela Norveška."

Žogo so poskusili zadržati tudi z dvema napadalcema, a se ni izšlo, čeprav je bil zadetek za 2:0 zelo blizu. "Če bi zadeli za 2:0, bi vsi govorili o dobri, borbeni Sloveniji. Toda takšen je pač nogomet," meni Benedejčič.

SLO NOR Liga narodov Šport Borbenost ni bila dovolj, oslabljeni Slovenci izpadli

Da bo Slovenija, jeseni 2010 celo 15. reprezentanca na Fifini lestvici (zdaj 62.), po novem v konkurenci Andore (133. na lestvici Fife), San Marina (209.), Malte (183.), Liechtensteina (182.) in podobnih nogometnih kalibrov, pa je po Benedejčičevem (in že prej tudi Kavčičevem) mnenju odločilna tudi reprezentančna neizkušenost slovenskih reprezentantov, češ več je takšnih z dvema, štirimi, petimi nastopi kot tistih z 20.

Toda to ni botrovalo k temu, da ne bi igralci in strokovni štab na vsakem reprezentančnem zboru poudarjali, kako dobro se dela na treningih. "Na treningih vse deluje, ampak na igrišču ni tako enostavno. Zadovoljen sem, da so fantje le dokazali, da kot ekipa lahko nekaj naredijo. Če bi imeli Josipa Iličića (bil je kaznovan proti Norveški; op. p.), podpišem, da bi tekmo zmagali. Vsa čast vsem igralcem, ampak 'Jojo' je tisti, ki dela razliko na igrišču," pravi primorski strateg, ki pa ne verjame, da bo v sedlu tudi po ponedeljkovi tekmi z Bolgari v Sofiji.

"Ne verjamem, da bom drugo leto selektor. Reprezentanca rabi nekoga z uglednim imenom. Vsaj tako jaz razmišljam. Predsednik pa se bo odločil. Za zdaj nimam teh ambicij. Enkrat bi rad bil selektor, ampak mislim, da teh možnosti za zdaj ni," je odkrit "Bene", ki bo svoj kratek mandat poskusil končati z zmago, ta bi bila prva v ligi narodov, v Bolgariji. "Vrača se Iličić, fantje pa so si s točko in borbenostjo dvignili samozavest. Pričakujem dobro tekmo v ponedeljek zvečer."

slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov Šport Odpadajo kot suho listje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice