Usodno

Groza v vodi: ubil se je na valovih orkana Irma

P.K./STA
7. 9. 2017, 15.26
Posodobljeno: 7. 9. 2017, 15.42
Deli članek:

Svet žaluje za znanim deskarjem.

Facebook
Zander je izzival ogromne valove.

Na Barbadosu se je med deskanjem na orjaških valovih, ki jih je povzročil siloviti orkan Irma, smrtno ponesrečil najstniški zvezdnik deskarskega športa Zander Venezia. Šestnajstletnik, ki je veljal za enega najbolj obetavnih poklicnih deskarjev na valovih, je padel z deske ter z glavo udaril v čer na sloviti plaži Box by Box.

Venezia, ki je bil doma z Barbadosa iz Bridgetowna, se je odločil, da bo skupaj s še nekaj somišljeniki zajahal orjaški val, ki ga je povzročil siloviti orkan Irma. Gre za enega najmočnejših orkanov v zadnjem času, stopnje pet po lestvici moči tropskih orkanov. Znamenitemu tamkajšnjemu valu so deskarji nadeli ime Soup Bowls.

Pomoč je bila prepozna

"Zander je močno krvavel in se ni premikal. Njegovi kolegi so ga skušali čim prej spraviti na obalo, kar pa je bilo zelo težko. Ko so ga spravili na plažo, so ga oživljali, z reanimacijo so nadaljevali tudi po prihodu nujne zdravniške pomoči, ob prihodu v bolnišnico je še dihal, vendar je bil nezavesten, umrl je v bolnišnici," je nesrečo opisal njegov prijatelj Alan Burke. Mladega deskarja je med tem, ko je ležal na deski in se je skušal z ročnim veslanjem vrniti k skupini, zajel val in ga vrgel v čer.

Venezia je avgusta zmagal na mladinskem tekmovanju do 16 let Rip Curl Grom Search na otokih Outer Banks pred obalo Severne Karoline. Gre sicer za deskarje, ki deskajo na valovih s pomočjo surf deske, brez uporabe jadra. Za premikanje izkoriščajo vodno strmino, ki nastane pri lomljenju valov.

Facebook
Mlademu deskarju ni bilo več pomoči.