Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2018,
13.15

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Pjongčang 2018 Severna Koreja

Nedelja, 21. 1. 2018, 13.15

6 let, 3 mesece

Severnokorejska delegacija prvič po štirih letih v Seulu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Seul Južna Koreja Severna Koreja ZOI | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V Seul je danes prvič po štirih letih dopotovala delegacija Severne Koreje. Namen obiska je pregled prizorišč za zimske olimpijske igre in priprava kulturnih dogodkov, ki bodo spremljali nastope športnikov. Delegacija bi morala v Južno Korejo prispeti že prej, a je Pjongjang obisk brez pojasnil odpovedal.

Sedemčlansko delegacijo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vodi pevka priljubljene severnokorejske ženske pop skupine Moranbong Hyon Song-wol, domnevno nekdanje dekle voditelja Kima Džonga Una.

Po nekaterih informacijah naj bi Kim delegaciji odhod prvotno preprečil prav zato, ker ga je razjezilo vnovično širjenje govoric o nekdanji romantični zvezi med njim in Hyonovo.

Mok odobril skupen načrt Korej

Severnokorejski umetniki naj bi v obdobju iger nastopili v Seulu in vzhodnem mestu Gangneung.

V Južni Koreji narašča evforija pred začetkom olimpijskih iger. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Južni Koreji narašča evforija pred začetkom olimpijskih iger. Foto: Guliverimage/Getty Images

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v soboto potrdil, da bo lahko Severna Koreja na zimske olimpijske igre v južnokorejski Pjongčang poslala 22 športnikov, ki bodo tekmovali v petih disciplinah. Odobrili so tudi skupen načrt Severne in Južne Koreje o nastopu korejskih športnikov pod skupno enotno zastavo.

Ne le športniki, prišli bodo tudi novinarji

Severnokorejski športniki bodo tako na zimskih olimpijskih igrah sodelovali v hokeju, umetnostnem drsanju, hitrostnem drsanju na kratke proge, alpskem smučanju in teku na smučeh.

Delegacija Severne Koreje je prispela v Seul. | Foto: Guliverimage/Getty Images Delegacija Severne Koreje je prispela v Seul. Foto: Guliverimage/Getty Images

Poleg športnikov bo Severna Koreja na igre, ki se začnejo 9. februarja, poslala še 24 svojih predstavnikov in trenerjev ter 21 novinarjev in fotografov.

Ne spreglejte