Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
11.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Liga NBA liga NHL Golden State Warriors Pittsburgh Penguins Bela hiša Donald Trump

Četrtek, 15. 6. 2017, 11.07

6 let, 6 mesecev

Sprejem pri ameriškem predsedniku v Beli hiši

Prvaki NHL prihajajo k Trumpu, prvaki NBA (še) ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko so nekateri ameriški športniki zavrnili uradno vabilo v Belo hišo na sprejem pri ameriškem predsedniku, bo lahko Donald Trump, če se bo tako odločil, osebno čestital hokejistom ekipe Pittsburgh Penguins za osvojeni naslov prvakov v ligi NHL. Pri Pittsburghu so se namreč odločili, da bodo vabilo, če ga bodo dobili, sprejeli.

Čeprav uradne odločitve še ni, bodo sveži prvaki lige NBA, košarkarji Golden State Warriors, najverjetneje izpustili tradicionalni obisk pri ameriškem predsedniku. V klubu so sicer v sredo sporočili, da bodo odločitev o tem sprejeli, "ko in če bo to potrebno".

Za zdaj se v Oaklandu, kjer se pripravljajo na velik sprejem za svoje košarkarje, s tem še ne obremenjujejo. "Trenutno nas zanima samo slavje. Vabila še nismo prejeli, odločali se bomo, ko se bo to zgodilo," so sporočili iz kluba.

Številni košarkarji kritični do predsednika

Nekateri ameriški mediji so že poročali, da se košarkarji tega moštva ne bodo udeležili tradicionalnega srečanja z ameriškim predsednikom v Beli hiši. Trener Steve Kerr je za portal NBCSportsBayArea že novembra napovedal, da vabila v Belo hišo v primeru osvojitve naslova ne bo sprejel. Do predsednika so bili v preteklosti kritični tudi številni košarkarji na čelu z zvezdnikom Stephenom Curryjem.

Še vedno se mu ne gre v Belo hišo

Steve Kerr in Stephen Curry nista preveč navdušena nad idejo, da bi Golden State Warriors odšli na sprejem v Belo hišo. | Foto: Reuters Steve Kerr in Stephen Curry nista preveč navdušena nad idejo, da bi Golden State Warriors odšli na sprejem v Belo hišo. Foto: Reuters Curry, prvi zvezdnik severnoameriške košarkarske ekipe Golden State Warriors, ki je osvojila naslov prvaka lige NBA, je dejal, da ne želi iti na tradicionalni obisk Bele hiše za prvake, če bo seveda povabljen, kot veleva tradicija.

"Nekdo me je že pred meseci vprašal, hipotetično, če bi osvojili naslov, ali bi šel v Belo hišo. Takrat sem rekel, da ne bi šel. In še vedno tako čutim," je dejal Curry le dva dni za tem, ko so bojevniki po petih tekmah velikega finala NBA proti Cleveland Cavaliers osvojili še drugi naslov prvaka v zadnjih treh sezonah.

V Združenih državah Amerike je tradicija, da zmagovalci profesionalnih športov pridejo na sprejem v Belo hišo, ki so jo januarja obiskali Chicago Cubs in skupaj s takratnim predsednikom Barackom Obamo proslavili naslov za 2016 v baseballski ligi MLB. Vendar pa so kontroverzna politika in drzne izjave predsednika Trumpa vznemirile tudi številne ameriške športnike, še posebej temnopolte igralce lige NBA.

Curry vseeno pričakuje, da se bodo o tem s soigralci družno pogovorili in odločili, ali bodo šli na sprejem ali ne."Prepričan sem, da bo v ekipi veliko nesoglasja glede morebitnega obiska Bele hiše. A to je trenutek, v katerem moramo uživati skupaj, ki ga moramo skupaj proslaviti, saj smo za zmago garali skupaj. Zavedam pa se, da imamo pri nas določeno tradicijo za zmagovite ekipe," je dodal Curry: "Zagotovo se bomo odločili tako, kot bo prav za nas kot ekipo."

Bojevniki iz Oaklanda so najboljši v ligi NBA. | Foto: Getty Images Bojevniki iz Oaklanda so najboljši v ligi NBA. Foto: Getty Images

Drugače so ravnali v Pittsburghu. Odločili so se, da Trumpu ne bodo dali košarice, zato bodo Pingvini, če jih bodo povabili, v Belo hišo tudi prišli. "Pittsburgh Penguins ne bi nikoli zavrnili vabila za obisk Bele hiše. Če nas bodo povabili, bomo šli tja kot ekipa," je dejal izvršni direktor David Morehouse v pogovoru za časnik Pittsburgh Post-Gazette.

Pingvini iz Pittsburgha so ubranili naslov najboljšega v ligi NHL. | Foto: Reuters Pingvini iz Pittsburgha so ubranili naslov najboljšega v ligi NHL. Foto: Reuters

Dodal je, da zavrnitev vabila ni način izražanja morebitnega nestrinjanja s politiko predsednika Trumpa. "Spoštujemo funkcijo predsednika ZDA. Če si nasprotnik politike ameriškega predsednika, pa lahko to pokažeš na druge načine," je o zavrnitvah povabil še dejal Morehouse.

Ne spreglejte