Brazilci po podaljšku premagali Slovenijo

Slovenija je v 2. krogu Telemachovega turnirja proti Braziliji nadoknadila 19 točk zaostanka, a izgubila po podaljšku (84:88).

Objavljeno
22. avgust 2014 18.10
kosarka
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Slovenska košarkarska reprezentanca je v drugem krogu Telemachovega turnirja v Stožicah po podaljšku izgubila proti Braziliji (84:88).

Gostitelji turnirja so navkljub pomoči kapetana Gorana Dragića morali priznati premoč Brazilcem, na tekmi pa so prikazali dva povsem različna obraza. V prvem polčasu so zadeli le enega izmed enajstih metov za tri točke in v zadnjih petih minutah dosegli le dve točki, tako da so na odmor odšli z zaostankom 29:43.

Drugi del je bil povsem v znamenju Slovenije, ki se je po zaostanku z 29:48 povsem približala južnoameriški reprezentanci (50:52), razpoložena Klemen Prepelič in Goran Dragić pa sta na začetku zadnje četrtine zadela po eno trojko in poskrbela za preobrat (56:54). A tudi serija trojk ni zadostovala za zmago, saj so Brazilci v zadnjih šestih minutah nadoknadili osem točk zaostanka (54:62) in prek Tiaga Splitterja izsilili podaljšek (74:74), ki so ga dobili s 14:10.

»V prvem polčasu smo imeli preveč izgubljenih žog in prevečkrat so nas kaznovali. Bili so tudi zelo agresivni in smo to plačali. Spet smo imeli nenormalno slab začetek tretje četrtine. Napake v obrambi, izgubljena žoga na sredini ... Tega si ne smemo privoščiti in zato smo morali loviti 19 točk. Nato sem poslal mladega Nikoliča, z agresivnostjo na žogi smo malo zaživeli, zadeli nekaj težkih trojk. Vse pa je posledica dobre obrambe. Trojke so zelo nalezljive in smo imeli kar nekaj srečnih metov. Potem pa smo jim nerazumljivo in neumno podarili zmago. V minuti odmora smo se vse dogovorili, a težava je bila pred tem njihova trojka. Skratka, spet veliko neumnosti, ki si jih proti tako dobri ekipi ne smemo privoščiti,« je tekmo komentiral domači selektor Jure Zdovc.

V slovenski reprezentanci je bil najboljši strelec Klemen Prepelič z 19 točkami (za tri 6/8, za dve 0/1, prosti meti 1/2), kapetan Goran Dragič pa je prispeval 18 točk, 7 podaj in 4 skoke. Pri Braziliji je bil najučinkovitejši Tiago Splitter z 18 točkami.

Slovenski košarkarji bodo pripravljalni turnir v Ljubljani sklenili z jutrišnjo tekmo proti Litvi (20.05), nato pa jih pred začetkom svetovnega prvenstva čaka le še obračun z ZDA (26. avgust).

Gogi razigraval soigralce, Zoki in Slokar polnila koš

Slovenska reprezentanca je tekmo začela v postavi Alen Omić, Domen Lorbek, Zoran Dragić, Uroš Slokar in Goran Dragić. Slednji je, kot se za kapetana spodobi, vodil slovensko igro in v prvih štirih minutah vknjižil tri podaje, za koše pa sta v glavnem skrbela njegov brat Zoran in Slokar, ki sta dosegla 8 izmed prvih 10 točk Slovenije (10:5).

Gostitelji so imeli v osmi minuti prednost treh točk (14:11), nato pa je sledila manjša nezbranost v napadu. Klemen Prepelič in Miha Zupan sta izgubila po eno žogo, kar je Brazilija kaznovala s tremi zaporednimi točkami. Rafael Hettsheimeir je imel v zadnji minuti priložnost, da svoji reprezentanci zagotovi vodstvo, vendar pa je zadel le enega od dveh prostih metov, tako da se je prva četrtina končala z neodločenim izidom 14:14.

Slovenci odpovedali ob koncu druge četrtine

Brazilci so dobro izkoristili premor med četrtinama, saj so po povratku dosegli dva zaporedna koša za vodstvo z 18:14, tako da je Jure Zdovc po manj kot minuti nadaljevanja zahteval minuto odmora. Ta ni imela želenega učinka, saj so Južnoameričani še najprej nadzorovali ritem in v 12. minuti vodili s šestimi točkami razlike (23:17).

Slovenci so tudi po dveh minutah nadaljevanja zaostajali za šest (22:28), ko sta Domen Lorbek in Zoran Dragić poskrbel za približanje (27:28). Varovanci Jureta Zdovca so nato povsem odpovedali in v zadnjih petih minutah dosegli vsega dve točki, kar je Brazilija izkoristila z delnim izidom 15:1 in povedla za petnajst (43:28), izid polčasa pa je bil 43:29.

Domačini »stopili« visoko vodstvo Brazilije

Drugi polčas ni prinesel spremembe moči na parketu. Brazilci so v prvih 49 sekundah dosegli pet točk za vodstvo +19 (48:29), nezadovoljni Zdovc pa je njihov nalet ustavil z minuto odmora.

Njegovi varovanci so dobro izkoristili premor in s sedmimi zaporednimi točkami zmanjšali zaostanek na dvanajst. Strelski niz je začel Goran Dragić s tremi točkami, sledila sta uspešna prosta meta Alekseja Nikoliča, za konec pa je Omić izkoristil podajo »Gogija« in znižal na 36:48.

Slovenci so začutili svojo priložnost in so bili iz minute v minuto bližje brazilski reprezentanci. Domen Lorbek je v 28. minuti zadel trojko za 41:50, nato je v osredje stopil Klemen Prepelič in dosegel sedem od zadnjih devetih točk domače reprezentance, ki je po tretji četrtini zaostajala le še za dve (50:52).

Slovenija s trojkami pobegnila, Brazilci izsilili podaljšek

Gostitelji so tudi v zadnji četrtini zadržali odlično igro. Prepelič je v 32. minuti zadel svojo tretjo trojko na tekmi (53:56), nato pa je bil za tri točke uspešen še Goran Dragić in Slovenija je znova vodila (56:54). Brazilci so bili v vse večjem krču in so slovenski niz želeli prekiniti z minuto odmora, a neuspešno. Kapetan Goran Dragić je zadel trojko od table, svoje pa je s peto trojko pristavil še Prepelič (62:54).

Brazilci so v končnici tekme prikazali borbeno igro in se v 39. minuti približali le na dve točki (69:71), na drugi strani pa je s šesto trojko odgovoril Prepelič. Veselje slovenskih košarkarjev je bilo le kratko, saj so tudi Brazilci zadeli trojko (72:74), nato pa tudi izsilili podaljšek. Anderson Varejao je 19 sekund pred koncem zgrešil oba prosta meta, vendar je dobil skok v napadu, njegov soigralec Splitter pa je zadel za 74:74.

Gostje dobro začeli podaljšek in dobili tekmo

Po izenačenem rednem delu je sledil podaljšek. Brazilci so se nanj dobro pripravili, saj so dosegli šest zaporednih točk in v 43. minuti vodili za sedem (86:79), Slovenci pa so se le minuto kasneje približali na dve (84:86).

Konec tekme ni potekal po željah domačih gledalcev, saj sta Varejao in Hilario zadela po en prosti met (88:84), Slovenija pa se je po minuti odmora obrnila na Prepeliča, ki je prejel blokado. Brazilec Marcus Vinicius de Souza je na drugi strani zgrešil dva prosta meta, vendar pa je bil neuspešen tudi Klobučar in tekma je bila odločena.

 

Telemachov turnir, drugi krog

Slovenija - Brazilija 84:88 (14:14, 15:29, 21:9, 24:22; 10:14) * po podaljšku

Litva - Iran 80:67 (21:11, 17:20, 18:18, 24:18)

(Pocius 12, Kuzminskas 11; Nikkhah 15, Hadadi in Jamshidi po 12)