Po obisku Malezije boste pri nas še dolgo časa pogrešali potegnjeni čaj - teh tarik.
Črni čaj ceylon z dodatki
Nacionalna pijača Malezije je pripravljena iz črnega čaja, kondenziranega ali evaporiranega mleka, izurjeni pripravljavci pa ga »vlečejo« oziroma prelivajo iz ene v drugo skodelico, ki jih držijo tudi po meter vsaksebi, dokler na njem na vrhu ne ostane gosta pena. Tajski ledeni čaj je temu potegnjenemu čaju podoben, a nikakor ne enak, čeprav ga v naših krajih morda celo najbolje nadomesti. Praviloma gre sicer pri njem za črni čaj ceylon z dodatki, kot so zvezdasti janež, tamarindina semena in druge začimbe, pripravi pa se z veliko sladkorja in prav tako s kondenziranim in evaporiranim mlekom. Praviloma je postrežen z ledom, v državi izvora pa velikokrat kar v plastičnih vrečkah, iz katerih Tajci med hojo radi pijejo vse svoje pijače. Njegovo sorodstvo je gotovo tudi začinjen čaj masala, ki izvira iz Indije.
Zvezdasti janež spominja na sladki koren
Zvezdasti janež je posušen plod zimzelenega drevesa, ki izvira iz Vietnama in Kitajske. Po okusu spominja na janež, saj najdemo v obeh isto učinkovino, a z janežem ni v sorodu. Po okusu spominja na sladki koren in klinčke, v kulinariki pa se uporablja tako za začinjanje tradicionalnih jedi, kot je čaj birjani in masala, kot za industrijsko pridobivanje pijač, kot so sambuca, pastis in absint, kjer zamenjuje pravi janež. Zvezdasti janež je dodan tudi tradicionalnima azijskima mešanicama začimb - garam masali in kitajski mešanici petih začimb (five spice). Zaradi njegovih zdravilnih učinkovin ga farmacevti dodajajo zdravilom proti prehladu in gripi, krepi pa tudi imunski sistem. Tako kot janež tudi zvezdasti janež zaradi anetola deluje ugodno na prebavo otrok in blaži kolike, pri odraslih pa sindrom razdražljivega črevesja ter spodbuja prebavo beljakovin in maščob.
Sestavine:
6 čajnih žličk črnega čaja ceylon
1 l vode
četrt čajne žličke sode bikarbone
2 stroka kardamoma
1 cimetova palčka
2 zvezdasta janeža
4 jedilne žlice medu
250 ml kokosovega mleka
led
Eno od različic tajskega ledenega čaja pripravite tako, da v liter vode dodate četrt čajne žličke sode bikarbone in v filtru šest čajnih žličk črnega čaja, najbolje vrste ceylon, ter začimbe - zvezdasti janež, cele stroke kardamoma in cimetovo palčko. Po štirih minutah odstranite čaj in začimbe, dodajte štiri velike zvrhane žlice medu in ohladite. Hladnega prelijete prek polnega kozarca ledu in dodajte kokosovo mleko. Premešajte.
Več receptov na povezavi Weekend kuhar na dopustu