Evropsko prvenstvo

Tako blizu, a tako daleč: Slovenci neodločeno s Čehi

J.P./STA
24. 1. 2018, 17.27
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 18.51
Deli članek:

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi zadnjega kroga drugega dela evropskega prvenstva v Varaždinu igrala neodločeno s Češko 26:26 (11:12).

M24
Slovenci so veljali za favorite.

Izbrancem slovenskega selektorja Veselina Vujovića se je ob ugodnem razpletu zadnjih tekem in morebitni današnji zmagi celo nasmihala uvrstitev v polfinale, a njihove načrte so pokvarili Čehi. Po neodločenem izidu so se vsi slovenski načrti na Hrvaškem povsem sesuli in je že končala nastope na zaključnem turnirju stare celine. V skupinskem delu v Zagrebu je premagala Črno goro, igrala neodločeno z Nemčijo ter izgubila z Makedonijo, v drugem delu v Varaždinu pa premagala Španijo, igrala neodločeno s Češko ter izgubila proti Danski. Njena končna uvrstitev bo znana po obeh današnjih tekmah med Makedonijo in Dansko ob 18.15 ter Španijo in Nemčijo ob 20.30 in drugih tekmah v zagrebški skupini I.

* Arena Varaždin, gledalcev 2873, sodnika: Fonseca in Santos (oba Portugalska).
* Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek, Verdinek, Marguč 5 (3), Kavtičnik 5, Janc, Potočnik 2, Cingesar 3, Zarabec 5, Bezjak 2, Žabič 1, Mačkovšek 1, Mlakar 1, Leban, Suholežnik 1.
* Češka: Mrkva, Galia, Hrstka 1, Bečvar 2, Landa, Horak 1, Kotrč, Kašparek 4, Stehlik, Šlachta, Petrovsky, Zdrahala 9 (2), Čip 5, Svitak, Mubenzem 3, Zeman 1.
* Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Češka 2 (2).
* Izključitve: Slovenija 4, Češka 12 minut.
* Rdeča kartona: Štehlik (19.), Petrovsky (30.).

Slovenskih privržencev zgodnji termin današnje tekme ni odvrnil od prihoda v Varaždin, okoli 1000 slovenskih gledalcev je od prve minute glasno spodbujalo svoje ljubljence. Vujović se je po napornem dvoboju s Španci odločil, da bo Čehe, ki so imeli po torkovi večerni tekmi s Španci na voljo še manj odmora kot Slovenci, lomil postopoma.

Njegova uvodna postava - vratar Matevž Skok, krilna igralca Blaž Janc in Darko Cingesar, krožni napadalec Blaž Blagotinšek  in zunanji igralci Marko Bezjak, Gregor Potočnik in Žiga Mlakar, slednjega je v obrambi menjal Igor Žabič - pa je imela uvodoma gromozanske težave z motiviranimi Čehi, po osmih minutah so si pridelali zaostanek treh golov (3:6).

Vujović je hitro posegel po prvih menjavah, nerazpoloženega Skoka je zamenjal s torkovim junakom Urhom Kastelicem, a to ni spremenilo razmerja moči na igrišču. Slovenska klop je že po enajstih minutah igre - pri zaostanku 4:8 - zahtevala prvo minuto odmora in po njej v "ogenj" poslal Vida Kavtičnika in Boruta Mačkovška. Po vstopu obeh "prvokategornikov" je slovenska obramba malce pridobila na moči, a napad je imel še vedno velike težave na češko postavitev 6-0.

Rdeči karton Jana Štehlika v 19. minuti, potem ko je grobo zaustavil Marka Bezjaka, ni spremenila razmerja moči na igrišču, Čehi so z igralcem manj na igrišču dosegli kar dva gola in Slovencem v 21. minuti ušli na pet golov (7:12).

Visok zaostanek je vendarle predramil Vujovićeve fante, od 21. do konca polčasa sploh niso prejeli gola, po delnem izidu 4:0 - pri tem so imeli velikanske težave v napadu, čeravno je Miha Zarabec nekoliko poživil napad - so se tekmecem približali na gol zaostanka (11:12), Čehi pa so za nameček do konca tekme ostali še brez enega stebra svoje obrambe, tudi za Leosa Petrovskyja je bil usoden grob prekršek nad Bezjakom.

Slovenski rokometaši so v drugi polovici skušali zlomiti odpor trdovratnih Čehov, ki so hit letošnjega zaključnega turnirja na Hrvaškem. Z agresivno obrambo na meji izključitve in hitro žogo so v 36. minuti po golu Zarabca prvič na dvoboju povedli s 15:14.

A Čehi niso vrgli puške v koruzo, tudi v nadaljevanju so kljubovali Vujovićevim fantom in jim v 41. minuti znova ušli na dva gola (16:18). Češkega naleta ni ustavila niti slovenska minuta odmora, v 44. minuti se je zaostanek Zarabca in druščine podvojil (16:20).

V slovenski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Vid Kavtičnik in Gašper Marguč, oba sta dosegla po pet golov.

V kritičnih in prelomnih trenutkih dvoboja so slovenski rokometaši vendarle pokazali svojo moč. Med 44. in 49. minuto so naredili delni izid 4:0 in tekmo postavili v začetno izhodišče (20:20), v izjemno živčnem zadnjem delu razburljivega dvoboja pa v 53. minuti po golu Gašperja Marguča s sedemmetrovke znova povedli s 23:22.

V sami končnici je Zarabec pet minut pred koncem prvič na dvoboju soigralce popeljal do vodstva +2 (25:23), a te prednosti niso zadržali do konca tekme. Čehi so jih v 58. minuti ponovno ujeli in izenačili na 28:28, v izjemno dramatični in živčni končnici pa slovenski rokometaši niso uspeli zabiti zmagovitega gola. Še več, v zadnjih trenutkih jim je celo grozil poraz, a so bili tudi Čehi nezbrani in ostalo je pri neodločenem izidu.