Šport
59 ogledov

Hamilton le še zmago od Prosta

VN ZDA Austin
1/7
EPA
Britanec Lewis Hamilton je zmagovalec dirke formule 1 za VN Amerike v Austinu.

Drugo mesto je za Lewisom Hamiltonom osvojil njegov moštveni sotekmovalec pri Mercedesu Nemec Nico Rosberg, ki je tako v skupnem vodstvu svetovnega prvenstva izgubil le nekaj točk in je vse bližje naslovu prvaka za sezono 2016. Tretji je bil v Teksasu Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull).

Zmaga je bila za Britanca sicer jubilejna, saj je postavil nov mejnik in se 50. v karieri veselil prvega mesta na dirki. Na večni lestvici najboljših vseh časov tako le še za eno zmago zaostaja za Francozom Alainom Prostom na drugem mestu, na prvem je nedosegljiv Nemec Michael Schumacher z 91. Četrti na tej lestvici je Nemec Sebastian Vettel z 42 uspehi. Med še aktivnimi dirkači je Španec Fernando Alonso z 32 zmagami na šestem mestu, Rosberg pa s 23 zmagami na 12. mestu. Hamilton je sicer na prizorišču v Teksasu zmagal že četrtič.

Britanec je imel pred tokratno dirko še štiri priložnosti za naskok na vrh skupnega seštevka, vendar je imel Rosberg precej boljše izhodišče. V Austin je prišel s 33 točkami naskoka, zdaj se je prednost sicer nekoliko zmanjšala, toda do konca je tudi dirka manj. Če bosta oba v takšnem vrstnem redu končala tudi preostale tri letošnje dirke, se bo prvega naslova v karieri veselil Nemec. Po današnji dirki je razmerje v točkah med Nemcem in Britancem 331-305. Vsi drugi tekmeci nimajo več niti teoretičnih možnosti, da bi se vmešali v interni boj obeh dirkačev Mercedesa za naslov.

Sam začetek sicer ni potekal po Rosbergovih željah, saj je na startu zaspal in zdrsnil na tretje mesto, medtem ko je Hamilton izkoristil svoje najboljše startno mesto in povedel. Medtem ko je imel Britanec malo dela z ohranjanjem prvega mesta, se je moral Rosberg bolj potruditi, da je prišel na drugo. Pri tem pa so mu nekoliko pomagali tudi tekmeci, saj je mladi as Red Bulla Max Verstappen dirko končal predčasno, še bolj slabe volje pa je bi po svojem postanku Ferrarijev drugi dirkač Finec Kimi Räikkönen, saj je po zadnjem postanku s seboj odpeljal del orodja za menjavo pnevmatik, pozneje pa moral odstopiti.

Pred koncem dirke sta bila tako oba Mercedesa tam, kjer so ju vsi pričakovali in kamor sta se napovedala že po treningih in kvalifikacijah. Internega boja tokrat ni bilo, razlika je bila le prevelika, a Rosbergu navsezadnje niti ni treba pretirano tvegati in se spuščati v dvoboje s Hamiltonom, saj mu zadoščajo tudi le druga mesta.

"Super dirka, lepo je voziti pred takšnimi navijači. Opravili smo izredno delo, hvala vsem v ekipi. Ne predajam se, upam, da bom lahko zmagoval tudi na preostalih dirkah, potem pa bomo videli," je dejal zmagovalec Hamilton. "Na startu nisem bil najboljši, tako da je drugo mesto v teh okoliščinah čisto v redu. A o naslovu še ne razmišljam," kljub drugemu mestu ni bil razočaran nemški dirkač.

Po ameriški dirki bodo do konca sezone na sporedu še tri, v Mehiki, Braziliji in Abu Dabiju. Mehiška dirka bo na sporedu že čez en teden. Rosberg si lahko že tam zagotovi naslov prvaka: če bo zmagal in Hamilton ne bo boljši kot deseti, bo sezona 2016 končana že v Ciudad de Mexicu.

Izidi (56 krogov, 308,405 km):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           1:38:12,618
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)                  + 4,052
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)                  19,692
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                    43,134
5. Fernando Alonso (Špa/McLaren)              1:33,953
6. Carlos Sainz ml (Špa/Toro Rosso)            1:36,124
7. Felipe Massa (Bra/Williams)                       1 krog
8. Sergio Perez (Meh/Force India)                   1 krog
9. Jenson Button (VBr/McLaren)                     1 krog
10. Romain Grosjean (Fra/Haas)                     1 krog

SP skupno (18):
1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)               331
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)              305
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)               227
4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                177
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                   170
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)               165
7. Sergio Perez (Meh/Force India)                84
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams)                    81
9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)           54
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren)             52

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.