Šport > Nogomet
16 ogledov

Fenomenalen zadetek Garetha Bala odločil finale

Messi Real Madrid Barcelona Liga BBVA El Clasico Španija liga prvenstvo
1/18
EPA
Zadnji letošnji El Clásico je odločal o dobitniku pokala za zmagovalca španskega kraljevega pokala, dobil pa ga je Real Madrid z 2:1 in se tako še 17. veselil te lovorike.

Finale španskega kraljevega pokala ne bi bil pravi, če se ne bi v njem udarila stara rivala Barcelona in Real Madrid. Medtem ko v državnem prvenstvu oba kluba gledata v hrbet odličnemu Atléticu, sta se oslabljena velikana med seboj udarila za pokalno trofejo. Real brez Cristiana Ronalda pa se je izkazal za boljšega tekmeca od obrambno šibke Barçe in se veselil pokala po zmagi z 2:1. S tem so zadali boleč udarec Kataloncem, za katere je bila to najverjetneje zadnja priložnost za lovoriko v tej sezoni. 

Prav zato so verjetno nogometaši Barcelone odločno začeli tekme in nekajkrat nevarno poizkušali s podajami v kazenski prostor Reala. Madridčani pa so bili tisti, ki so prvič nevarneje sprožili, a je Angel Di Maria po prodoru po levi strani sreljal mimo vrat nasprotnika. Še nekoliko lepša priložnost se je minuto kasneje ponudila Garethu Balu, a je Javier Mascherano dovolj blokiral strel, da je ta prav tako zletel mimo vrat Joseja Manuela Pinta

Barceloni posest, Realu priložnosti

Barcelona - Real Madrid | Avtor: Reuters Reuters
Ko je Dani Alves ob napadu Barçe izgubil žogo in s tem omogočil protinapad Realu, pa za Katalonce pomoči ni več bilo. Po nekaj lepih podajah je bil Angel Di Maria tisti, ki se je znašel v priložnosti za zaključek in ob precej slabem posredovanju Pinta se je veselil vodilnega zadetka na tekmi. Katalonci so po prejetem zadetku znova začeli pretiti vratom Ikerja Casillasa, a so bili v svojih poizkusih neuspešni. 

Barcelona je morda res prevladovala v posesti žoge, ponovno pa se je to izakazalo za nepomembno. real je bil še naprej nevarnejši, konkretnejši in je drseči start Jordija Albe je rešil katalonska vrata po poizkusu Isca. Nekaj minut pred koncem prvega polčasa je žoga na robu kazneskega prostora Reala prišla na nogo Lionelu Messiju, ta pa je streljal mimo vrat in prvi polčas se je končal s prednostjo kraljevega kluba.  

Vratnica in sodnik rešila Pinta

Drugi polčas se je začel z lepim prodorom Garetha Bala, ki pa je žogo nato poslal zgolj v zunanji del mreže. Čeprav Katalonci krvavo potrebujejo zadetek, mu niti blizu niso prišli v prvem delu drugega polčasa, nekoliko nevarneje je z razdalje streljal le Marc Bartra, a ni uspel ukaniti panskega reprezentančnega vratarja. 

Na drugi strani pa bi Pinta najprej skoradja premagal Karim Benzema, a je blaugrano rešila ob pomoči vratarja rešila vratnica. Po sledečem kotu pa nova nevarnost in celo zadetek, ki pa je bil razveljavljen zaradi prekrška Valižana Bala nad Barceloninim vratarjem. Nato pa je sledilo nekaj, kar je verjetno pričakoval le malokdo.

Casillas šele v finalu prejel prvega

Barcelona je imela na voljo enega od številnih kotov, tokrat pa je podaja v kazenski prostor našla glavo visokega Marca Bartraja, ki je z lepim strelom kot prvi v letošnjem kraljevem pokalu premagal zimzelenega Ikerja Casillasa. Zadetek je napihal nekaj vetra v katalonska jadra in galaktiki so bili lahko zelo veseli, da podaja Danija Alvesa pred njihov gol ni našla končnega naslovnika. 

Real Madrid  | Avtor: Reuters Reuters
Napadalna igra blaugrane na drugi strani pušča precej praznega prostora, kar bi skorajda izkoristil Luka Modrić, a je izkušenega Pinta ponovno rešila vratnica. Ponovno pa ni bilo rešitve, ko je kot brzovlak v napad žogo potegnil Gareth Bale. Nekdanji nogometaš Tottenhama je brez težav prešprintal Bartraja in nato kljub ne najbolj ugodnemu položaju našel luknjo med Pintom in golom ter Real nekaj minut pred koncem vrnil v prednost. 

Barcelona kljub temu še ni rekla zadnje in Neymar je bil tisti, ki se je znašel v imenitni priložnosti, a ponujenega ni izkoristil, temveč nastreljal zgolj okvir vrat, odbitek pa je v slogu ujel Casillas. Barcelona je v zadnjih minutah vse stavila na napad, njihov juriš pa je naletel zgolj na beli zid. Real Madrid je tako s prvo letošnjo zmago na El Clasikih postal pokalni zmagovalec in zadal še en velik udarec Barceloni, ki je v dobrem tednu dni izgubila praktično vse možnosti za kakšno lovoriko. 

Španski kraljevi pokal, finale:

Barcelona : Real Madrid 1:2 (0:1)
Bartra (69); Di Maria (11), Bale (85)

Postavi

Barcelona: Pinto; Alves, Bartra (od 87. Sanchez), Mascherano, Alba (od 45. Adriano); Busquets, Xavi, Iniesta; Fàbregas (od 60. Pedro), Messi, Neymar

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrão; Alonso, Modrić, Isco (od 89. Casemiro), Di Maria (od 86. Illaramendi), Bale; Benzema (od 91. Varane)

Sodnik: Mateu Lahoz (Valencia)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.