Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tokrat na ta dan izpostavlja pomen zdravih tal za pridelavo varne in kakovostne hrane. Ministrstvo obvešča, »da je v zadnjih desetletjih izginilo več rodovitnih tal kot kadar koli prej, in ob dejstvu, da se ta trend nadaljuje, je ozaveščanje in širjenje znanja o pomenu tal za vse človeštvo in o posledicah njihove degradacije naša skupna dolžnost«. Ob uživanju klasičnega slovenskega zajtrka, kruha z maslom in medom, ki mu obvezno pripada vsaj nekaj požirkov mleka, se vsaj v petek spomnimo na tla pod nogami ter na kmetijske površine kot temelj in pogoj za pridelavo kakovostne hrane.
Na kruh maslo in med, v skodelico mleko
Tretji petek v novembru je že od leta 2012 razglašen za dan slovenske hrane. Letos bo to v petek, 16. novembra. Dogajanje bo spremljal že utečen projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ko otrokom v vrtcih in osnovnih šolah postrežejo zajtrk z živili iz lokalnega okolja.