Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
27. 5. 2017,
21.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Darko Milanič Zlatko Zahović Milivoje Novakovič Marcos Tavares

Sobota, 27. 5. 2017, 21.07

6 let, 7 mesecev

Reportaža

Pragmatična proslava v Ljudskem vrtu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
maribor krško krsko 1 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kako so v Mariboru v svojem Ljudskem vrtu proslavili 14. naslov slovenskega nogometnega prvaka?

To, kar so postali že pred tremi tedni, so v Mariboru v soboto še proslavili. Naslov prvaka, še 14. v zgodovini kluba. Prvega po eni sezoni brez naslova, v prejšnji sezoni jim ga je vzela Olimpija. Ta se je zdela še pozimi, ko sta bila velika tekmeca skupaj na vrhu lestvice, velik konkurent, a na koncu so Ljubljančani za Mariborčani zaostali kar za 13 točk.

Daleč od tega, da je Maribor navduševal, a Olimpija, še bolj pa preostali tekmeci v slovenskem prvenstvu, tokrat niso bili dostojen nasprotnik. Vijoličasti nogometni stroj, ki je v zadnjih časih pogosto zakašljal, Maribor do zadnjega kroga zmage ni poznal (pre)dolgih pet prvenstvenih tekem zapored, je v prvi prestavi privozil do edinega cilja, ki ga je pred začetkom sezone imel.

Pokal za naslov prvaka prinesti nazaj tja, kamor spada. V dom prvakov, kot ponosno pravi veličasten grafit, narisan na severovzhodnem delu štadiona Ljudski vrt.

Fotogalerija Grege Valančiča:

Fotogalerija
1 / 24

Začelo se je že okoli poldneva

Na njem se je tokrat zbralo približno sedem tisoč po večini v vijoličasto opravo opremljenih navijačev, ki je prišlo pozdravit nove prvake. Za kakšnega navijača več so zagotovo poskrbele tudi cene vstopnic. Pri Mariboru so jih tokrat prepolovili. Še pred začetkom tekme, od 12. ure naprej, so se družili na južni ploščadi štadiona. V idiličnem, poletnem vremenu, pijače in jedače ni manjkalo. Veselja prav tako ne.

Mariboru je bilo vseeno, Krškemu še zdaleč ne

Nekaj minut pred 17. uro se je začelo dogajanje na zelenici štajerskega nogometnega svetišča. Vzdušje je bilo dobro, a daleč od tistega, kar smo prejšnji teden spremljali na Reki Mariborčana Matjaža Keka. Pa tudi daleč od vzdušja, ki smo ga bili v Mariboru vajeni ob nekaterih priložnostih v preteklosti. Bilo je, če si sposodimo besednjak mariborskega trenerja, bolj pragmatično.

Po letu dni se je naslov vrnil v Maribor. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po letu dni se je naslov vrnil v Maribor. Foto: Grega Valančič/Sportida

Približno takšna je bila tudi predstava nogometašev Maribora in Krškega. Za prvega tekme v zadnjem času nimajo več tekmovalnega pomena oziroma so, kot je njegov športni direktor precej podcenjevalno povedal pred časom, prijateljskega. Za drugega je veljalo povsem nasprotno. Upal je, da bo na osmem mestu ohranil točko prednosti pred Aluminijem, ki je gostoval pri Olimpiji, in se izognil dodatnim kvalifikacijam za obstanek.

Luka Zahović ostal brez krone in poslušal žvižge

Igra Maribora je bila daleč od tistega, kar bi pričakovali od prvaka. V prvem polčasu le priložnost Marcosa Tavaresa in, praktično ob koncu polčasa, gol Dina Hotića, ki je zadel po strelu z roba kazenskega prostora. Tik za tem je glavni sodnik Miran Bukovec pokazal proti garderobam. Nogometaši Krškega niti niso odšli proti sredini, ampak se takoj napotili na odmor.

Maribor je slavil z golom Dina Hotića. | Foto: Grega Valančič/Sportida Maribor je slavil z golom Dina Hotića. Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugem delu igre je Maribor nadaljeval neatraktivno igro, Krčani so bili celo nevarnejši in celo zatresli vratnico, a so vijoličasti tekmo, pa tudi sezono, vseeno mirno pripeljali do konca. Za takšno predstavo so si domači nogometaši prislužili tudi nekaj žvižgov s tribun. Tarča je bil predvsem Luka Zahović, ki je še na sedmi tekmi zapored ostal brez zadetka. In tudi brez naslova najboljšega strelca prvenstva, 15 golov pač ni bilo dovolj. Strelski kralj je postal Afričan v vrstah velenjskega Rudarja John Mary, ki je dosegel 17 golov.

Na koncu so bili zadovoljni oboji

Zadovoljni so bili po koncu oboji. Mariborčani zato, ker so dočakali konec sezone, ki se je zelo vlekla. Krčani zato, ker jih je iz Ljubljane dočakala sijajna vest. Aluminij je izgubil. Še drugič zapored so obstali med slovensko nogometno elito.

Še par trenutkov pred koncem tekme so nekateri navijači Maribora, ki so ob zelenici čakali na konec, ko bodo lahko s teles svojih ljubljencev vzeli kose športne opreme za spomin, vstopili na igrišče in poskrbeli za zmedo. Po krajši prekinitvi in prošnjah uradnega napovedovalca tekme so se umaknili, počakali še minuto, dve, potem se je začelo. Majice, hlačke, tudi nogometni čevlji ... Vse je šlo za med.

Mariborčani bodo imeli kratek dopust. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani bodo imeli kratek dopust. Foto: Grega Valančič/Sportida

Novopečeni reprezentant je ostal brez počitnic

"Vesel sem, da smo oboji zadovoljni," je na novinarski konferenci takoj po tekmi govoril Darko Milanič in s tem seveda mislil na nogometaše Krškega, ki so obstali v ligi. "S sezono sem zadovoljen, zelo zadovoljen," je še povedal trener, ki je osvojil še peti naslov prvaka. "Današnje slavje je sladko, a še bolj sladko je to, kako smo si ga priborili na igrišču," pa je povedal njegov varovanec Matej Palčič, ki je prvič prvak.

Novopečeni reprezentant, ki ga že v četrtek čakajo treningi s selektorjem Srečkom Katancem praktično ne bo imel počitnic. Že 10. junija Mariborčane namreč čaka začetek priprav na novo sezono. "Ne, saj je že dosti počival med sezono," je na vprašanje, ali bo Primorcu namenil kak dan počitka, odgovoril trener Milanič in se zasmejal.

Potem se je dogajanje preselilo na oder na južni tribuni štadiona. Pred vrhuncem dneva, dviga pokala visoko v zrak, so se na njem predstavili tudi kadeti Maribora, prav tako državni prvaki, ki naj bi v prihodnosti, vsaj nekateri med njimi, nosili glavno breme tudi med člani.

Po tekmi je sledilo prešerno slavje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po tekmi je sledilo prešerno slavje. Foto: Grega Valančič/Sportida

Župana so izžvižgali, potem je zapel

Ko je na oder prišel župan Maribora dr. Andrej Fištravec, so ga številni navijači pod odrom izžvižgali. "Bo. Jutri, pojutrišnjem," se je diplomatsko izognil odgovoru na vprašanje, kdaj bo dokončan štadion Ljudski vrt, ki je bil pred leti le delno dokončan, s tem pa poskrbel, da je bilo žvižgov na njegov račun še več. Vsaj malo se je odkupil nekaj trenutkov pozneje, ko je začel prepevati eno izmed mariborskih navijaških pesmi.

Predsednik je poskrbel za smeh

Za njim je prišel še predsednik NK Maribor in poskrbel za malo smeha. "Veste, koga ima najraje moja tašča? Dareta Vršiča. Veste, kdo je v Mariboru najbolj všeč moji ženi? Luka Zahović. Veste, koga ima najraje moja hčer? Jasmina Handanovića. In še za konec. Vas zanima, kdo je najbolj všeč meni?" je vprašal Drago Cotar in pustil nekaj trenutkov za premislek. "Jaz!" je odgovoril in pošteno nasmejal prisotne.

Legenda kluba - Marcos Tavares | Foto: Grega Valančič/Sportida Legenda kluba - Marcos Tavares Foto: Grega Valančič/Sportida

Za vrhunec dneva je poskrbel Marcos Tavares

Potem so na oder eden za drugim začeli stopicati glavni junaki. Nogometaši Maribora in strokovno vodstvo. Napetost je naraščala vse do trenutka, ko je iz rok predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića pokal za naslov prvaka visoko v zrak dvignil ljubljenec navijačev, kapetan in najboljši strelec v zgodovini Maribora Marcos Tavares.

Konfeti so leteli, petarde so pokale, začel se je ognjemet in prepevanje navijaških pesmi, ki bo, vsaj pri nekaterih, trajalo dolgo v noč.

Zakaj se je umaknil Zlatko Zahović?

Medtem se je Zlatko Zahović, ki se je tokrat povsem umaknil iz središča pozornosti - na odru ga sploh niso najavili, tekmo si je ogledal daleč od televizijskih kamer, na tribuni -, verjetno praskal po glavi in razmišljal, kaj narediti, če oziroma ko se bodo od Maribora poslovili nekateri nosilci igre, ki jim čez nekaj dni potečejo pogodbe. Dare Vršič in Milivoje Novaković sta prva med njimi ...

Ne spreglejte