Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
12.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije Paul Verhoeven Isabelle Huppert Cannes Oskarji zlati globusi francoski film posilstvo priredba film televizija triler

Sreda, 26. 7. 2017, 12.28

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Ona (Elle)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ona

Drzna žanrska zmes Paula Verhoevna (Prvinski nagon) z Isabelle Huppert v koži enigmatične ženske, ki noče pristati na vlogo žrtve posilstva. Najbolj provokativen film lanskega Cannesa in dobitnik globusov za najboljši tujejezični film ter najboljšo glavno igralko v drami.

Francija, Nemčija, Belgija/2016/125 min.
Režija: Paul Verhoeven
Igrajo: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira, Judith Magre
Žanr: Psihološki dramatičen triler
Ocena IMDb: 7,2/10

Michèle, uspešna direktorica podjetja za razvoj računalniških iger, se zdi neuničljiva tako v ljubezni kot v poslovnem življenju. Nekega večera pa jo v lastnem domu napade in posili zamaskiran neznanec.

Michèle se odloči, da bo napadalca izsledila sama. Ko mu naposled stopi na prste, se z njim zaplete v nevarno, a vznemirljivo igro, ki lahko vsak trenutek uide izpod nadzora.


Nagrade in festivali: Cannes. Zlati globus za najboljši tujejezični film in najboljšo igralko. Nominacija za oskarja za najboljšo igralko. Nagrada združenja ameriških filmskih kritikov za najboljši tujejezični film. Nominacije Evropske filmske akademije za najboljši film, igralko in režiserja. Cezar za najboljši film in igralko.


Ona | Foto:


"Ko si je film ogledala Isabelle Huppert, mi je med drugim dejala: 'Najbolj zanimiv vidik je neprestana dvoumnost.' Prav ima. Težko je dokončno doumeti to žensko. Vse je spremenljivo, niti se prepletajo ...

Takšno zasnovo sem uporabil že v drugih filmih, zlasti v Popolnem spominu – v popolnoma drugačnem žanru – s spajanjem sanj in resničnosti. Na koncu ne veš, kaj bi si mislil. Nejasno je.

Rad puščam odprte možnosti. Podobno kot v resničnem življenju, kjer nikoli ne veš, kaj se skriva za smehljajem. Ali kaj se ne." Paul Verhoeven, režiser filma



"Brez pomislekov ga lahko označim za najbolj impresiven in pomemben psihološki triler, kar sem jih videl v tem stoletju." Nick James, Sight & Sound


"V filmu Ona se prepletajo številne ravni odnosov in zgodb, ki se stikajo v enem najbolj zanimivih ženskih likov v filmu nasploh." Deja Crnović, Stop


"Gledalce, ki bodo v kino prišli po kos šokantne art-filmske eksploatacije, bo presenetila kompleksna, sočutna, nemalokrat jedko duhovita raziskava nekonvencionalnih želja /…/.

Takšne fantazije o maščevanju za posilstvo še niste videli – tudi zato ne, ker posilstvo, maščevanje in fantazija, gradniki tega podžanra, še nikoli niso bili tako navdušujoče prerazporejeni." Guy Lodge, Variety


Ona | Foto:


Zanimivosti:

• Scenarij ameriškega scenarista Davida Burka temelji na leta 2012 izdanem romanu Oh... francoskega pisatelja armenskih korenin Philippa Djiana.

Paul Verhoeven je film sprva nameraval posneti v ZDA, vendar tam ni našel niti financerjev niti primerne igralke. Vlogo Michèle so med drugim ponudili Nicole Kidman, Sharon Stone, Julianne Moore in Diane Lane, a so jo vse zavrnile, zato pa se je zanjo takoj ogrela Isabelle Huppert.

Ona | Foto: Elle (francoski izraz za ono ali njo) je Verhoevenov prvi celovečerec po Črni knjigi (2006) in prvi film, ki ga je nizozemski režiser hollywoodskih uspešnic RoboCop (1987), Popolni spomin (1990) in Prvinski nagon (1992) posnel v francoskem jeziku.

• Verhoeven je pred začetkom produkcije na nizozemskem jezikovnem inštitutu obudil svoje znanje francoščine, ki ga je pridobil v mladosti, kar mu je omogočalo, da se je z snemalno ekipo in igralci sporazumeval v njihovi materinščini.

Ona je bila francoski kandidat za tujejezičnega oskarja, a se filmu ni uspelo uvrstiti v končno deveterico filmov, ki so se potegovali za nominacijo v tej kategoriji.

Številni filmski kritiki so to odločitev Akademije raztrgali, Verhoeven pa meni, da si je film na ta način povečal možnosti za osvojitev zlatega globusa.

• Film je bil po premieri v Cannesu deležen 7-minutnih stoječih ovacij.

Ono so predvajali tudi na lanskem Liffu, programski direktor festivala Simon Popek pa je film, tako kot Tonija Erdmanna, označil za enega najboljših celovečercev zadnjih desetih ali celo petnajstih let.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Neonski demon (The Neon Demon)

Napovednik filma Ona:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte