Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Rio 2016 almanah olimpijskih športov Sara Isaković plavanje Michael Phelps

Nedelja, 31. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – plavanje (22)

V bazenih popolna prevlada Amerike, a tudi ena srebrna medalja za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
sara isakovic | Foto Reuters

Foto: Reuters

Plavanje je še ena starodavna človeška veščina, povezana z gibanjem. Če je hotel prazgodovinski človek prečkati reke in jezera, je moral plavati. Prvi dokazi o plavalcih segajo v kameno dobo, našli so jih na jamskih poslikavah v Egiptu.

Eden od treh temeljnih športov je stalnica olimpijskih iger moderne dobe vse od začetka, od leta 1896 v Atenah. Plavalke se za olimpijska odličja potegujejo od iger v Stockholmu leta 1912. Čeprav je plavanje starodavna človeška dejavnost, je organiziran šport postalo šele v 19. stoletju, kje drugje kot v Angliji.

Moški in ženske z domala identičnim programom

Na tekmovanjih, ki so jih organizirala prva plavalna društva na Otoku, so plavali v prsnem slogu. Anglež Frederick Cavill je okoli leta 1880 v Južni Ameriki naletel na obliko kravla, ki jo je nato ponesel v Avstralijo, kjer se je nastanil, ta hitrejši in učinkovitejši slog plavanja pa se je hitro razširil.

Na prvih igrah moderne dobe v Atenah so plavalci tekmovali v prostem (kravl) in prsnem (t. i. žaba) slogu, leta 1904 v St. Louisu so v program dodali hrbtni slog. Delfin ali metulj, kot mu pravijo v angleško govorečih deželah, je nastal naključno. Plavalci prsnega sloga so namreč ugotovili, da so hitrejši, če roke pri novem zaveslaju dvignejo iz vode nad glavo. To prakso so hitro prepovedali, a je nastala nova disciplina, ki je bila v olimpijski program vključena v Melbournu leta 1956.

Ti štirje slogi so del plavalne ponudbe tudi danes, v plavanju pa sta programa moških in ženskih preizkušenj skoraj identična. Razlika je zgolj pri najdaljših bazenskih preizkušnjah, v katerih moški plavajo na 1.500 metrov, ženske pa na 800.

 

Skozi leta so se uveljavile različne razdalje, najnovejši dodatek programu je daljinsko oz. maratonsko plavanje na deset kilometrov, ki pa ne poteka v olimpijskem bazenu, pač pa v jezerih ali morju. Na olimpijskem programu je bilo prvič leta 2008 v Pekingu.

Srebrna Sara in neverjetni Phelps

Poleg atletike je plavanje šport, v katerem je slovenske barve na olimpijskih igrah zastopalo največ Slovenk in Slovencev. V času nekdanje Jugoslavije sta med njimi izstopala Borut in Darjan Petrič, v času samostojne države pa je srebrno poglavje slovenske olimpijske zgodbe spisala Sara Isaković s prvo plavalno slovensko kolajno v Pekingu.

V olimpijskem plavanju prevladujejo ZDA, katerih plavalci in plavalke so osvojili neverjetnih 520 kolajn, od teh kar 230 zlatih. Med ameriškimi zvezdami plavanja velja izpostaviti Michaela Phelpsa, ki ima že 22 medalj, od tega 18 zlatih, in je najuspešnejši olimpijski športnik vseh časov. Avstralija je na drugem mestu večne lestvice s 178 kolajnami.

V Riu bo tekmovanje v plavanju potekalo od 6. do 13. avgusta, vsak dan bodo tekme za odličja. 

Nabor športov v Riu:

atletika, badmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travijadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno),konjeništvo, košarka, lokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenisnogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanjeritmična gimnastikarokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanjeskoki v vodo, streljanje, taekwondotenistriatlon,vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte